Slovensko - tipy na výlet

V Spišskej Novej Vsi sprístupnili vojenský bunker, je autenticky zariadený

V Spišskej Novej Vsi
2024-03-15 09:00:00

V prímestskej lokalite Schulerloch v Spišskej Novej Vsi sa podarilo zrekonštruovať opustený vojenský bunker typu ÚŽ-6. Slávnostne ho sprístupnili pre verejnosť v utorok predpoludním. V jeho interiéri vznikla malá vojenská expozícia, ktorá ponúka pohľad do vojenskej minulosti územia Slovenska. Mária Dutková z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi, ktorá bola iniciátorkou projektu, uviedla, že bunker dlhé roky chátral. V rámci rekonštrukcie sa podarilo upraviť jeho vnútorné priestory i okolie. viac »

V Banskej Štiavnici uvidíte dávno zaniknutý hrad, stačí si stiahnuť aplikáciu

V Banskej Štiavnici uvidíte
2024-03-13 09:00:00

V Banskej Štiavnici vznikla za použitia najmodernejších technológií vizualizácia dávno zaniknutého banského hradu na kopci Glanzenberg. Projekt, za ktorým stojí Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Región Banská Štiavnica, vznikol s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR v sume 25.000 eur. viac »

Unikátna obec na východe: Kružlová je držiteľkou piatich rekordov

Unikátna obec na východe:
2024-03-12 12:00:00

Obec Kružlová v okrese Svidník je držiteľkou piatich slovenských rekordov a chce sa uchádzať o ďalšie. Ako pre TASR uviedol starosta obce Adrián Gužo, certifikát o rekorde za najväčšie srdce na zber plastových vrchnákov získali v roku 2020. Je umiestnené pri obecnom úrade a meria 194 centimetrov. viac »

Draškovičov kaštieľ v Čachticiach rekonštruujú, bude v ňom expozícia o Bátoryčke

Draškovičov kaštieľ v Čachticiach
2024-03-10 09:00:00

Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom by mali ukončiť v prvej polovici apríli. Počas kontrolného dňa to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. viac »

Cholera, bezdomovci aj smradľavé fabriky: Jednej štvrti sa kedysi Bratislavčania vyhýbali

Cholera, bezdomovci aj smradľavé
2024-03-08 21:00:00

Kým v súčasnosti je štvrť Nivy v bratislavskom Ružinove jednou z najlukratívnejších v hlavnom meste, na konci 19. storočia sa jej obyvatelia vyhýbali. Nemala totiž dobrú povesť a Prešporčania ju považovali za nebezpečnú. Na svojom webe to uvádza mestská časť odvolávajúc sa na článok novín Presburger Zeitung zo 14. júna 1900. viac »

Muž, ktorý dal Slovensku Prezidentský palác: Pred 330 rokmi sa narodil Anton I. Grasalkovič

Muž, ktorý dal Slovensku
2024-03-06 16:00:00

Patril medzi významných uhorských šľachticov. Zároveň bol významným staviteľom, keď verejnosti je známy najmä po ňom pomenovaný Grasalkovičov palác - súčasné sídlo slovenských prezidentov. Od narodenia Antona I. Grasalkoviča, prívrženca rakúskeho panovníckeho rodu Habsburgovcov, uplynie v stredu 6. marca 330 rokov. viac »

Bytčiansky zámok preslávil Turzo aj Jánošík: Bez neho by vraj možno žil ako obyčajný vojak

Bytčiansky zámok preslávil Turzo
2024-03-04 11:00:00

Bytča je nenápadným mestom na severe Slovenska, ktoré je obklopené nádhernou prírodou. Za návštevu však istotne stoja aj jeho historické klenoty. Medzi nimi najviac vyniká Bytčiansky zámok, ku ktorému patrí areál s ďalšími budovami a parkom. V minulosti patril medzi najvýznamnejšie v krajine. viac »

Beckov je opäť atraktívnejší: V zrekonštruovanom západnom paláci otvorili nové expozície

Beckov je opäť atraktívnejší:
2024-03-03 10:00:00

Tri nové expozície na ploche viac ako 300 štvorcových metrov čakajú od soboty (2. 3.) návštevníkov hradu Beckov. Vznikli v novootvorených zrekonštruovaných priestoroch západného paláca hradu. Informoval o tom riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier. viac »

OBRAZOM: Renesančný kaštieľ rodiny Ostrolúckych prešiel nádhernou rekonštrukciou

OBRAZOM: Renesančný kaštieľ rodiny
2024-03-02 12:00:00

Kaštieľ Ostrolúckych, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, roky chátral. Nový majiteľ ju kompletne zrenovoval na vlastné rodinné sídlo a časť sprístupnil verejnosti. V takmer štyristo rokov starom kaštieli kedysi žila Adela Ostrolúcka, priateľka Ľudovíta Štúra. V jednej z veží kaštieľa je sprístupnená jej pamätná izba a tiež priľahlý zrenovovaný park. viac »

Spoznajte Záhorie z rozhľadne Lipky. Na ten pohľad nezabudnete!

Spoznajte Záhorie z rozhľadne
2024-03-01 12:00:00

V minulosti naši predkovia stavali veže a rozhľadne kvôli tomu, aby odtiaľ mohli striehnuť na prípadných nepriateľov a chránili tak svoje územie. Časom sa však ich účel úplne zmenil a dnes sú potešením pre turistov, ktorí si takto môžu vychutnať tie najkrajšie výhľady. Takou je aj rozhľadňa Lipky na Záhorí. viac »

Zemplínske múzeum približuje históriu regiónu cez novú archeologickú expozíciu

Zemplínske múzeum približuje históriu
2024-02-15 09:00:00

Zemplínske múzeum v Michalovciach otvorilo novú archeologickú expozíciu, ktorá ponúka pohľad na históriu regiónu. Riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková pre TASR uviedla, že projekt pripravovali od jari 2023 a bol súčasťou regionálneho operačného programu. Expozícia predstavuje širokú škálu exponátov, vrátane zlatých predmetov a nerozlúšteného nápisu z Michalovskej rotundy. viac »

NP Slovenský kras má nový vizuál i aplikáciu, slúži ako sprievodca

NP Slovenský kras má
2024-02-08 12:00:00

Správa Národného parku (NP) Slovenský kras realizovala v uplynulom roku projekt zameraný na zlepšenie priaznivého stavu vtákov európskeho významu a rozvoj cestovného ruchu. Výsledkom projektu je okrem iného i nový vizuál národného parku, aplikácia slúžiaca ako online sprievodca či infokiosk pri vstupe do Zádielskej tiesňavy. TASR o tom za Správu NP Slovenský kras informoval Štefan Matis. viac »

Pri Košiciach obnovili historický kaštieľ Florián, je v ňom úrad aj výstava

Pri Košiciach obnovili historický
2024-02-07 16:00:00

Obec Budimír pri Košiciach obnovila a oživila kaštieľ Florián, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Od 1. novembra sa stal oficiálne sídlom obecného úradu, nachádza sa v ňom aj informačné stredisko, konferenčná miestnosť s knižnicou či výstavné priestory. viac »

V Banskej Štiavnici uvidíte vzácne strelecké terče, mnohé majú podobu ľudí

V Banskej Štiavnici uvidíte
2024-02-05 09:00:00

Na Starom zámku v Banskej Štiavnici otvorili expozíciu streleckých terčov zo zbierok Slovenského banského múzea (SBM) s názvom Na muške. Ide o inováciu pôvodnej expozície streleckých terčov, nachádzajúcej sa v tejto historickej dominante mesta. viac »

OBRAZOM: Vysoké Tatry zdobia nádherné sochy z ľadu

Diela v Galérii ľadových
2024-02-04 12:00:00

Ľadoví sochári z desiatich krajín sveta sa pred týždňom zišli na desiatom ročníku festivalu Tatry Ice Master v stredisku Hrebienok vo Vysokých Tatrách. Počas dvoch dní pracovali s 50 tonami ľadu a výsledkom je krehká nádhera, z ktorej prechádza zrak. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa