Vígľaš

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Vígľaš



 

Ešte nedávno bol Vígľaš len ruinami, dnes v ňom po rozsiahlej rekonštrukcii sídli hotel, ktorý je sprístupnený aj neubytovaným hosťom.

 

História

Hrad vo Vígľaši pravdepodobne postavili križiaci v XIII. storočí, za vlády Arpádovcov. Starší názov hradu je aj Liget (po maďarsky háj). V období vládnutia Ľudovíta I. Veľkého z Anjou (1342- 1382) a Žigmunda Luxemburského ( 1387- 1437) bol hrad obľúbeným sídlom týchto monarchov. Kráľ Žigmund tu podpísal dve listiny týkajúce sa Zvolenskej župy, kde sa spomína aj Zvolenská Slatina.

Hrad bol významnou pevnosťou spolu so Zvolenom pri obrane stredoslovenských banských miest pred Turkami a chránil vstup do Zvolena od východu. Hrad viac krát vyhorel, najprv za Tökölyho povstania (asi roku 1683), pri ďalšom stavovskom – Rákocyiho povstaní sa dostal na niekoľko rokov do rúk povstalcov. Takmer osudným mu bol posledné vypálenie počas II. svetovej vojny, keď ho vypálili Nemci po ťažkej delostreleckej paľbe ruskej a rumunskej armády. Hrad sa podarilo zachrániť až v súčasnosti, keď prešiel rekonštrukciou.

 

Súčasnosť

Zámok Vígľaš má dnes podobu ako pred požiarom v roku 1945. Neubytovaní hostia si môžu zámok prezrieť počas pravidelných prehliadok v trvaní cca 40 minút.

 

Video

 

Povesti a legendy

S Vígľašským zámkom sa podľa legendy spája vznik známej súčasti podpolianskeho kroja – košele nad pupok. Kedysi vraj zámocký pán usporiadal pre svojich priateľov veľkolepú hostinu, na ktorej ich zabávali aj tanečníci z Detvy. Po vystúpení ich ponúkli jedlom aj pitím, ktoré rýchlo mizlo. Keď dohodovali, pristúpil k nim jeden z hostí a požiadal, aby svoj zaujímavý tanec predviedli ešte raz.

Detvanci sa zdráhali, ošívali, no nakoniec na naliehanie museli znova predstúpiť pred divákov. Aké bolo ich prekvapenie, keď im počas tanca začalo spoza košele vypadávať jedlo, ktoré si tam potajomky napchali! Zámocký pán sa rozzúril dobiela a za trest nechal všetkým odstrihnúť spodnú časť košele, aby už nabudúce nemohli kradnúť. Odvtedy ste vraj miestnych mužov spoznali podľa odhalených brúch a nikto im nepovedal inak, ako holopupkári.

 

Ako sa tam dostať

Vígľašský zámok stojí nad rovnomennou obcou, odkiaľ k nemu vedie úzka asfaltová cesta. Parkovať sa dá na jej okraji, alebo na parkovisku neďaleko brány.

Z autobusovej zastávky v centre obce je zámok vzdialený asi 500 metrov.

 

Otváracie hodiny

aktuálne informácie na stránke hotela - https://grandviglas.com/zamok/prehliadka-zamku/

 

Vstup so psom

Psy a iné zvieratá môžu byť v priestoroch hotela ubytované len so súhlasom zodpovedného pracovníka alebo vedenia hotela. Vo všetkých verejných priestoroch hotela musí mať každý pes košík.

 

Zaujímavosti v okolí

Múzeum motocyklov v Lieskovci (8,5 km)

Zvolen (12 km)

Detva (12 km)

Hronsek (20 km)

Čertova skala (23 km)

Hrad Divín (27 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa