Lučenec

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Lučenec



 

Okolie Lučenca bola obývaná už od doby kamennej.  V období medzi 6. a 7. storočím sa na toto územie prisťahovali Slovania. Prvá zmienka o Lučenci pochádza z charty vydanej kráľom Belom v roku 1247. V 15. storočí čelilo mesto viacerým katastrofám - dobyli ho husiti aj osmani, zachvátili ho požiare.

V 19. a 20. storočí si prešlo mesto modernizáciou, kedy boli napríklad v roku 1865 postavené nové priemyselné budovy, ako sú výrobne na tehly alebo garbiarne. K rozvoju rozhodne prispelo aj napojenie na železničnú trať, ktorá spájala Budapešť a Žilinu. Po prvej svetovej vojne sa Lučenec stal súčasťou Československa, pričom v roku 1938 bol pripojený k Maďarsku, a takto zotrval až do roku 1945, kedy bol vrátený Československu.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Lučenci

 

PARKOVANIE

V meste je dostupné parkovanie za úhradu. Po zaparkovaní zašlite na telefónne číslo 0902 02 02 02 SMS správu, v ktorej uvediete počet hodín alebo minút, počas ktorých plánujete parkovať.  Správu je nutné zaslať vo formáte čas(medzera)* EČV; napr.: 2 *LC123CA. Počet hodín je uvádzaný nasledovne: 1, 2 až 12  - maximálny čas parkovania je 12 hodín; alebo ako počet minút napr. 60, 120 až 720.

Mapu aktuálnych parkovísk v meste nájdete tu.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie pri Lučenci online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Synagóga – je jednou z najzaujímavejších architektonických budov v Lučenci. Ide o stavbu v secesnom štýle, ktorá sa datuje do rokov 1924 – 1925 a zaujímavé je, že synagóga je jednou zo štyroch identických synagóg na svete, pričom ďalšie tri sa nachádzajú v Amsterdame, Bruseli a v Tel Avive. Svojmu účelu slúžila iba do roku 1944, odkedy v nej bol sklad. Dnes sa využíva na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia.

Radnica - budova bola postavená v rokoch 1893 - 94 v neorenesančnom štýle.

Pamätná sieň významných osobností – budova bývalej márnice, ktorú pre Lučenec v roku 1927 navrhol mestský inžinier Róna, je súčasťou historického komplexu cintorínov. Dnes návštevníkom približuje na najvýznamnejšie osobnosti, ktoré v meste pôsobili.

Novohradské múzeum - sídli v historickej budove okresného súdu. V zbierke múzea sa nachádza vyše 30 000 archeologických, etnologických, historických a umeleckých predmetov, pričom medzi najcennejšie zbierky patria predmety ľudovej keramiky, smaltovaného tovaru a historického skla, ktoré poukazujú na najcharakteristickejšie odvetvia tradičnej výroby na Novohradskom území.

 

VOĽNÝ ČAS

Počas vášho času stráveného v Lučenci môžete navštíviť Rezort Miraj, morské kúpalisko, ktoré je súčasťou rezortu Hotel Miraj. V areáli je vám k dispozícii bazén so slanou vodou, pláž s morským pieskom, palmy a bar s terasou. V bazénoch sa nachádzajú aj masážne trysky a vodopády, takže o zábavu a relax tiež nebude núdza. Súčasťou bazéna je aj samostatný menší bazén s hĺbkou vody 50 centimetrov, vhodný pre malé deti.

K dispozícii je vám aj termálne kúpalisko Novolandia. Geotermálna voda tu v kúpeľoch pramení z hĺbky vyše jedného kilometra, dosahuje teplotu 38 stupňov a jej zloženie pripomína morskú vodu. Vhodná je na balneologické terapeutické účely, ako aj na samotnú inhaláciu, pričom návšteva je odporúčaná najmä pri liečbe chorôb pohybového aparátu a nervového systému s kožnými a respiračnými chorobami. K dispozícii sú vám štyri bazény – jeden na sedenie, bazén pre deti z nehrdzavejúcej ocele, plavecký bazén a relaxačný.

V lete v meste funguje aj kúpalisko.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Píľanský tunel - opustený tunel sa nachádza vedľa novej železničnej trate pri obci Píla. Bol vybudovaný v druhej polovici 19. storočia a využíval sa až do druhej polovice 20. storočia. Tunel je dlhý 125 metrov bez koľají, vedie ním poľná cesta.  V dnešnej dobe funguje ako turistická atrakcia a obec cez tunel plánuje vybudovať cykloturistiku a atraktívnu lezeckú stenu.

Pútnické miesto Galamba - Nájsť toto tiché miesto nie je zložité. Stačí sa vydať hlavnou cestou od Lučenca smerom na Fiľakovo, pri tomto meste odbočiť doprava smerom na dedinu Ratka a prejsť cez jej miestnu časť Šikov. Po približne kilometri cesty sa objaví pri rázcestí na osadu Galamba starostlivo udržiavaný areál pútnického miesta. Druhou možnosťou prístupu je od Fiľakova pokračovať až do Radzoviec, kde sa dá odbočiť na Čakanovce a ku Galambe prísť z druhej strany.

Jánošíkova jaskyňa - v zvrásnenom andezitovom masíve Budinskej skaly sa nachádza menšia 7,5 m dlhá jaskyňa nazvaná Jánošíkovou skrýšou či Jánošíkovou izbou. Táto jaskyňa je vyhlásená za prírodnú pamiatku a je voľne prístupná verejnosti. Andezitová láva na Budinskej skale je zvyškom lávových pokrovov, ktoré sa pred 13 miliónmi rokov vyliali z mohutnej sopky Javorie a spolu s vrstvami sopečných úlomkov pokryli svahy vulkánu. Tradícia hovorí, že v jaskyni sa skrývali zbojníci, ktorých miestni obyvatelia stotožňovali s Jánošíkom. Jaskyňa poskytovala aj útulok pre pastierov v nepriaznivom počasí.

Hrad Fiľakovo – v minulosti stredoveký hrad, dnes už len zrúcanina s výhľadom na mesto Fiľakovo. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1242, odkedy vystriedal niekoľkých majiteľov, vrátane Matúša Csáka III. V roku 1682 hrad počas obliehania vyhorel a odvtedy je v ruinách. Dnes sa z mestského opevnenia zachovala iba bašta.

Priehrada Ružiná - bola postavená na Budinskom potoku v rokoch 1969 až 1973 a vďaka svojej polohe je jednou z najteplejších nádrží na Slovensku. Priehrada ponúka okrem možnosti zaplávať si aj možnosť surfovať alebo si prenajať si člny a vodné bicykle. Známa je tiež svojou rybárskou oblasťou, kde môžete chytať kapre, pstruhy, pleskáče alebo karasy. V blízkosti vodnej nádrže sa nachádzajú dve rekreačné strediská - Kotva Ružiná a Divín.

Hrad Divín - zrúcanina gotického hradu, ktorý bol postavený v 13. storočí na ochranu cesty vedúcej k stredoslovenskej banskej oblasti. V roku 1559 bola postavená nová časť s modernými obrannými prvkami. Ani tieto opatrenia však nezabránili tomu, aby hrad v roku 1575 dobyli Turci, ktorí ho obsadzovali až do roku 1593. Osudným pre hrad bolo zajatie Imricha Balassu v roku 1683, kedy následne hrad cisárske vojská nechali vypáliť.

Hrad Šomoška – bol postavený začiatkom 14. storočia dynastiou Kacsicsovcov, pričom v roku 1323 ho kráľ daroval Tomášovi Széczényimu. Počas prebiehajúcej hrozby tureckých útokov v 17. storočí bola na hrade pristavená terasa pre strelcov.

Haličský zámok - nádherný renesančno-barokový zámok, v ktorom sa dnes nachádza luxusný hotel.

Kamenný vodopád – je zvyškom sopečnej činnosti na Slovensku. Tento ojedinelý jav je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Šomoška. Čadičový vodopád bol vytvorený stuhnutím lávy, skladá sa zo šesťstranných čadičových stĺpcov a je vysoký 9 metrov. Pod vodopádom sa nachádza kamenné more, ktorého povrch tvoria fragmenty čadičových stĺpcov.

Rozhľadňa Prašný vrch – sa týči nad Hrušovom a je súčasťou miestneho náučného chodníka. Vyhliadková veža na Prašnom vrchu je vysoká asi 15 metrov a na prvý pohľad vás určite zaujmú schody, ktoré sú netradične strmé. Ak ich však prekonáte, hore vás bude čakať nádherný výhľad. Cesta k rozhľadni je nenáročná a je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Dĺžka okružnej cesty je približne 6 kilometrov.

Vrchol Lysec – táto zaniknutá sopka je jednou z najatraktívnejších lokalít v oblasti. Na samotnom vrchole sa nachádzajú zaujímavé skalné útvary sopečného pôvodu. Ďalším zaujímavým prvkom je prieskumná ťažobná jama s dĺžkou približne 150 metrov, ktorá sa nachádza pod kopcom. V zimných mesiacoch v tejto jame prebývajú netopiere a zo zeme vyrastajú zaujímavé cencúle. Vchod do tunela je blízko lesnej cestičky, ale oficiálna turistická trasa k nemu nevedie. Z Lučenca je možné dostať sa do Lyseca modrou turistickou cestou. Ďalšie trasy vedú z dediny Ľuboreč, Pravica, Senné alebo Lentvora.

Ožďany - sídlo renesančného kaštieľa, ktorý postavili po vypálení hradu cisárskym vojskom v roku 1604. V polovici 18. storočia prešiel rozsiahlou prestavbou, ktorá zasiahla fasádu, interiér aj štyri nárožné veže. V novembri 2019 kaštieľ vyhorel.

 

INTERNET

https://www.lucenec.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste. Pomôže vám tiež zorientovať sa vďaka prehľadnej mape ulíc so zobrazením úradov, inštitúcií, škôl a športovísk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa