Hronsek

2021-09-01 10:00:00 |   |    | 

Hronsek



 

Obec Hronsek leží na ľavom brehu rieky Hron vo Zvolenskej kotline, v bezprostrednom zázemí Banskej Bystrice a len pár kilometrov od Zvolena.

Dejiny Hronseka sa začínajú koncom 13. storočia. Oblasť bola kráľovským majetkom a kráľ Belo IV. ju daroval zvolenskému županovi Radunovi Oszlárovi za zásluhy v boji proti Tatárom. Táto donačná listina je prvým písomným dokumentom, ktorý sa vzťahuje na uvedenú oblasť.

Najstaršia správa spomína Hronsek v roku 1500 pod názvom Zyklafalu, neskôr Czwiklafalva (z nemeckého zwickel=klin a maďarského falva=dedina). Názov Garanszeg sa objavil v 16. storočí a vo voľnom preklade z maďarčiny znamená Hronklin. Postupne sa obec volala Hronec (1806), Hronsek-Skalka (1920), Garansek (1927) a od roku 1946 Hronsek.

Jej historickým symbolom je plť s dvomi veslami podľa odtlačku historickej pečate z roku 1852 zachovaného v Štátnom oblastnom archíve v Banskej Bystrici. Upozorňuje na rieku Hron a skutočnosť, že obyvatelia obce sa v minulosti venovali pltníctvu.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Hronseku

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Hronseku online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Vodný hrad - najstaršia stavba v obci. Hrad s vodnou priekopou a padacím mostom sa datuje do roku 1576, ale samotná stavba pochádza už z poslednej tretiny 14. storočia. Hrad patril Géczyovcom, vlastnili ho však viaceré šľachtické rody. Jeho pivnice slúžili kedysi ako väzenie, neskôr za čias Rákocziho povstania na razenie mincí. Každý majiteľ si stavbu prispôsoboval svojim požiadavkám. Neskôr sa dostal do správy pamiatkového úradu a dnes je v súkromných rukách.

Drevený artikulárny kostol – je zapísaný v zozname UNESCO. Začali ho stavať v roku 1725 v dobe, keď nebolo povolené budovať evanjelické chrámy. V roku 1847 v ňom uzavrel manželstvo básnik Andrej Sládkovič s hronseckou devou Antóniou Júliou Sekovičovou.

Barokový kaštieľ – pochádza z roku 1775. V jeho záhrade rastie viac ako 200-ročný dub, ale aj rovnako stará, 25 metrov vysoká lipa, ktorá údajne patrí medzi najkrajšie exempláre na Pohroní.

 

VOĽNÝ ČAS

Cyklistika – Hronsekom vedie cyklotrasa Rodinná cestička medzi Banskou Bystricou a Zvolenom

Turistika – najlepším miestom na nenáročné prechádzky je park pri kaštieli, kde sa nachádza aj detské ihrisko

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Ostrá Lúka (11 km)

Zvolen (12 km)

Banská Bystrica (13 km)

Malachov (14 km)

Horné Pršany (14 km)

Pustý hrad (14 km)

Hrad Dúbravica, Dúbravický hrad (16 km)

Múzeum motocyklov v Lieskovci (16 km)

Jaskyne Kaplnka a Netopieria (20 km)

Čertova skala (20 km)

Špania dolina (21 km)

Vígľaš (24 km)

Dolný Harmanec (24 km)

Slovenská Ľupča (25 km)

Hrad Ľupča (26 km)

 

INTERNET

www.hronsek.sk

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa