Divín

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Divín



 

Hrad Divín je rozsiahla zrúcanina v okrese Lučenec, ktorá vraj za svoj názov vďačí zaujímavej legende.

 

História

Hrad Divín bol postavený na prelome 12. a 13. storočia na vrchole vápencového brala, ktorému je prispôsobený aj jeho pôdorys Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1329, keď ho spolu s osadou na úpätí označuje pod názvom Dyun.

V priebehu dejín bol majetkom viacerých rodov. V roku 1469 hrad daroval kráľ Matej Korvín Michalovi Orságovi, od roku 1522 bol majetkom Balassovcov (Balašovcov), ktorí nariadili jeho rozsiahlu prestavbu. Napriek tomu Turci hrad v roku 1575 dobyli a zostali v ňom až do roku 1593, keď ho panovníkove vojská získali späť.

Aj v nasledujúcich búrlivých rokoch bol hrad predmetom mnohých bojov, keď ho striedavo obsadzovali povstalci a rod Balassovcov. V roku 1650 sa stal pánom Divína Imrich III. Balassa, ktorý tyranizoval okolie. Od roku 1666 sa preto snažili hrad dobyť cisárske vojská, ktorým sa to však definitívne podarilo až v roku 1679. Vtedy hrad vyplienili a vyhodili do vzduchu.

 

Súčasnosť

Hrad Divín je dnes v stave ruín, ktoré naznačujú jeho pôvodnú podobu. Ponúka pekný výhľad do okolia.

Okrem toho je hradný vrch zaujímavý aj tým, že sa v ňom nachádzajú dve jaskyne, ktoré však nie sú prístupné. Jedna z nich je priamo prepojená s hradom a má aj krasovú výzdobu, ktorá však bola pri masívnom výbuchu v 17. storočí poškodená.

 

Video

 

Povesti a legendy

Podľa povesti začal prvé budovy hradu stavať jeden zo slovanských vodcov, ktorý však odmietal priniesť obetu lesnému duchovi. Preto sa mu vôbec nedarilo pokročiť v stavbe, pokiaľ mu neporadili, aby do múrov zamuroval nejaké dieťa. Keď takto obetoval malého chlapca, zrazu sa práce opäť rozbehli a hrad dokončili. No kvôli tomuto zvláštnemu činu ho začali nazývať Divín.

 

Ako sa tam dostať

Zrúcanina hradu sa nachádza priamo v obci Divín a je veľmi ľahko dostupná. Auto sa dá zaparkovať pri renesančnom kaštieli, odkiaľ je to pešo asi desať minút.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Jaskyňa Jánošíkova izba (12 km)

Haličsky zámok (15 km)

Detva (19 km)

Lučenec (21 km)

Ľuboreč (23 km)

Vígľaš (27 km)

Poltár (30 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa