Madrid

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Madrid, Španielsko



 

Oficiálny názov Madrid

Madrid je hlavným a zároveň najväčším mestom Španielska s približne 3,3 miliónmi obyvateľov. Mesto bolo založené na konci deviateho storočia a nieslo názov Mayrit. Do popredia sa dostalo počas arabskej okupácie Pyrenejského polostrova. Dnes je Madrid okrem bohatého kultúrneho a architektonického dedičstva známy aj gastronomickými špecialitami a nočným životom, ktorý trvá až do skorého rána.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Madride

 

DOPRAVA

Prepravy pomocou mestskej hromadnej dopravy sa nemusíte báť, nakoľko sa v Madride nachádza jedna z najlepších sietí MHD na svete. Na cesty autobusom a metrom sa používajú rovnaké cestovné lístky - jeden lístok stojí 1,50 EUR a dá sa zakúpiť v automatoch na lístky v staniciach metra alebo priamo od vodiča pri vstupe do autobusu. Lístok platný na 10 jázd stojí 12,20 EUR. Deti do 4 rokov môžu cestovať bez lístka a deti do 11 rokov majú zľavu 50%. Ak ale plánujete verejnú dopravu využívať často, zakúpiť si môžete turistickú kartu, ktorá umožňuje neobmedzené cestovanie a zľavnené vstupy na niektoré turistické atrakcie. Kartu je možné zakúpiť na ktorejkoľvek stanici metra.

Všeobecne platí, že metro funguje denne od 06:00 do 01:30. Frekvencie jednotlivých spojov sa pohybujú od dvoch, do štyroch minút. Ak však medzi zastávkami metra nenájdete tú, ktorú hľadáte, vyskúšajte autobusy. Tie jazdia spravidla od 06:00 do 24:00 a väčšinou pokrývajú tie zastávky a časti mesta, ktoré nie sú dostupné metrom. Nočné autobusy zas majú hlavný prestupný uzol na ulici 7 Plaza de Cibeles a pokrývajú väčšinu mesta v približne 20-minútových intervaloch. Všetky autobusy sú dokonca vybavené bezplatným Wi-Fi pripojením.

K dispozícii je aj využitie taxislužby, no treba rátať s tým, že počas neskorých hodín a cez víkendy je ťažké taxík zohnať. Na rozdiel od iných európskych miest existuje v Madride iba málo stanovísk pre taxíky, preto je vhodným spôsobom, ako si jeden privolať, postaviť sa vedľa hlavnej cesty, alebo autobusovej zastávky, a mávnuť rukou.  Dostupné taxíky majú na vrchu automobilu zelené svetlo. Väčšina taxikárov nehovorí anglicky, takže by ste mali mať adresu cieľového mesta napísanú na papieriku v španielčine, aby ste ju mohli vodičovi ukázať.

Pohyb v meste autom môže byť nočnou morou. Madrid trpí typickými problémami väčšiny veľkých miest - príliš veľa áut a málo miesta na parkovanie. Nájsť parkovacie miesto môže byť veľmi časovo náročné a ťažké, ak neviete parkovať doslova na milimeter. Prenájom auta má zmysel iba v prípade, že plánujete opustiť Madrid a ísť autom do neďalekých miest. Požičovne áut sú k dispozícii na letisku, na železničných staniciach a na iných hlavných turistických miestach. Lepšou voľbou, ako prenájom auta, je prenájom bicykla. Aj keď sa Madrid na prvý pohľad nejaví ako mesto vhodné pre cyklistov, mesto pomaly mení zóny tak, aby bol zážitok z jazdy na bicykli čoraz príjemnejší. Niekoľko ulíc v historickom centre mesta sa zmenilo na priestory so zmiešanou premávkou, v ktorých majú chodci a bicykle prednosť pred automobilmi a pozdĺž rieky vedú nové ľahké cyklotrasy, ktoré spájajú dôležité parky.

 

UBYTOVANIE

Aj keď je najvýhodnejšie mať ubytovanie v centre mesta v blízkosti pamiatok, mali by ste zvážiť aj hotely, či iné typy ubytovacích zariadení, v ostatných okresoch. Napríklad Malasaña a Chueca ležia iba 1 kilometer severne od centra mesta, no ceny sú výrazne nižšie. Lacné hostely, od 8 EUR za noc sa nachádzajú neďaleko Plaza de España, v Lavapiés alebo v oblasti Sol. Existujú aj o niečo pohodlnejšie hostely, ktoré ponúkajú jednolôžkové izby za 30 až 40 EUR.

Ak však máte radi nevšedné zážitky, vyskúšať môžete niektorý z týchto hotelov:

Icon Wipton by Petit Palace - v Madride je veľa skvelých hotelov, ale hotel Icon Wipton by Petit Palace stále dokáže vyniknúť! Nachádza sa v madridskej štvrti Serrano a ide o elegantný hotel založený na prvkoch umenia, ktorý ponúka jedinečné izby s rôznymi kombináciami nábytku a dekorácií

Dear Hotel - štvorhviezdičkový hotel, ktorý sa nachádza v centre, je navrhnutý v modernom štýle. Okrem nádhernej izby budete mať k dispozícii aj neuveriteľnú reštauráciu na terase a salónik s panoramatickým výhľadom na mesto. Za vyskúšanie rozhodne stojí aj bazén, ktorý sa nachádza na streche hotela

Silken Puerta América  - tento 5-hviezdičkový hotel navrhli niektorí tí najvýznamnejší dizajnéri, napríklad Zaha Hadida, ktorá navrhla sci-fi klubové miestnosti či francúzsky architekt Jean Nouvela, ktorý navrhol luxusný prezidentský apartmán. V hoteli Silken Puerta América nájdete kúpele, ako aj celý rad barov a reštaurácií. V hornom poschodí sa nachádza reštaurácia Observatórium, kde sa podávajú pokrmy s nádherným výhľadom

Dormirdcine – hotelové izby sú rajom pre milovníkov filmu. Každá z nich je založená na inom slávnom filme a bola navrhnutá radom medzinárodných umelcov. K dispozícii sú jednolôžkové, dvojlôžkové a veľké izby, ako aj vlastná reštaurácia špecializujúca sa na španielsku kuchyňu. V bare je možné vyskúšať si workshopy na výrobu kokteilov, ak chcete byť kreatívni. Hotel sa  nachádza v luxusnej štvrti Salamanca.

Pozrite si výhodné ubytovanie v MadrideBooking.com

 

JEDLO

Mnohé z reštaurácií v oblasti Sol a Plaza Mayor majú na chodníkoch vystavené reklamné plagáty s obrázkami jedál, ktoré ponúkajú - najmä paellu. Tieto paelly majú zvyčajne zlú kvalitu a je potrebné sa im vyhnúť. Ak hľadáte dobrú, autentickú španielsku paellu, je najlepšie nájsť drahšiu reštauráciu. Pre ochutnanie autentického jedla je oveľa lepšou voľbou oblasť La Latina južne od Plaza Mayor, najmä pozdĺž Calle Cava Baja. Pozdĺž Calle Arenal sa tiež nachádza niekoľko obchodov, ktoré ponúkajú delikatesy a jedlo so sebou.

V baroch je možné objednať si taniere rôznych veľkostí - ración znamená plný tanier, media ración polovičný, alebo menšiu verziu, ktorá je nazývaná tapa, pinxto alebo pincho. Miestni obyvatelia jedia obed až o 14:00, alebo 15:00, a večera sa začína až o 21:00. V reštauráciách sa ale obedy spravidla podávajú už od 13:00 do 15:30, potom sa zatvoria a znovu otvoria na večeru od 20:00 do 23:00. V Madride nájdete aj oficiálne najstaršiu reštauráciu na svete - Sobrino de Botín, ktorá vítala prvých hostí už v roku 1725. Má nenápadnú fasádu, na ktorej sa však vyníma potvrdenie z Guinnessovej knihy rekordov o ich výnimočnom statuse. Svoj jedálny lístok špecializujú na typické dobové špeciality. Nachádzajú sa tam obľúbené jedlá ich prominentných hostí, medzi ktorých kedysi patrili aj Ernest Hemingway a Francisco de Goya. Reštaurácia má originálnu atmosféru, podarilo sa v nej uchovať časť dobového nábytku a v súčasnosti patrí k najvyhľadávanejším podnikom v meste.

Medzi populárne jedlá typické pre región patria:

Gallinejas and entresijos - jahňacie stehná vyprážané na masti

Cocido madrileño - dusený cícer s mäsom a zeleninou

Oreja de cerdo - uši ošípaných, vyprážané v cesnaku

Sopa de ajo - Cesnaková polievka, ktorá obsahuje papriku, strúhanú španielsku šunku, vyprážaný chlieb a vajce

 

ZÁBAVA

Ak potrebujete odpočinok od zhonu mesta, Madrid vám ponúkne mnohé miesta na relax. Park Buen Retiro je idylickým miestom pre pokojnú popoludňajšiu prechádzku a ponorenie sa do krásy zelene a čerstvého vzduchu. V parku si dokonca môžete zapožičať kajak a vydať sa naň po rybníku s fontánami. Pre miestnych obyvateľov je to populárne miesto na stretnutie a mnohí ho využívajú na pikniky, prechádzky so psami, či športové aktivity.

Pre trocha rušnejší zážitok, avšak autentický, navštívte tradičné pouličné trhy s potravinami, kde nájdete tie najčerstvejšie produkty. Mercado de la Paz, situovaný medzi značkovými obchodmi v luxusnej štvrti Salamanca, vám ponúka pohľad do každodenného života miestnych obyvateľov. Tento trh poskytuje čerstvé potraviny a lahôdky už viac ako 130 rokov a nájdete tu ohromujúci sortiment morských plodov, syrov, mäsa, vína a ovocia.  

Či už ste fanúšikom futbalu alebo nie, pravdou zostáva, že Real Madrid je najúspešnejším futbalovým tímom Európy s rekordnými 11 európskymi pohármi. Každý návštevník mesta by preto mal zvážiť návštevu 85 000-miestneho štadióna Santiago Bernabeu. Prehliadka vám poskytne panoramatický výhľad na štadión, vstúpite do šatne hráčov, dotknete sa kopačiek a uvidíte najrôznejšie zaujímavé kúsky vrátane zbierky trofejí, tlačovej miestnosti a prezidentského boxu.

Navštíviť môžete aj niektoré z kultúrnych zariadení, ako napríklad národné orchestre Orquesta Nacional de España, Orquesta Sinfónica de Madrid či Orquesta de la Comunidad de Madrid.

 

NÁKUPY

Vo väčšine obchodov je možné platiť kreditnými a debetnými kartami, avšak nie je nezvyčajné, ak vás pracovníci obchodu požiadajú o doklad totožnosti- najmä pri platbe vyššej sumy. Predložiť môžete cestovný pas alebo občiansky preukaz - väčšina obchodníkov akceptuje čokoľvek s vašou fotografiou a menom. Podpisy na kreditných kartách sa zvyčajne nekontrolujú.

V Madride sídli veľa európskych obchodov, akými sú napríklad H&M, Zara, Mango a Blanco, ktoré ponúkajú vysoko módne odevy a doplnky za nízku cenu. Najvhodnejšiou oblasť na nákupy pre turistov je však okolie Calle de Preciados a Calle del Carmen, medzi stanicami metra Sol a Gran Vía, kde sa nachádza aj obchodný dom El Corte Inglés. Ide o sieť obchodných domov, ktoré pôsobia v celom Španielsku a dominujú na maloobchodnom trhu. Obchodné domy poskytujú pekné a cenovo dostupné možnosti. Nájdete tu aj značkový tovar.

Ďalšou možnosťou je Salamanca, najvyhľadávanejšia nákupná štvrť, ktorá sa nachádza severovýchodne od centra mesta pri Calle Serrano. Nachádzajú sa tu obchody špičkových dizajnérov, ako Chanel, Versace, Hermès, Hugo Boss, Louis Vuitton, Emporio Armani a Dolce & Gabbana. Domínguez.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Toto španielske mesto je neustále žijúcim centrom krajiny, vďaka čomu sa tu usporiadava mnoho kultúrnych udalostí, vrátane hudobných festivalov. Ak budete mať šťastie a mesto navštívite práve v dobre trvania niektorého z nich, budete sa môcť zúčastniť niektorej z udalostí:

La Transhumancia – koná sa každoročná a ide o udalosť, počas ktorej sú ulice Madridu bez áut a namiesto nich je plná pastierov, ktorí vedú cez mesto ovce a zvieratá

Madrid Gay Pride -  každoročné podujatie, ktoré pôvodne začínalo ako víkendová párty, ale v poslednej dobe sa zmenila na celý týždeň extravaganzi

Mulafest - festival elektronickej hudby a hiphopu. Okrem hudby poskytuje festival aj program v podobe tetovania, BMX, mestského umenia či breakdance-u

Festival DCODE - jednodňový rockový a popový festival, ktorý v Madride sa koná každoročne. v

Download Festival Madrid – bol v roku 2017 pridaný ku pôvodne britskému festivalu. Koná sa v Caja Magica na juhu Madridu a vystupujú tu mnohé, najmä rockové, kapely

Tomavistas - nezávislý a alternatívny hudobný festival. Prvýkrát sa konal v roku 2014 s radom prevažne španielskych aktov, no v posledných rokoch čoraz viac priťahuje etablované skupiny a umelcov z celého sveta

Virgen de La Paloma – koná sa každý rok 15. augusta, v štvrti La Latina na počesť panny La Paloma. Táto udalosť je v podstate obrovskou skupinovou párty, kde si môžete vychutnať hry a dobré jedlo. Navyše sa tu zvyčajne konajú živé koncerty, prehliadky, tanečné súťaže a náboženské udalosti, ktoré označujú náboženský význam dňa

Noche en Blance - na jednu noc v roku zostáva mesto Madrid celú noc hore a venuje sa kultúre - literatúre, umeniu, kine, divadlu, tancu a ďalším. Väčšina námestí hrá živou hudbou a múzeá a kultúrne centrá sú otvorené celú noc až do ranných hodín

San Isidro - v polovici mája sa v Madride oslavuje San Isidro na počesť svätého patróna Svätého Isidra. Zatiaľ, čo festivalový areál sa nachádza v blízkosti madridského pobrežia, celé mesto oslavuje a užíva si živé koncerty aj na niekoľkých rôznych námestiach

Carnaval - každý rok vo februári sa v meste organizuje karneval. Aj keď nie je až taký bláznivý ako karneval v Rio de Janeiro, veľa ľudí sa po meste premáva v kostýmoch. Pre tých, ktorí radi nosia masky, sú k dispozícii sprievody a maškarné plesy, zatiaľ čo milovníci hudby si môžu pozrieť živé koncerty

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MADRIDE   

 

Kráľovský palác – ide o hlavný palác v meste, považovaný za jednu z najznámejších a najkrajších budov v Madride, ktorý patrí kráľovskej rodine, ale tá ho už nevyužíva na súkromné účely. Pravidelne tam prijímajú oficiálne návštevy a počas ostatných dní je voľne prístupný verejnosti. Na prehliadke vás sprievodcovia zavedú do niekoľkých komnát, v ktorých sa nachádza dobový nábytok a vzácne artefakty zo španielskej histórie. Palác bol postavený v neoklasickom štýle a podľa architektov bol výrazne inšpirovaný francúzskym Versailles. Za návštevu stoja aj rozsiahle záhrady s nádhernými kvetinovými záhonmi.

Fuente de Cibeles - v minulosti sa táto zaujímavá fontána nachádzala uprostred námestia, dnes je okolo nej rušná hlavná ulica, čo však turistov vôbec nezastavuje od jej častého fotenia. Uprostred vodnej plochy je stvárnená postava bohyne Kybelé, ktorá sa pokladá za matku všetkých bohov. Tá prichádza na koči hnanom levmi, vďaka čomu vytvára mimoriadny prvok so silným odkazom.

 Krištáľový palác - nádherná budova pochádza z druhej polovice 19. storočia a pôvodne slúžila ako botanická záhrada pre vzácne kvety a rastliny z exotických krajín. Kvôli tomu je palác celý sklenený a nádherne vynikne najmä počas slnečných dní. V lete tam je však preto obmedzený čas vstupov, pretože je v ňom veľmi horúco. Krištáľový palác sa nachádza v parku Retiro, ktorý je nádhernou oddychovou oázou v Madride. Priamo pri ňom môžete vidieť umelo vytvorené jazero, na ktorom sa dá plaviť na malých člnoch.

Chrám Debod - Egypt uprostred Madridu? Ani to nie je v meste všetkých možností žiaden problém. Chrám Debod v skutočnosti pochádza z tejto africkej krajiny a Španieli ho získali v roku 1968 na znak vďaky za to, že domácim obyvateľom pomohli pri záchrane Abu Simbel. Kvôli tomu sa rozhodli túto menšiu, ale taktiež veľmi cennú pamiatku rozrezať na menšie kusy, takto ju prepraviť do Európy a opätovne postaviť v parku La Montana.

Plaza Mayor - história tohto námestia siaha do 17. storočia. Plaza Mayor má dnes pokojnú atmosféru a okolo zachovaných budov sa už rozprestierajú terasy s prestretými stolmi, ktoré sa počas dňa a letných večerov prehýbajú pod fantastickými dobrotami. V minulosti bolo dôležitým centrum tunajšieho spoločenského života. Práve tam sa na pódiu ohlasovali mená nových kráľov a konali sa tam rôzne turnaje. Na Plaza Mayor súperili rytieri, ale aj odvážni muži s býkmi. Dnes už nič nepripomína tieto rušné časy, ktoré hýbali dejinami Španielska.

Puerta del Sol Puerta del Sol - toto námestie je srdcom Madridu a jedným z najrušnejších miest v meste - centrom miestneho tranzitného systému, obľúbeným miestom stretnutia miestnych obyvateľov, viditeľnou oblasťou pre festivaly alebo politické demonštrácie. Nachádza sa tu aj niekoľko madridských pamiatok, ako napríklad socha medveďa a jahodový strom.

Gran Vía Gran Vía - jedna z najrušnejších ulíc v Madride, lemovaná veľkými billboardmi a svetlami.

Plaza de Cibeles Gran Vía - veľký kruhový objazd v centre mesta s neoklasicistickou Cybeleho fontánou a impozantným eklektickým Cybeleho palácom

Palác Cibeles - ide o palác zasvätený bohyni. Krásna neoklasická budova skvele kontrastuje s okolitou prírodou vďaka výrazne bielej fasáde a drobným zdobeným detailom. Jej autorom je architekt Antonio Palacios. V súčasnosti sa tam už nachádza galéria moderného umenia a pár obchodov a kaviarní, kde si môžete oddýchnuť počas skúmania celej budovy.

Katedrála Almudena - hlavný kostol španielskeho katolicizmu v neogotickom štýle.

Plaza de España - prominentné námestie nachádzajúce sa pri dvoch najvyšších budovách v Madride( Torre de Madrid a Edificio España)

Chrám Templo de Debod - staroveký egyptský chrám, ktorý sa po výstavbe priehrady Asuán vysunul do madridského Parque del Oeste

Múzeá Triangle Museo del Prado – tento názov nesie pomenovanie pre tri hlavné múzeá umenia zoskupené pozdĺž Paseo del Prado východne od mesta: Museo del Prado, jedno z najlepších múzeí na svete, Thyssen-Bornemisza, barónska zbierka klasického umenia. a Reina Sofia, múzea moderného umenia v Madride.

Múzeum Prado - po Louvri je Prado najväčšou výstavou umeleckých diel v Európe. V jeho zbierke sa nachádza 5000 vzácnych kúskov, z ktorých vystavujú vždy len niečo vyše 2000 obrazov alebo sôch. Najväčšou pýchou je zbierka Francisca de Goyu, pretože sa im podarilo uchovať až 140 jeho prác. Výstavu v múzeu si môžete pozrieť sami s audio sprievodcom, ale k dispozícii máte aj rôzne druhy prehliadok, ktoré sú prispôsobené vybraným umelcom alebo témam.

Múzeum Reina Sofía - je domovom zbierky moderného umenia a disponuje aj dielami Pabla Picassa. K dispozícii je tiež rozsiahla zbierka Salvadora Dalího.

Múzeum Sorolla – z exteriéru nenápadná stavba skrýva za svojimi múrmi skutočné perly. Tento dom bol kedysi vlastníctvom známeho impresionistu Joaquína Sorollu. Po jeho smrti sa ho rozhodli sprístupniť verejnosti a vystavili tam aj viaceré jeho diela. Jednotlivým miestnostiam zanechali jeho lásku k španielskej pestrosti, vďaka čomu hrajú všetkými farbami. Obľúbenou časťou návštevy je záhrada v andalúzskom štýle, v ktorej sa nachádza nádherná fontána. V Sorollovej vile v súčasnosti uvidíte aj práce jeho dcéry Eleny, ktorá sa taktiež venovala maľovaniu a sochárstvu.

Múzeum Arqueológico Nacional - tiež známy aj ako MAN, nedávno prešlo obrovskou rekonštrukciou a obrovský priestor venuje slávnej prehistorickej Cuevas de Altamira. Múzeum má artefakty z mnohých rôznych časových období, vrátane praveku, Egypta, keltského, Pyrenejského, gréckeho, rímskeho, vizigótskeho a kresťanského.

Múzeum Museo del Romanticismo - zamerané na romantické umenie, nábytok, dekor a ďalšie. Z vonkajšej strany múzeum vyzerá veľmi maličké, no v skutočnosti sa tu nachádza viac ako 16 000 predmetov zo stálej zbierky, ako sú maľby, kresby, sochy, nábytok, fotografie a dekoratívne umenie.

Múzeum pre deti Casa Museo Ratón Pérez - venované Ratónovi Pérezovi, malej myške zo slávnej rozprávky napísanej v roku 1902. V španielskej kultúre je táto malá myš v skutočnosti zubnou vílou, ktorá deťom v noci nosí darčeky výmenou za zúbok pod vankúšom

 

PASY

Madrid Card - oficiálny madridský pas ponúka návštevníkom bezplatný vstup do vyše päťdesiatky najobľúbenejších múzeí a pamiatok, ako aj zľavy na rôzne aktivity či do reštaurácií. 24-hdinový stojí  pre dospelého 47 eur.

 

INTERNET

https://www.esmadrid.com

https://www.introducingmadrid.com/general-information

https://www.spain.info/en/que-quieres/ciudades-pueblos/grandes-ciudades/madrid.html

 

APLIKÁCIE

EMT - užitočná aplikácia s plánovačom trasy a cestovnými poriadkami

Madrid Travel Guide – šikovný sprievodca mestom, ktorý je dostupný aj offline

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa