Mestá Slovenska

Košice sú skvelou destináciou, zatienia aj mnohé európske metropoly

Košice sú skvelou destináciou,
2023-09-20 12:00:00

Zbierajte zážitky bez toho, aby ste museli zájsť ďaleko. Košice sú mestom, kde máte na skok takmer všetko. Môžete sa vydať po stopách pestrej histórie, ktorú v priebehu piatich minút vystrieda príroda a nekonečná zeleň alebo kultúrny či gastro zážitok. Ste pripravení? viac »

Bratislava má nové pamätihodností: Tieto stavby pomáhali formovať našu metropolu

Bratislava má nové pamätihodností:
2021-03-26 12:00:00

Národné osvetové centrum "Véčko" na Námestí SNP, Nová tržnica i Dom odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte, parková promenáda na Hviezdoslavovom námestí či fontána Družba na Námestí slobody i ďalších 16 objektov pribudlo do celomestského zoznamu pamätihodností Bratislavy. Jeho aktualizáciu schválili vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci. viac »

Rimavská Baňa bola kedysi mestečkom, jej dominantou je vzácna národná pamiatka

Národná kultúrna pamiatka -
2021-03-19 12:00:00

Mestečkom s výsadami krupinského typu bola v stredoveku obec Rimavská Baňa v okrese Rimavská Sobota. Tieto práva jej boli udelené v roku 1268 a v nasledujúcom období sa stala v rámci vtedajšieho Rimavského španstva druhou najvýznamnejšou obcou, hneď po Rimavskej Sobote. Najcennejšou pamiatkou je opevnený evanjelický kostol, ktorý je dnes národnou kultúrnou pamiatkou. Medzi ďalšie historické budovy patria objekty bývalej fary, ľudovej školy a obecná radnica, pochádzajúca z roku 1927. viac »

Odolala aj Turkom: Jedna z najväčších pevností Európy stojí na juhu Slovenska

Nádvorie Európy zasadené na
2020-10-25 12:00:00

Komárno patrí medzi najstaršie trvalo obývané lokality na Slovensku, ktoré boli svojou polohou na sútoku riek Dunaj a Váh aj významným strategickým miestom. Preto tu vybudovali jeden z najväčších pevnostných systémov rakúsko-uhorskej monarchie, povedal v rozhovore pre TASR pamiatkar Ľudovít Gráfel. Celý pevnostný systém, až na niektoré detaily, je podľa jeho slov zachovaný dodnes v pôvodnom stave. viac »

Bardejov oslavuje 20 rokov na zozname UNESCO: Toto sú jeho TOP pamiatky

Bardejov
2020-08-11 00:00:00

Pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska je starobylý Bardejov, ktorý patrí medzi najkrajšie slovenské mestá. Vďaka architektonickým skvostom ho v roku 2000 zaradili do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. viac »

Štúrovo - mesto s najvyšším počtom slnečných dní v SR

Štúrovo
2020-07-26 12:00:00

Štúrovo je najjužnejšie položeným mestom na Slovensku, ktoré má najvyšší počet slnečných dní v roku. Leží na ľavom brehu Dunaja na slovensko-maďarskej hranici, a na svoje si tam prídu milovníci športu, vody aj histórie, povedala v rozhovore pre TASR zástupkyňa primátora Dominika Blaháková. viac »

Jelšava – mesto, ktoré očarilo bulharského cára

Jelšava
2020-03-11 12:00:00

Milovník prírody, vedy i poľovačiek, priekopník automobilizmu, ale aj filantrop a celkovo veľmi príjemný a dobrosrdečný človek - tak si dodnes spomínajú ľudia z horného Gemera na bulharského cára Ferdinanda I. Coburga, ktorého časť života bola spojená práve s regiónom okolo Muráňa a Jelšavy. viac »

Skalica – mesto významných osobností

Rotunda sv. Juraja, Skalica
2020-01-13 12:00:00

Skalica je známa svojou bohatou históriou, vínom a špecifickou gastronómiou. Z tohto mesta neďaleko hraníc s Českou republikou však pochádzajú aj mnohé známe osobnosti, ktoré ho reprezentujú tým najlepším spôsobom. viac »

Želiezovce - mesto, ktoré preslávil Franz Schubert aj Sacherova torta

Želiezovce
2020-01-09 12:00:00

Želiezovce sú neveľké mesto na juhu Slovenska. Na pohľad nenápadné, v skutočnosti však ukrývajúce niekoľko unikátov. Žil tam napríklad slávny skladateľ Franz Schubert a práve v Želiezovciach tiež dokonca treba hľadať korene Sacherovej torty, ktorú mnohí považujú za symbol rakúskeho cukrárstva. viac »

Slovenská Ľupča

Výhľad z hradu na
2020-01-01 00:00:00

Slovenská Ľupča viac »


<< Predchádzajúci Nasledujúci >>
Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa