Haličský zámok

2021-09-01 00:00:00 |   |    | 

Haličský zámok



 

Haličský zámok je dominantou obce Halič. V historickej budove sa dnes nachádza hotel, naďalej je však prístupná aj pre turistov.

 

História

Počiatky Haličského sídla siahajú do 12. storočia, pôvodné sídlo však bolo vypálené. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1386, keď Štefan Lossonczy dostal od uhorskej kráľovnej Márie povolenie postaviť na mieste staršieho sídla kamenný hrad. Ten sa stal v polovici 15. storočia útočiskom vojska Jána Jiskru, a tak ho nechali v obave pred ďalšími povstalcami v roku 1544 strhnúť.

Dnešná stavba pochádza z roku 1612 a nechal si ju postaviť Žigmund Forgách, ktorý manželstvom s Annou Losonczy získal halíčske panstvo pre svoj rod. Vznikol honosný renesančný šesťkrídlový zámok, ktorý však bol v obave pred útokmi doplnený nárožnými baštami a priekopou. V druhej štvrtine prešiel barokovou úpravou a posledná významná rekonštrukcia sa udiala v závere 19. storočia, keď pribudol francúzsky park s rozáriom.

Po druhej svetovej vojne bol zámok zoštátnený a bolo v ňom umiestnené JRD a od 60. rokov tiež ústav pre mentálne postihnutú mládež. Od roku 1993 až do roku 2005 zostal hrad bez vlastníka a pustol, až kým ho nový súkromný majiteľ neprestaval na luxusný hotel, ktorý svoje brány otvoril v roku 2016.

 

Súčasnosť

Zámok sa nachádza na kopci v meste Halič na juhu stredného Slovenska, 8 kilometrov od Lučenca. Dnes sa v ňom nachádza hotel Galicia Nueva, ktorý ponúka ubytovacie, reštauračné a wellness služby, historická stavba spolu s priľahlým parkom je však prístupná aj turistom.

Prehliadky sa však konajú len v presne stanovených dňoch a časoch, ktoré si treba vopred overiť na stránke hotela. Návštevníci počas nej uvidia Župnú sieň s pôvodnou výzdobou z roku 1762, vzácne kachle, portréty majiteľov, reprezentačný apartmán s originálnym dreveným trámovým stropom a historickým mobiliárom, cyklus jedinečných nástenných malieb uhorských panovníkov aj unikátnu presklenú zámockú dvoranu.

V lesoparku s rybníkom sa počas letných víkendov konajú rôzne podujatia. Okrem nich sa dá prechádzať, loviť ryby, alebo sa plaviť na člnku.

 

Povesti a legendy

S Haličským zámkom sa spája povesť o únose grófky Andrássyovej. Manželka majiteľa panstva vraj padla do oka lúpežnému rytierovi Imrichovi Balassovi, ktorý ju uniesol na svoj hrad Divín. Pred jej očami potom vraj nemilosrdne vyhodil z okna vlastnú manželku aj mnícha, ktorý ju spovedal, no srdce svojej vyvolenej si tým rozhodne nezískal. Ako sa jej napokon podarilo dostať späť na Haličský zámok, o tom povesť mlčí. Hovorí sa však, že mohla využiť tajnú chodbu, spájajúcu Divín a Haličský zámok. Tá síce na zámku existuje dodnes, siaha však len do polovice hradného vrchu a navyše slúžila ako kanalizácia

 

Ako sa tam dostať

Haličský zámok stojí na juhu stredného Slovenska, 8 kilometrov severne od mesta Lučenec. V bezprostrednej blízkosti je k dispozícii parkovisko.

 

Vstup so psom

Ubytovanie so psom je umožnené vo vybraných izbách, vstup do parku je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Železničný domček s múzeom a informačným centrom, Halič

Lučenec (8 km)

Hrad Divín (16 km)

Jaskyňa Jánošíkova izba (21 km)

Fiľakovský hrad (23 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: HOTEL GALICIA NUEVA HALIC

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa