Kaštieľ Ostrá Lúka

2021-09-01 10:00:00 |   |    | 

Kaštieľ Ostrá Lúka



 

Známy kaštieľ v okrese Zvolen, ktorý kedysi kvôli svojej priateľke Adele Ostrolúckej navštevoval aj Ľudovít Štúr.

 

História

Renesančnú reprezentačnú budovu si dal podľa plánu staviteľa Abraháma Artza z Banskej Štiavnice v rokoch 1636 až 1641 postaviť Melicher Ostrolúcky. Po roku 1813 pripadla Mikulášovi Ostrolúckému, ktorého dcéra Adela bola priateľkou Ľudovíta Štúra. V obci sa nachádza aj rodinná hrobka Ostrolúckych, kde je pochovaná.

V kaštieli sídlil niekoľko desaťročí okresný archív, potom však už bol jeho stav nevyhovujúci. V roku 2012 obec odkúpila podiel na kaštieli od štátu, nedostala však zdroje na jeho obnovu, a tak v roku 2019 objekt predala za 250.000 eur fyzickej osobe z Bratislavy.

 

Súčasnosť

Kaštieľ je dvojpodlažná budova obdĺžnikového pôdorysu s dvomi nárožnými okrúhlymi vežičkami, v ktorých sa nachádzajú strieľne. Na prízemí je do kameňa vytesaný nápis „Nech tento dom stojí dovtedy, kým mravec nevypije more a korytnačka neobíde svet”.

V súčasnosti na objekte prebiehajú pod dohľadom pamiatkarov stavebné úpravy, aby mohol slúžiť ako rodinné sídlo jeho majiteľa. Obec by rada zriadila v prízemí jednej z veží kaštieľa pamätnú izbu Adely Ostrolúckej. Taká je aj predbežná dohoda s majiteľom. Exponáty, viažuce sa k obci, ku kaštieľu a k Adele Ostrolúckej, chce obec priviezť zo zvolenského múzea (2021).

 

Povesti a legendy

V kaštieli žila vzdelaná mladá žena Adela Ostrolúcka, do ktorej sa zamiloval Ľudovít Štúr. Podľa legendy jej vyznal lásku na plese v bratislavskom Grasalkovičovom paláci. Ich vzťah ale netrval dlho, pretože Adela ochorela na týfus a ako 28-ročná zomrela. Jej milý ju prežil len o dva roky. Vzťah Adely a Ľudovíta je námetom knihy Ľuda Zúbka Jar Adely Ostrolúckej.

 

Ako sa tam dostať

Kaštieľ sa nachádza priamo v obci Ostrá Lúka a je veľmi dobre prístupný pešo i autom.

 

Vstup so psom

Objekt je súkromným majetkom a vstup do areálu v súčasnosti nie je možný.

 

Zaujímavosti v okolí

Dobrá Niva (11 km)

Zvolen (12 km)

Pustý hrad (12 km)

Trnavá Hora (13 km)

Múzeum motocyklov v Lieskovci (16 km)

Čertova skala (16 km)

Sása (16 km)

Hronsek (21 km)

Žiar nad Hronom (21 km)

Vígľaš (24 km)

Banská Štiavnica (24 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa