Mestá Slovenska

Na návšteve: Stredoveké mesto Rajec v srdci nádhernej doliny

Kostol sv. Ladislava v
2019-12-28 12:00:00

Mesto Rajec v okrese Žilina je centrom Rajeckej doliny. Prvýkrát sa písomne spomína v roku 1193 v listine kráľa Belu III. ako possessio Raich, v roku 1397 sa spomína ako mesto – opidum. Najslávnejším a najvýznamnejším remeslom bolo podľa primátora Rajca Milana Lipku garbiarstvo a Rajčanov dodnes prezývajú Kožkári. viac »

Trenčín – historický skvost stredného Považia

Trenčín
2019-11-04 12:00:01

Mesto Trenčín sa nachádza na strednom Považí, je krajským mestom a významným centrom západného Slovenska. Svojim návštevníkom ponúka najmä pútavú históriu a mnohé kultúrne podujatia. viac »

Výlet do Liptovského Mikuláša: Hlavná letná sezóna ponúkne návštevníkom oddych i poznávanie

Presvedčte sa na vlastnej
2019-06-25 08:00:00

Mesto Liptovský Mikuláš ponúka počas hlavnej letnej sezóny rozmanité možnosti na oddych, zábavu i poznanie pre obyvateľov aj návštevníkov. Voľný čas môžu využiť na prehliadku mesta po stopách Aurela Stodolu, posedieť si v záhrade Rázusovie domu alebo sa prejsť po náučných chodníkoch v lokalite Háj Nicovô. Pre rodiny s deťmi sú pripravené Dobrodružstvá s Mikulášom. viac »

Leto v Trnave: Pamiatky Malého Ríma otvorili svoje brány

Trnava
2019-06-24 08:00:00

Letná sezóna v Malom Ríme je už v plnom prúde. Aj v tomto roku sa môžete tešiť na ďalšie zážitky i tajomstvá, ktoré vám odkryje prvé kráľovské mesto na Slovensku. Vďaka dlhším otváracím hodinám kostolov, Mestskej veže a Turistického informačného centra si užijete krásy Trnavy naplno. viac »

Zaujímavosti o slovenských vrchoch: Najlukratívnejšie adresy v Bratislave sú na kopcoch

Bratislavský hrad
2019-03-31 12:00:00

Najlukratívnejšie adresy v Bratislave boli vždy najmä na kopcoch a inak to nie je ani v súčasnosti. Podľa aktivistu a sprievodcu po Bratislave Romana Delikáta sa ľudia pri výstavbe vždy "tlačili" čo najvyššie a čím bližšie k prírode. Každý by chcel totiž bývať v lukratívnej štvrti blízko centra i prírody. viac »

Prešov: Mestskí poslanci schválili rozšírenie zoznamu pamätihodností

Prešov
2019-02-18 08:00:00

Do zoznamu pamätihodností mesta Prešov pribudli strom brest horský v parku na Čiernom moste, bronzová busta uhorskej kráľovnej Alžbety, katalóg knižnice cirkevného hodnostára, biskupa Gregora Tarkoviča, menovací dekrét prvého gréckokatolíckeho biskupa Gregora Tarkoviča od pápeža Pia VII. a zakladacia listina Eparchiálnej knižnice v Prešove, vydaná cisárom Františkom I. Rozhodli o tom na stredajšom rokovaní prešovskí mestskí poslanci. viac »

Tip na výlet: Považská Bystrica, Považský hrad a Manín

Považský hrad
2019-02-15 12:00:00

Považská Bystrica je mesto ležiace v lone prírody a v objatí vrchov Veľký a Malý Manín. Prírodná scenéria mu dodáva jedinečný charakter a atmosféru, akou sa môže pochváliť len málo slovenských miest. viac »

Partizánske - mesto Jana Antonína Baťu

Pohľad na fontánu a
2019-02-11 12:00:00

Pred 80 rokmi začalo svoju históriu písať jedno z najmladších miest na Slovensku. Hovorí sa, že Partizánske známe kedysi aj ako Baťovany vzniklo akoby na zelenej lúke. Za jeho vybudovaním stál člen jednej z najznámejších českých rodín toho i dnešného času Jan Antonín Baťa. viac »

Štúrovo, Ostrihom a Vyšehrad – silná trojka na výlet za históriou

Ostrihom, Maďarsko
2019-01-16 00:00:01

Štúrovo je vďaka známemu kúpalisku hojne navštevované najmä počas letných mesiacov. Je však aj vstupnou bránou k našim južným susedom - na skok to máte do malebného Ostrihomu aj Vyšehradu, ktoré sa významne spájajú aj s našou históriou. Táto silná trojica je preto ideálnou destináciou napríklad aj na jesenný víkendový výlet. viac »

Žilina a jej okolie: Spoznajte krásy mesta troch riek

Žilina
2019-01-02 12:00:00

Mnoho Slovákov sa vybralo počas letnej sezóny na dovolenky k moru, ale iba málo dovolenkovalo v tuzemsku. Je to škoda, zahraničie je síce skutočne nádherné a ponúka množstvo lákadiel, no aj Slovensko sa má čím pochváliť. Veľa zážitkov poskytuje cestovateľom napríklad aj okolie Žiliny, mesta na sútoku Váhu, Kysuce a Rajčianky. viac »


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa