Naí Dillí

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Naí Dillí



 

Oficiálny názov  Naï Dillî,  New Delhi

Množstvo hlučných, neústupných a dotieravých obchodníkov, drvivá tlačenica mechanickej a ľudskej dopravy svojou konfrontáciou znechucuje neskúseného návštevníka. Nenechajte sa otráviť! Prekonajte drsnú škrupinu a veľmi rýchlo objavíte, že hlavné mesto Indie je pokropené lesknúcimi sa diamantmi ako úžasné staré pamiatky, grandiózne múzeá, životaschopná umelecká scéna, alebo najlepšie reštaurácie na indickom subkontinente.    

V energickom, taviacom kotli národností  budete počuť chaotickú zmes jazykov. Najpoužívanejšie sú hindi, angličtina, urdu, alebo pandžábština. Narazíte tu na dva úplne odlišné svety. Rozľahlé New Delhi bolo postavené ako metropola britského indického impéria. Naproti tomu výbušné, nekontrolovateľné Staré Dillí – bývalé hlavné mesto islamskej Indie. Návštevníci sa môžu ľahko ponoriť do dramatickej histórie Červenej pevnosti, alebo stredovekých bazárov Starého Dillí. Poobedie stráviť popíjaním capuccina  v trendy kaviarňach Nového Dillí. Navyše, po globálnej revolúcii v miestnych reštauráciách môžete ochutnať všetko, od mäsového kari Mughlai, alebo guľatých juhoindických ryžových koláčikov idlis, po chrumkavú pizzu z drevených rúr, či jemné sashimi.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v meste Naí Dillí

 

DOPRAVA

Prepravovať sa v Dillí z jedného miesta na druhé je vždy dobrodružstvom. Doprava je vo veľkej miere preťažená, a mnohí vodiči nebudú mať problém vypýtať si od turistu za cestu desaťnásobok normálnej ceny. Najrozumnejšie je dohodnúť si cenu vopred. Ženy môžu v MHD cestovať zadarmo.

Najrýchlejším dopravným prostriedkom je metro, ktoré má zadelené samostatné vozne pre ženy (tieto môžu byť veľmi užitočné počas špičky) – spravidla v prvom vozni. Metro je čisté, účelné, s nápismi v angličtine a hindčine, a väčšinou ho využívajú študenti strednej triedy, a ľudia ktorí dochádzajú do práce. Dostanete sa s ním takmer všade. Metro jazdí od 6:00 do 23:00. Žetóny (8 INR až 50 INR) sa predávajú na staniciach metra. K dispozícii sú aj turistické lístky platné jeden až tri dni (za 150 INR až 300 INR) alebo Smart Card (za 150 INR), ktorá je nabíjatelná sumou od 200 INR do 1000 INR, táto verzia je o 10% lacnejšia ako platenie žetónmi. Z bezpečnostných dôvodov sú všetky tašky skenované a cestujúci musia prechádzať kontrolou ako na letisku. Viac informácií na nájdete na stránkach metra (www.delhimetrorail.com).

V mestskom autobuse sa vám nikdy nestane, že by ste cestovali sami. Všetky časti Dillí sú dobre dostupné týmto dopravným prostriedkom, lístky stoja okolo 5-15 INR, sú veľmi lacné a veľmi preplnené. Červené autobusy sú klimatizované a zelené vozidlá nie. Keďže na autobusových zastávkach nenájdete zrozumiteľný popis trás, môže byť ťažké nájsť cestu.

Miestne taxíky (rozpoznateľné podľa čiernej a žltej farby) a autorikše majú zabudované taxametre, ale len málokto ich používa. Dopravná polícia v Dillí prevádzkuje sieť stánkov, kde je možné predplatiť si cestovné autorikšami, ( 24-hodín denne majú otvorené stánky na vlakových staniciach New Delhi, Old Delhi a Nizamuddin). Autorikše sú trojkolesové, čiastočne uzavreté (bezdverové) vozidlá, ktoré môžu odviesť tri osoby na zadnom sedadle, a sú vhodné pre kratšie výlety. Vo všeobecnosti sú oveľa lacnejšie ako taxíky a dajú sa privolať z ulice. V iných prípadoch sa oplatí mať dohodnutú cenu vopred. Ceny taxislužby sú pre cudzincov vždy vysoké, preto treba tvrdo vyjednávať, a ak vám cena nevyhovuje, nájdite si radšej ďalší taxík. Pre odporúčané ceny za rôzne vzdialenosti, navštívte stránku www.taxiautofare.com.

Cyklo-rikše sú užitočné pri prejazde Starým Dillí a na predmestiach, ale sú zakázané v mnohých častiach Nového Dillí vrátane Connaught Place. Dohodnite sa na cene pred jazdou – očakávaná cena za kilometer by mala byť 10 INR.

 

UBYTOVANIE

V Dillí nájdete akékoľvek ubytovanie, od špinavých a lacných prenájmov, po extravagantné, luxusné hotely. Nech je vaša predstava o ubytovaní akákoľvek, je múdre rezervovať si izbu vopred a potvrdiť túto rezerváciu 24 hodín pred príchodom. Väčšina hotelov ponúka vyzdvihnutie z letiska.

Chronický nedostatok kvalitných hotelov viedol k vzniku penziónov rôznej kvality a za rôzne ceny. V tejto kategórii sa nachádzajú elegantné izby v najlepších štvrtiach Dillí, ale aj lacné neútulné miesta. Tieto možnosti ubytovania sú viac vzdialené od rušného a špinavého centra, ale vďaka metru sú ľahko dostupné.

Paharganj je štvrť susediaca so železničnou stanicou New Delhi, má hlučné a špinavé okolie, ale je v centre a ponúka veľa lacných hotelov. Preto je obľúbená turistami, ktorí nechcú minúť veľa za ubytovanie. Časť Karol Bagh je tichšia, ale ďalej od centra. Chandni Chowk sa nachádza v Starom Dillí a v blízkosti historických pamiatok, ako je Red Fort a Jameh Mosque, a nájdete tu viac lacnejších miest na spanie.

Ponuka ubytovania na oficiálnych stránkach mesta.

Zarezervujte si lacné ubytovanie v Naí Dillí on-lineBooking.com

 

JEDLO

Stredná trieda v Dillí miluje chodenie do reštaurácií. Umožňuje im to obrovský počet reštaurácií s indickou a medzinárodnou kuchyňou. Niečo sa nájde pre akýkoľvek rozpočet: úžasné indické bufety na Paharganj, v Palika Bazaar, alebo v Janpath; tradičná indická kuchyňa v slávnych dillíjskych reštauráciách, západné jedlá v značiek ako Wimpy, TGIF alebo Pizza Hut, či obrovské bufety a neprekonateľné menu v najlepších luxusných hoteloch.

Väčšina reštaurácií zatvára o 23:00 hod., tie s barom bývajú otvorené do polnoci. Ak chcete jesť neskoro v noci, môžete to skúsiť v drahých hoteloch, alebo v non-stop kaviarňach na  Paharganj, alebo na trhoviskách južného Dillí. Ponuka reštaurácií na oficiálnych turistických stránkach mesta.

 

ZÁBAVA

Nočný život v Dillí prešiel za posledné desaťročie úplnou transformáciou. Existuje tu veľa moderných a kozmopolitných barov, kde to žije. Otváracia doba je zväčša do 00.30 hod. Kluby zaviedli nové pravidlo - „len pre páry“, podľa ktorého majú mať prichádzajúci muži ženskú spoločnosť, aby ich pustili. Toto pravidlo nebýva vždy prísne dodržiavané.

V južnej časti mesta je zopár zaujímavých barov, ktoré stoja za dlhšiu cestu, aj pre koncerty živej hudby. V centre nájdete  nočné kluby zväčša v päť-hviezdičkových hoteloch, v Connaught Place môžu byť s niekoľkými výnimkami voči turistom trochu arogantní, a Paharganj je zóna batôžkárov, má niekoľko dobrých miest s pomerne lacným pivom.

Pre lepšiu prehľadnosť aktuálnych nočných podnikov a udalostí je fajn pozrieť si informačnú brožúru Little Black Book (littleblackbookdelhi.com), a zoznam koncertov nájdete na Wild City (thewildcity.com).

Bary a diskotéky na oficiálnych stránkach mesta.

V hlavnom meste Indie nájdete aj veľký počet kultúrnych akcií. Veľký je počet predstavení tradičného tanca, hlavne na miestach ako  Bharatnatyam alebo Kathakali, samozrejme nechýbajú ani koncerty klasickej hudby. Po celom meste sa vo veľkých centrálnych kinách premietajú bollywoodske filmy.

 

NÁKUPY

Tradičné miesta nákupov sú okolo Connaught Place (hlavne podzemný Palika Bazaar) alebo v Chandni Chowk. Z mnohých predmestí sa stávajú módne nákupné štvrte. Hauz Khas Village, vzdialená asi 12km od Connaught Place, má početné butiky, zlatníctva a galérie. Produkty remeselníkov a umelcov z celej Indie kúpite v prekrásnom centre remesiel Dilli Haat. Jedno z najpopulárnejších indických nákupných centier Ansal Plaza sa orientuje viac na miestnu strednú triedu ako na turistov. Takisto môžete stráviť celý deň nákupmi v historickej časti Shahjahanabad. Väčšina obchodov (a trhov) je otvorená od 10:00 do 19:00 a v nedeľu je uzavretá, ak sa neuvádza inak.

Ak hľadáte ručne šité bavlnené oblečenie Greater Kailash Colony je v Dillí najlepším miestom, kde kúpite „etnickú módu“ miestnych návrhárov, ale aj oblečenie západných značiek. Na iných miestach ako Khan Market (asi 1 km južne od India Gate), alebo Bengali Market nájdete miestne tovary od kníkupectiev, po jedlá importované zo Západu. Barakhamba Road  je známa cukrárňami a kaviarňami. Vo väčšine obchodov v New Delhi môžete (na rozdiel od trhovísk v Old Delhi) platiť kreditnými kartami.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Akshardham – obrovský moderný chrám (postavený v roku 2005) z ružového pieskovca a bieleho mramoru, odkazujúci na tradičnú architektúru (www.akshardham.com);

Coronation Durbar – práve tu sa stal anglický kráľ Juraj V.  v roku 1911 imperátorom Indie. Zostala tu jeho socha čnejúca sa ako duch nad lesom akácií;

Firozabad – ruiny mesta postaveného v 14. storočí panovníkom Firoz Shahom nájdete pri Bahadur Shah Zafar Marg. Atrakciou  je 13-metrový pieskovec popísaný dekrétmi kráľa Ašóku;

Gurdwara Bangla Sahib – chrám postavený na mieste, kde v roku 1664 strávil niekoľko mesiacov ôsmy guru Sikhov Harkrishan Dev. Guru bol známy svojimi liečiacimi silami, dodnes je voda v chráme považovaná za liečivú;

Humayun's Tomb – hrob druhého z Veľkých Mogulov, Humayuna, postavený v 16. storočí je brilantnou ukážkou rannej mogulskej architektúry, jedna z hlavných atrakcií Dillí;

Jama Masjid – úžasná stavba, najväčšia mešita v Indii, na jej dvore sa môže zhromaždiť až 25 000 ľudí;

Jantar Mantar – jedno z observatórií maharadžu Jai Singha II., postavené v roku 1725;

Lakshmi Narayan – chrám bohyne Lakšmí postavený v roku 1938 bohatým priemyselníkom BD Birlom;

Nizam-ud-din – hrob súfijského svätca Nizam-ud-din Chishti, ktorý zomrel vo roku 1325, vo veku 92 rokov. Pri jeho stavbe došlo k roztržke medzi svätcom a staviteľom hrobu Tughlaqabadom;

Purana Qila – centrum starovekej Indraprasthy, masívne hradby dostaval afgánsky panovník Sher Shah, ktorý na krátky čas porazil dynastiu Mogulov;

Qutb Minar – komplex úžasných stavieb pochádzajúcich z čias moslimských panovníkov Indie. Najzaujímavejšou je 73 m vysoká veža víťazstva, postavená po porážke posledného hinduistického kráľovstva. Na úpätí veže je postavená prvá mešita v Indii Quwwat-ul-Islam;

Červená pevnosť (Lal qila) – masívna dnes opustená stavba, kedysi grandiózna prehliadka moci  Veľkých Mogulov. Jej múry sú dlhé 2km, ich hrúbka od 18 po 33 metrov. Dokončená v roku 1648. V deň nezávislosti (15. august) tu má každý rok prejav indický predseda vlády;

Hrob kráľa Safdarjanga – jeden z posledných príkladov architektúry Veľkých Mogulov;

 

Crafts Museum – v múzeu remesiel si môžete pozrieť vynikajúce výstavy, kúpiť tradičné výrobky miestnych remeselníkov. Múzeum je súčasťou programu „dedinského života“ a je dobrým únikom pred chaosom mesta;

Gándhí National Museum – múzeum zaujímavých fotografií a malieb „Otca indického národa“;

Indira Gandhi Memorial Museum – v bývalej rezidencii Indiry Gándhiovej, vystavujú niekoľko jej osobných predmetov (vrátane krvavého sárí, ktoré mala na sebe v deň jej vraždy);

National Gallery of Modern Art  - neustále sa obmieňajúce výstavy väčšinou indických umelcov;

National Museum – tisíce historických artefaktov. Medzi najvzácnejšie patria pozostatky civilizácie  Harappan, starožitnosti zo Strednej Ázie (maľby na hodvábe), indický textil, rituálne masky, sochy, tradičné hudobné nástroje, staré mince, miniatúrne maľby zbrane – jedno z najlepších múzeí Indie;

National Philatelic Museum – výstava zaujímavých známok obdobia po vyhlásení nezávislosti;

National Rail Museum – na mieste je okolo 30 lokomotív, staré povozy, a rozličná železničiarska memorabília. Atrakciou je lebka slona, prejdeného vlakom v roku 1894;

Nehru Memorial Museum & Planetarium - Teen Murti Bhavan, bývalá rezidencia prvého indického ministerského predsedu Jawaharla Nehrúa, je dnes jeho múzeom. Nájdete tam jeho fotografie, pamiatky z obdobia hnutia za nezávislosť Indie;

Shankar's International Dolls Museum – 6500 bábok z 85 krajín, jedna z najväčších zbierok na planéte;

Sulabh International Museum of Toilets – vo zvláštnom múzeu toaliet nájdete ich zbierku  od Najstarších exponátov (2500 p.n.l.) po moderné (www.sulabhtoiletmuseum.org);

Supreme Court of India Museum – v múzeu indickej jurisdikcie si môžete pozrieť vývoj indického právneho systému od civilizácie údolia rieky Indus (3500 p.n.l.). V druhej galérii si môžete pozrieť históriu federálnych súdov od čias radžov, alebo originálne rukopisy procesov vrátane týkajúcich sa zavraždenia Mahatmá Gándhiho;

Tibet House – v múzeu nájdete ceremoniálne predmety prinesené z Tibetu dalajlámom. Objavíte tu originálne sväté rukopisy, sošky alebo staré thanky (tibetské maľby na textile); 

 

Connaught Place – srdce New Delhi, obrovská križovatka siedmych ulíc obklopená uniformnou architektúrou obchodov, bánk, reštaurácií hotelov a kancelárií;

Lodi Garden – populárne miesto na prechádzky alebo jogging, sú tu aj zvyšky hrobov kráľov dynastie Lodi;

National Zoological Gardens – obľúbené a udržiavané zoo, výborný únik pred betónovou džungľou mesta. Medzi najvzácnejšie patria biele tigre, himalájske čierne medvede, nosorožce, hrochy, vlky, nezabudnite si pozrieť ušľachtilé žeriavy a veľkého indického zoborožca;

Trh s korením – ulica Khari Baoli je v Dillí centrom obchodu s koreninami, oplatí sa ju prejsť.  Uvidíte všetko od šošovice po obrovské kotly čatmí, uhoriek, orechov alebo čaju;

 

LETISKO

Delhi Indira Gandhi International Airport (DEL)

 

INTERNET

http://delhitourism.nic.in/

http://delhigovt.nic.in/

http://en.wikipedia.org/wiki/Delhi

 

APLIKÁCIE

LBB Delhi – aplikácia ponúka aktuálne informácie o udalostiach v meste,  nových reštauráciách, najlepších nočných kluboch, miestach kam sa ísť zabaviť a rôznych iných voľnočasových aktivitách. Najlepšie nočné kluby v Dillí, miesta kde sa dá najesť neskoro v noci, najlepšia šálka kávy v meste, kuriózne butiky, indické textílie, nezávislí dizajnéri, hudobné koncerty, exponáty, divadelné predstavenia aj víkendové workshopy, romantické pobyty, výlety po okolí mesta, rozpočtové možnosti cestovania – všetko tu nájdete.

Delhi-NCR Metro - offline aplikácia, ktorá po nainštalovaní poskytuje všetky informácie o doprave metrom v Dillí. Vyhľadáva trasu, poskytuje informácie o tarifách medzi dvomi stanicami, vypočíta celkový čas, počet zastávok a počet prestupov medzi stanicami, aktualizuje informácie o všetkých tratiach, jednotlivých staniciach, prvom odchode metra, o výstupných bránach, parkoviskách aj pomocou interaktívnej mapy.

About Delhi - offline / online sprievodcovská aplikácia o veľkolepej indickej metropole. Poskytuje podrobné informácie o počasí, dopravnom systéme metra, o hoteloch, turistických atrakciách, reštauráciach, núdzových linkách.

 

BEZ ZÁRUKY

Pred návštevou Indie sa pripravte: na otravných žobrákov, všadeprítomnú špinu, neuveriteľný hluk a ulice prepchaté ľuďmi, zvieratami, autami...

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa