Čertova skala - európsky unikát v srdci Slovenska

2019-05-01 00:00:00 |   |    | 

Pod názvom Čertova skala už jeden kamenný unikát na Slovensku poznáme. Málokto však vie, že Skalná ihla v nive rieky Poprad má veľkú konkurenciu - Skalný hríb v prírodnej rezervácii Boky, ktorý možno stojí za návštevu ešte viac.



 

Nevšedný a v strednej Európe ojedinelý prírodný útvar Čertova skala sa nachádza v prírodnej rezervácii Boky, v katastri obce Budča. Ide o sploštenú sopečnú bombu zasadenú na okraj strmého skalného brala.

Balvan s objemom asi 5 m3 je s podkladom s rozmermi len 58 x 38 centimetrov spojený veľmi malou plochou, vďaka čomu pôsobí nestabilne. Toto spojenie je však pevné a podľa geológov v najbližších stáročiach nehrozí, že by došlo k jeho narušeniu.

A to je skvelá správa pre všetkých výletníkov, ktorí sa chcú pokochať nielen ojedinelým dielom prírody, ale aj nádherným výhľadom. Svoju cestu by mali začať v obci Budča (asi 8 kilometrov západne od Zvolena), odkiaľ vedie približne 5-kilometrový náučný chodník so zelenou značkou.

Súčasťou chodníka je aj 13 panelov, ktoré informujú o zaujímavostiach rezervácie Boky, vyhlásenej v roku 1964 na ochranu rôznych rastlín, živočíchov aj zaujímavých geologických útvarov. Vrátane skaly, ktorú vraj vypustil z pazúrov letiaci čert, keď ho zastihol úsvit...

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Ján Krošlák
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa