To najlepšie z metropoly Španielska: 10 TOP miest v Madride

2019-04-17 00:00:01 |   |    | 

Metropola Španielska patrí k najnavštevovanejším mestám v krajine. Madrid je domovom kráľovského páru a vo svojich uliciach má množstvo zaujímavostí, ktoré stoja aj za zopakovanie výletu do týchto končín. Toto územie bolo osídlené už v období praveku, ale základy predchodcu Madridu vybudovali až v 9. storočí. Istý čas patril pod správu arabských krajín.



 

1. Múzeum Prado

Po Louvri je Prado najväčšou výstavou umeleckých diel v Európe. V jeho zbierke sa nachádza 5000 vzácnych kúskov, z ktorých vystavujú vždy len niečo vyše 2000 obrazov alebo sôch. Najväčšou pýchou je zbierka Francisca de Goyu, pretože sa im podarilo uchovať až 140 jeho prác. Výstavu v múzeu si môžete pozrieť sami s audio sprievodcom, ale k dispozícii máte aj rôzne druhy prehliadok, ktoré sú prispôsobené vybraným umelcom alebo témam.

 

2. Štadión Santiago Bernabeu

V Madride majú svoje domovské stánky dva futbalové kluby – Atlético a Real. Slávnejší z nich je Real alias Biely balet, ktorý aj v poslednom období získal množstvo cenných triumfov a zapísal sa tak medzi najúspešnejšie mužstvá. Svojim fanúšikom preto ponúka možnosť dostať sa do bližšieho kontaktu s ich obľúbenými hviezdami. Navštíviť môžete nielen štadión Santiago Bernabeu, ale aj múzeum s rôznymi trofejami a zaujímavými suvenírmi od súčasných a bývalých klubových hráčov a dostanete sa aj do šatní.

 

3. Krištáľový palác

Nádherná budova pochádza z druhej polovice 19. storočia a pôvodne slúžila ako botanická záhrada pre vzácne kvety a rastliny z exotických krajín. Kvôli tomu je palác celý sklenený a nádherne vynikne najmä počas slnečných dní. V lete tam je však preto obmedzený čas vstupov, pretože je v ňom veľmi horúco. Krištáľový palác sa nachádza v parku Retiro, ktorý je nádhernou oddychovou oázou v Madride. Priamo pri ňom môžete vidieť umelo vytvorené jazero, na ktorom sa dá plaviť na malých člnoch.

 

4. Chrám Debod

Egypt uprostred Madridu? Ani to nie je v meste všetkých možností žiaden problém. Chrám Debod v skutočnosti pochádza z tejto africkej krajiny a Španieli ho získali v roku 1968 na znak vďaky za to, že domácim obyvateľom pomohli pri záchrane Abu Simbel. Kvôli tomu sa rozhodli túto menšiu, ale taktiež veľmi cennú pamiatku rozrezať na menšie kusy, takto ju prepraviť do Európy a opätovne postaviť v parku La Montana.

 

5. Kráľovský palác

Hlavný palác v meste patrí kráľovskej rodine, ale tá ho už nevyužíva na súkromné účely. Pravidelne tam prijímajú oficiálne návštevy a počas ostatných dní je voľne prístupný verejnosti. Na prehliadke vás sprievodcovia zavedú do niekoľkých komnát, v ktorých sa nachádza dobový nábytok a vzácne artefakty zo španielskej histórie. Palác bol postavený v neoklasickom štýle a podľa architektov bol výrazne inšpirovaný francúzskym Versailles. Za návštevu stoja aj rozsiahle záhrady s nádhernými kvetinovými záhonmi.

 

6. Fuente de Cibeles

V minulosti sa táto zaujímavá fontána nachádzala uprostred námestia, dnes je okolo nej rušná hlavná ulica, čo však turistov vôbec nezastavuje od jej častého fotenia. Uprostred vodnej plochy je stvárnená postava bohyne Kybelé, ktorá sa pokladá za matku všetkých bohov. Tá prichádza na koči hnanom levmi, vďaka čomu vytvára mimoriadny prvok so silným odkazom.

 

7. Palác Cibeles

Tejto bohyni bol zasvätený aj palác, ktorý sa nachádza hneď v susedstve fontány. Krásna neoklasická budova skvele kontrastuje s okolitou prírodou vďaka výrazne bielej fasáde a drobným zdobeným detailom. Jej autorom je architekt Antonio Palacios. V súčasnosti sa tam už nachádza galéria moderného umenia a pár obchodov a kaviarní, kde si môžete oddýchnuť počas skúmania celej budovy.

 

8. Múzeum Sorolla

Z exteriéru nenápadná stavba skrýva za svojimi múrmi skutočné perly. Tento dom bol kedysi vlastníctvom známeho impresionistu Joaquína Sorollu. Po jeho smrti sa ho rozhodli sprístupniť verejnosti a vystavili tam aj viaceré jeho diela. Jednotlivým miestnostiam zanechali jeho lásku k španielskej pestrosti, vďaka čomu hrajú všetkými farbami. Obľúbenou časťou návštevy je záhrada v andalúzskom štýle, v ktorej sa nachádza nádherná fontána. V Sorollovej vile v súčasnosti uvidíte aj práce jeho dcéry Eleny, ktorá sa taktiež venovala maľovaniu a sochárstvu.

 

9. Reštaurácia Sobrino de Botín

V Madride nájdete aj oficiálne najstaršiu reštauráciu na svete. Sobrino de Botín vítala prvých hostí už v roku 1725. Má nenápadnú fasádu, na ktorej sa však vyníma potvrdenie z Guinnessovej knihy rekordov o ich výnimočnom statuse. Svoj jedálny lístok špecializujú na typické dobové špeciality. Nachádzajú sa tam obľúbené jedlá ich prominentných hostí, medzi ktorých kedysi patrili aj Ernest Hemingway a Francisco de Goya. Reštaurácia má originálnu atmosféru, podarilo sa v nej uchovať časť dobového nábytku a v súčasnosti patrí k najvyhľadávanejším podnikom v meste.

 

10. Plaza Mayor

História tohto námestia siaha do 17. storočia. Plaza Mayor má dnes pokojnú atmosféru a okolo zachovaných budov sa už rozprestierajú terasy s prestretými stolmi, ktoré sa počas dňa a letných večerov prehýbajú pod fantastickými dobrotami. V minulosti bolo dôležitým centrum tunajšieho spoločenského života. Práve tam sa na pódiu ohlasovali mená nových kráľov a konali sa tam rôzne turnaje. Na Plaza Mayor súperili rytieri, ale aj odvážni muži s býkmi. Dnes už nič nepripomína tieto rušné časy, ktoré hýbali dejinami Španielska.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa