Slovensko - tipy na výlet

Cyklochodníky v Rajeckej doline má prepojiť cyklistická dopravná tepna

Cyklochodníky v Rajeckej doline
2024-01-24 16:00:00

Lokálne cyklochodníky a cyklistickú infraštruktúru v Rajeckej doline má prepojiť cyklistická dopravná tepna zo Žiliny do Rajeckých Teplíc a následne aj do Rajca, Fačkova a zrejme i do Čičmian. Pre TASR to povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OO CR) Rajecká dolina Peter Slyško. viac »

Zima čaruje: Park v Betliari zdobí neuveriteľná nádhera!

Zima čaruje: Park v
2024-01-23 12:00:00

Slovensko v týchto dňoch zasiahol silný mráz. Mnohým ľuďom robí poriadne vrásky, turisti však majú dôvod na radosť. Práve vďaka aktuálnemu počasiu totiž vzniklo viacero prírodných atrakcií, aké inokedy neuvidíte. Nádherný ľadopád sa vytvoril aj v parku kaštieľa Betliar. viac »

Jediný sobášny palác Slovenska je v Bytči: Turzo v ňom hostil tisíce ľudí

Jediný sobášny palác Slovenska
2024-01-22 00:00:00

Centrum Bytče ponúka pre turistov jeden veľmi cenný klenot. Stojí tam kaštieľ, ktorý v minulosti patril okrem iného i Turzovcom. Práve tí sa postarali o jeho veľkú rekonštrukciu, investovali do zveľadenia celého areálu a nechali postaviť i Sobášny palác, ktorý patrí medzi historické klenoty nielen tohto mesta, ale celého regiónu. viac »

V Mestskom parku v Košiciach otvorili obnovený Korčuliarsky pavilón

V Mestskom parku v
2024-01-20 16:00:00

V košickom Mestskom parku otvorili vo štvrtok obnovenú národnú kultúrnu pamiatku v minulosti známu ako Korčuliarsky pavilón. Secesnú budovu postavili na športové účely v roku 1909, teraz je súčasťou mestského rezortu a sídlom reštaurácie a kaviarne. viac »

Dokonalá zimná nádhera: Šikľavú skalu nám môže závidieť celý svet

Ľadopád Šikľavá skala
2024-01-20 00:00:00

Vodopád Šikľavá skala patrí k nádherným prírodným úkazom a návštevníkov láka po celý rok. Predovšetkým v zimnom období nám ale toto miesto môže závidieť celý svet. Vtedy totiž prúdy vody zamŕzajú a vytvárajú prekrásny ľadový závoj. viac »

Preneste sa v čase: Výstava v Apponyiho paláci približuje legendárne roky šesťdesiate

Preneste sa v čase:
2024-01-19 09:00:00

Až do konca mája si môžu návštevníci Apponyiho paláca Múzea mesta Bratislavy zacestovať v čase. Výstava BA 60 – 69. Šesťdesiate v Bratislave približuje desať legendárnych rokov v dejinách mesta prostredníctvom dobových artefaktov, fotografií a plagátov a to je ideálna príležitosť nazrieť do našej minulosti. viac »

Unikátna výstava: Na Bratislavskom hrade uvidíte až 150 modelov českých a slovenských stavieb

Unikátna výstava: Na Bratislavskom
2024-01-13 10:00:00

Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum v spolupráci s Czech Architecture Week a Správou Pražského hradu pripravili výstavný projekt Česká a slovenská architektúra. Panoráma architektúry 1918 - 2023. Výstava v priestoroch Rytierskej siene Bratislavského hradu potrvá do 31. mája 2024. viac »

Strašné následky klimatickej zmeny: Demänovská ľadová jaskyňa sa stráca pred očami

Strašné následky klimatickej zmeny:
2024-01-06 00:00:00

Klimatická zmena spôsobila v jednej z najviac navštevovaných jaskýň na Slovensku, Demänovskej ľadovej jaskyni, výrazný úbytok ľadu a takmer úplne ju pripravila o skoršiu ľadovú výzdobu. Oveľa lepšie je na tom druhá verejnosti prístupná ľadová jaskyňa v krajine pri Dobšinej vo východnej časti Slovenska a v národnom parku Slovenský raj, ktorá už predtým mala výrazne väčšiu zásobu ľadu a ktorá patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne svojho druhu na svete. ČTK to povedal vedúci úseku ochrany jaskýň Správy slovenských jaskýň (SSJ) Pavel Bella. SSJ spravuje v krajine viac ako desiatku sprístupnených jaskýň, vrátane dvoch spomínaných ľadových, a zaisťuje ochranu všetkých jaskýň. viac »

Dobre strážené tajomstvo Žiliny: Hlavné námestie ukrýva záhadné katakomby

Dobre strážené tajomstvo Žiliny:
2024-01-06 00:00:00

Možno nad nimi kráčate pravidelne každý deň a vôbec o nich netušíte. Žilinské podzemie totiž skrýva jedno tajomstvo - nachádzajú sa tam gotické pivnice, ktoré sú sprístupnené aj pre verejnosť. Vychutnajte si perlu tejto časti Slovenska v úplne inom šate, ako ste ju poznali doposiaľ. viac »

Unikátna výstava v Betliari: Preneste sa v čase a spoznajte múzeum na začiatku 20. storočia

Unikátna výstava v Betliari:
2024-01-02 09:00:00

V kaštieli Betliar v okrese Rožňava sprístupnili unikátnu výstavu. Venovaná je 120. výročiu Františkinho múzea na hrade Krásna Hôrka a verejnosti má sprostredkovať zážitok, aký mohli mať návštevníci Františkinho múzea na začiatku 20. storočia. TASR o tom informovala propagačno-kultúrna manažérka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Sandra Petríková. viac »

Avatar v srdci Slovenska: Horehronie láka na unikátne nové atrakcie

Avatar v srdci Slovenska:
2024-01-01 08:00:00

Interaktívny rozprávkový svet a audiovizuálny sprievodca sú nové atrakcie, ktorými Horehronie láka návštevníkov každej vekovej skupiny. V obci Nemecká ide o pilotnú časť projektu, ktorá sa zameriava na stvárnenie sci-fi filmu Avatar, v Predajnej zasa audiovizuálny sprievodca v národnej kultúrnej pamiatke Vodný mlyn s náhonom prevedie turistov životom mlynára. viac »

Celoročné lákadlo: Na Zemplínskej šírave pribudla sauna s výhľadom na vodnú hladinu

Celoročné lákadlo: Na Zemplínskej
2023-12-26 09:00:00

Nový projekt s názvom Sauna pri slovenskom mori predstavili v letnom stredisku Medvedia hora na brehu Zemplínskej šíravy. Ide o fínsku saunu s panoramatickým sklom, ktorá ponúka výhľad na vodnú hladinu. Pomôcť má prilákať turistov do regiónu aj mimo letnej sezóny. TASR o tom informovala krajská organizácia cestovného ruchu Košice región turizmus (KRT). viac »

Sviatky pod Poľanou: Počas starodávnych Vianoc jedli ľudia sedem až deväť chodov

Sviatky pod Poľanou: Počas
2023-12-25 10:00:00

Počas starodávnych podpolianskych Vianoc jedli ľudia na Štedrý večer sedem a v niektorých domácnostiach aj deväť chodov. Neboli však také veľké, ako ich máme v súčasnosti. Významným jedlom bola cez sviatky aj krupicová kaša so škoricou. TASR to povedala Andrea Jágerová z Centra tradičnej kultúry (CTK) v Detve. viac »

Do platnosti vstúpil nový návštevný poriadok TANAP-u, prináša kľúčové zmeny

Na snímke pohľad do
2023-12-21 09:00:00

Po šiestich rokoch príprav v týchto dňoch vstúpil do platnosti nový návštevný poriadok Tatranského národného parku (TANAP-u). Ten návštevníkom prináša viacero kľúčových zmien. Nie všetky sa však podľa námestníka riaditeľa Správy TANAP-u Petra Spitzkopfa stretli s pochopením. viac »

Dubnica nad Váhom vracia zašlú slávu schátranému kaštieľu Chaetau Mignon

Dubnica nad Váhom vracia
2023-12-20 09:00:00

Po dvoch rokoch od získania zruinovaného renesančného kaštieľa Chaetau Mignon do majetku mesta, začala dubnická radnica s jeho rekonštrukciou. Z historického objektu sa má po revitalizácii opäť stať vyhľadávané miesto s nadregionálnym významom. Informoval o tom primátor Dubnice Peter Wolf. viac »


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa