DROMEDÁR

Posledný operený vojak: Holub Vaillant cestoval lietadlom, po smrti ho nechali vypchať

2024-05-08 00:00:00 |

Obrancovia francúzskej pevnosti Vaux, strážiaci prístup k Verdunu, sa už dlho neudržia. „Toto je naša jediná šanca,“ hovorí veliteľ a vysiela so žiadosťou o pomoc ich posledného poštového holuba…

Viac článkov

Krutý ústupok pytliakom: Veterinári odrezávajú nosorožcom rohy, aby ich zachránili

Krutý ústupok pytliakom: Veterinári
2024-05-07 12:00:00

V juhoafrickej provincii KwaZulu-Natal začali tento mesiac veterinári odrezávať nosorožcom rohy, aby im zachránili život pred pytliakmi. Pristúpili k tomu preto, že počet nosorožcov zabitých pytliakmi sa v JAR vlani zvýšil na 499 oproti predchádzajúcemu roku, kedy pytliaci zabili 448 týchto ohrozených zvierat práve najmä kvôli ich rohom. Informoval o tom denník El País. viac »

Spoznávajte svet cez gurmánske zážitky. Toto sú typické raňajky v iných krajinách

Spoznávajte svet cez gurmánske
2024-05-07 00:00:00

Čo radi jedávate počas vašich dovoleniek? Pokiaľ chcete skutočne spoznať novú krajinu, mali by ste ochutnávať aj ich tradičné jedlá. Spríjemnite si hneď začiatok dňa a zvoľte raňajky, ktoré jedávajú aj domáci obyvatelia. Zaujímavé kombinácie chutí občas poriadne prekvapia! viac »

Chudoba, nezamestnanosť a násilie: 30 rokov od konca apartheidu je JAR na pokraji zrútenia

Chudoba, nezamestnanosť a násilie:
2024-05-06 21:00:00

V chladnom ráne stojí Lawrence Manaka v tieni kužeľovej veže na černošskom predmestí Soweto, juhozápadne od Johannesburgu, a rozhorčuje sa nad vládou svojej krajiny. Na desiatich kovových doskách pred ním sú vyryté požiadavky Charty slobody, základného dokumentu zjednoteného odboja proti apartheidu, napísal nemecký časopis Der Spiegel. viac »

V Brezne otvorili nové múzeum: Navštevníkov prenesie do dôb socializmu

V Brezne otvorili nové
2024-05-06 20:00:00

Po sprístupnení zrekonštruovanej Mestskej veže a druhej najvyššej vyhliadkovej veže na Slovensku - Horné Lazy, ktoré sa neustále tešia vysokej návštevnosti zo strany verejnosti, pribudla v Brezne nová expozícia s názvom Nostalgia¿, ktorou sa návštevníci budú môcť prinavrátiť do čias minulých. viac »

V Kosove kvitne kult Tonyho Blaira, odhalia mu sochu

V Kosove kvitne kult
2024-05-06 20:00:00

Keď sochár Agon Qosa finálnymi ťahmi dokončuje sochu Tonyho Blaira, myslí na to, čo bývalý britský premiér urobil pred štvrťstoročím pre Kosovo. Qosa a ďalší etnickí Albánci v Kosove zbožňujú Blaira za jeho vedúcu úlohu pri bombardovaní vtedajšej Juhoslávie lietadlami NATO v roku 1999, ktoré zastavilo postup srbských síl a nakoniec pomohlo malej balkánskej krajine k nezávislosti, napísala agentúra Reuters. viac »

Najlepšie európske múzeum roka je vo Fínsku, približuje kulturu Sámov a prírodu Laponska

Najlepšie európske múzeum roka
2024-05-06 16:00:00

Cena pre európske múzeum roka putuje do Fínska. Renomovanú cenu získalo múzeum Siida v meste Inari, informovala agentúra DPA. Siida je múzeum na fínskom severe, ktoré je zároveň aj prírodným parkom. Venuje sa histórii a kultúre Sámov a tiež prírode fínskeho Laponska. viac »

Veľký prehľad pre fajčiarov: Cigaretka na nesprávnom mieste vás môže stáť až stovky eur

Veľký prehľad pre fajčiarov:
2024-05-06 00:00:00

Fajčenie zostáva hlavnou príčinou odvrátiteľných úmrtí. Ročne naň umiera 8,7 milióna ľudí vrátane 1,3 milióna obetí pasívneho fajčenia, preto krajiny pristupujú k čoraz výraznejším obmedzeniam. Pozrite sa, s akými obmedzeniami treba počítať počas dovolenky. viac »

Vedci počúvajú veľryby a snažia sa pochopiť ich reč: Je to ako zažiť iný svet

Vedci počúvajú veľryby a
2024-05-05 23:00:00

Vedci po prvýkrát na svete viedli "konverzáciu" s veľrybou. Teraz sa snažia zistiť, čo si tieto cicavce vlastne hovoria. Ich stretnutie by totiž mohlo byť prvým krokom na komunikáciu s inou než ľudskou inteligenciou, napísala BBC. viac »

Rusko dobyl tichý nepriateľ, ktorý ničí zdravie: Žije aj u nás!

Rusko dobyl tichý nepriateľ,
2024-05-05 09:30:00

Ruskí majitelia pozemkov už roky sledujú, ako sa na ich pôde ako lesný požiar šíri invázna jedovatá rastlina, proti ktorej sú bezmocní. Boľševník Sosnowského, ktorého monštruózny stvol sa môže týčiť až do výšky piatich metrov, sa nekontrolovane rozšíril po celej krajine, spustošil ekosystémy a každoročne kvôli nemu skončia v nemocnici tisíce ľudí, napísal denník The Moscow Times. viac »

Posmrtné masky zachovali podobu Napoleona, popularitu ale dávno stratili

Posmrtné masky zachovali podobu
2024-05-05 09:00:00

Francúzsky cisár Napoleon Bonaparte zomrel 7. mája 1821 po krátkej chorobe a dlhých šiestich rokoch v exile. Len o niekoľko hodín neskôr začali dvaja jeho lekári zbesilo pátrať po sadre. V stávke totiž bolo mnoho – telo vojvodcu sa začalo rozkladať a svet by navždy prišiel o vernú podobu jeho rysov, píše server BBC. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa