Slovenské skanzeny

Vo Vlkolínci pribudla nová expozícia, približuje dejiny vyučovania

Vo Vlkolínci pribudla nová
2023-07-12 08:30:00

Dejiny školstva a vyučovania v podhorskej osade a pamiatke UNESCO Vlkolínec pri Ružomberku približuje nová expozícia. Nachádza sa v tamojšej historickej budove bývalej školy, postavenej v 19. storočí. viac »

Múzeum slovenskej dediny v Martine - najväčšia expozícia v prírode

Múzeum slovenskej dediny v
2023-05-06 12:00:00

Múzeum slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Podľa riaditeľa SNM – Múzeá v Martine Radovana Sýkoru ho budujú od druhej polovice 60. rokov minulého storočia ako expozíciu tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života na Slovensku. viac »

Skvelý tip na prázdniny: Najstarší skanzen Slovenska je v Bardejove

Zrekonštruovaný drevený gr.kat. kostolík
2023-02-24 12:00:00

Skanzeny sú najlepším spôsobom, ako spoznať pôvodnú architektúru v jednotlivých krajinách a regiónoch. Na jednom mieste totiž združujú viaceré zaujímavé stavby z rôznych etáp vývoja miestnej architektúry. Slováci sa môžu pochváliť niekoľkými zaujímavými atrakciami tohto druhu. No tušili ste, ktorý z nich je tým našim najstarším? Tí, ktorí tipovali mesto Bardejov, mali pravdu. Tunajší skanzen je otvorený od roku 1965 a následne bol inšpiráciou aj pre ostatné regióny. viac »

Vidiná pri Lučenci: Vo vyše 100-ročnom sedliackom dome vznikne múzeum i hrnčiarska dielňa

Obec Vidiná rekonštruuje vyše
2021-10-04 07:00:00

Obec Vidiná v okrese Lučenec rekonštruuje vyše 100-ročný dom, ktorý pred niekoľkými rokmi v havarijnom stave odkúpila od súkromného majiteľa. Sedliacky dom opravujú tradičnými postupmi a radi by z neho urobili novú turistickú atrakciu. V jeho priestoroch sa má totiž nachádzať múzeum i hrnčiarska dielňa. viac »

Úžasné diela našich majstrov: Spoznajte 8 najlepších skanzenov na Slovensku

Čičmany
2020-12-15 12:00:00

Z množstva svojich dovoleniek a výletov v zahraničí možno dokonale poznáme vývoj zahraničnej architektúry, ale pri tej ľudovej slovenskej má mnoho cestovateľov medzery. Napravte to a dajte si výzvu v navštívení čo najväčšieho počtu skanzenov. V nich sa dozviete veľa informácií o našej zaujímavej histórii a spoznáte množstvo nádherných stavieb od šikovných majstrov. viac »

Les môžete navštíviť všelikde, lesnícky skanzen len v Čiernom Balogu

Na snímke Lesnícky skanzen
2020-10-15 12:00:00

Vezmite si pevnú obuv, správajte sa ohľaduplne k hostiteľovi a nezabudnite byť pozorný. Lesnícky skanzen v Čiernom Balogu vás zoznámi s tou najdôležitejšou zložkou životného prostredia – lesom. viac »

Archeoskanzen v Nižnej Myšli - miesto rituálneho obetovania ľudí

Najnovším prírastkom v archeoskanzene
2020-07-19 12:00:00

Archeologický skanzen v Nižnej Myšli v okrese Košice-okolie, ktorý je postupne budovaný na mieste významnej opevnenej osady a pohrebiska z doby bronzovej, sa najnovšie rozšíril o infocentrum so zázemím pre návštevníkov. Jeho súčasťou sú toalety a zastrešené terasy s posedením, v automatoch je možnosťou zakúpenia občerstvenia, nechýba ani bezplatná wifi zóna. Z atrakcií skanzenu zároveň aktuálne pribudla replika unikátnej obetnej jamy s ľudskými pozostatkami. viac »

Múzeum slovenskej dediny má novú expozíciu, zvonkársku dielňu zo Zázrivej

Múzeum slovenskej dediny v
2020-07-13 09:00:00

Tradičnú kultúru, remeslá a ľudovú umeleckú výrobu z Oravy prezentujú v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Súčasťou Oravskej nedele je predstavenie novej expozície – zvonkárskej dielne z obce Zázrivá. viac »

Pod Tatrami vzniká unikátny archeoskanzen, možno na mieste prvého osídľovania nášho územia

Pod Tatrami vzniká nový
2019-11-24 15:00:00

V zaniknutej osade Šoldov neďaleko Štrby, okres Poprad, postupne vyrastá archeoskanzen. Prevažne z vlastných zdrojov ho tam buduje obec, ktorá vlani postavila za pomoci nezamestnaných jedno obydlie a tento rok pribudlo ďalšie. viac »

Nádherné múzeá v prírode: V Žilinskom kraji môžete navštíviť až štyri skanzeny

Múzeum kysuckej dediny vo
2019-09-02 12:00:00

Žilinský kraj oplýva množstvom známych, ale aj menej známych kultúrnych pamiatok. Závisí iba od turistu, či navštívi hrad, zámok alebo skanzen. Múzeá v prírode a Prírodné rezervácie ľudovej architektúry predstavujú jedinečné doklady o vývoji ľudstva v prírode a v tomto kúte Slovenska ich môžete nájsť až štyri. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa