Poltár

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Poltár



 

Archeologické nálezy z územia Poltára sa datujú do 7. storočia.  Medzi nálezy, ktoré sa v oblasti našli, patria napríklad základy stredovekého hrádku a zvyšky základov neskororománskeho kostola.

Obyvatelia mesta sa od konca 18. a začiatku 19. storočia zaoberali poľnohospodárstvom. Časom sa v Poltári rozvinulo aj debnárstvo, kováčstvo a hrnčiarska výroba. V roku 1869 bola dokonca otvorená Baratta-Dragonova továreň, ktorá sa špecializovala na výrobu tehál a kachličiek. Po vojnách, v roku 1952, sa rozvinula aj výroba ďalších stavebných hmôt.

V roku 1966 sa k obci Poltár pripojili aj obce Slaná Lehota a Zelené, ktoré sú súčasťou mesta až dodnes.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Poltári

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Poltári online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

VOĽNÝ ČAS A PAMIATKY V MESTE

Voľný čas v Poltári môžete stráviť napríklad na mestskom kúpalisku, kde si dospelí určite radi zaplávajú v plaveckom bazéne dlhom 25 metrov a deti sa vyšantia v detskom bazéne so šmykľavkou. Ak vás ale vodná zábava neláka, môžete si v meste prezrieť niektorú z kultúrnych pamiatok, medzi ktoré patria:

Evanjelický kostol pochádzajúci z roku 1791, na ktorom bol podľa kroniky použitý stavebný materiál zoo zbúraného kostola z Kostoliska.

Evanjelický kostol v Zelenom pochádzajúci z roku 1835, ktorý bol postavený na pokyn Františka Tihányho. Interiér zdobí oltár, kazateľnica a organ.

Cestný most, nazývaný aj Turecký most, ktorý sa nachádza v mestskej časti Zelené. Most je evidovaný ako kultúrna pamiatka Slovenska a aj keď nie je rok jeho vzniku známy, odhaduje sa obdobie medzi 16. a 17. storočím.

Za návštevu stojí aj Mestské múzeum, ktoré sídli v pôvodnom dome zemepána Gabriela Gécziho. Založené bolo v roku 1998 a prezrieť si v ňom môžete napríklad pamätnú izbu ľudových tradícií či archeologické nálezy a dobové fotografie. Pozor – návštevu je však nutné ohlásiť dopredu, nakoľko múzeum nie je stálou prevádzkou.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Ožďany - sídlo renesančného kaštieľa, ktorý postavili po vypálení hradu cisárskym vojskom v roku 1604. V polovici 18. storočia prešiel rozsiahlou prestavbou, ktorá zasiahla fasádu, interiér aj štyri nárožné veže. V novembri 2019 kaštieľ vyhorel.

Rimavská Sobota - okresné mesto

Píľanský tunel - opustený tunel sa nachádza vedľa novej železničnej trate pri obci Píla. Bol vybudovaný v druhej polovici 19. storočia a využíval sa až do druhej polovice 20. storočia. Tunel je dlhý 125 metrov bez koľají, vedie ním poľná cesta.  V dnešnej dobe funguje ako turistická atrakcia a obec cez tunel plánuje vybudovať cykloturistiku a atraktívnu lezeckú stenu.

Hrad Fiľakovo – v minulosti stredoveký hrad, dnes už len zrúcanina s výhľadom na mesto Fiľakovo. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1242, odkedy vystriedal niekoľkých majiteľov, vrátane Matúša Csáka III. V roku 1682 hrad počas obliehania vyhorel a odvtedy je v ruinách. Dnes sa z mestského opevnenia zachovala iba bašta.

Priehrada Ružiná - bola postavená na Budinskom potoku v rokoch 1969 až 1973 a vďaka svojej polohe je jednou z najteplejších nádrží na Slovensku. Priehrada ponúka okrem možnosti zaplávať si aj možnosť surfovať alebo si prenajať si člny a vodné bicykle. Známa je tiež svojou rybárskou oblasťou, kde môžete chytať kapre, pstruhy, pleskáče alebo karasy. V blízkosti vodnej nádrže sa nachádzajú dve rekreačné strediská - Kotva Ružiná a Divín.

Hrad Divín - zrúcanina gotického hradu, ktorý bol postavený v 13. storočí na ochranu cesty vedúcej k stredoslovenskej banskej oblasti. V roku 1559 bola postavená nová časť s modernými obrannými prvkami. Ani tieto opatrenia však nezabránili tomu, aby hrad v roku 1575 dobyli Turci, ktorí ho obsadzovali až do roku 1593. Osudným pre hrad bolo zajatie Imricha Balassu v roku 1683, kedy následne hrad cisárske vojská nechali vypáliť.

 

INTERNET

https://www.poltar.sk/

https://www.e-obce.sk/obec/poltar/

 

APLIKÁCIE

V obraze – vďaka aplikácii budete mať k dispozícii prehľad aktualít v obci. Aplikácia vás tiež včas upozorní na organizované akcie a pozrieť si cez telefón môžete aj fotografie alebo dokumenty, vyvesené na úradnej tabuli.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa