Na pomedzí Západu a Východu: 10 najvýznamnejších pamiatok v Berlíne

2019-03-26 12:00:00 |   |    | 

Metropola Nemecka sa stala jedným zo živých atraktívnych miest, v ktorom sa cez jednotlivé štvrte dostávate do sveta rôznych zaujímavých kultúr a zážitkov. Zo Slovenska tam máte vynikajúce spojenie cez Viedeň. Vybrať si môžete z priamych autobusových, leteckých a vlakových spojov. Popri sledovaní zaujímavých pamiatok nezabúdajte ani na chutnú domácu gastronómiu a doplňte si sily známymi klobáskami s kari omáčkou.



 

1. Brandenburská brána

Hlavným symbolom mesta je Brandenburská brána, ktorú postavili v roku 1734. Pôvodne slúžila ako vstupná časť do mesta a predstavovala akúsi dobovú colnicu. Počas komunizmu bolo toto miesto neprístupné, pretože sa obe strany nevedeli dohodnúť, komu by mala patriť. Dnes sa symbolicky stala najnavštevovanejšou atrakciou Berlína a denne ňou prechádzajú a fotia sa tam tisíce turistov. Na jej vrchu tróni socha bohyne mieru, ktorá má mesto chrániť pred nepriateľmi a pripomínať ťažké časy, ktoré zažilo.

 

2. Budova Ríšskeho snemu

Výstavba budovy Ríšskeho parlamentu skončila v roku 1894 a odvtedy až do roku 1933 nepretržite slúžila na zasadnutia parlamentu. Potom ju zasiahol obrovský požiar, ktorý bol predzvesťou temného obdobia, ktoré prichádzalo do krajiny. Počas Hitlerovej vlády bola stavba terčom častých útokov, kvôli tomu bola úplne zdevastovaná. Parlament sa do nej opäť vrátil až v roku 1995, odkedy slúži na tieto účely až dodnes. Napriek tomu je Ríšsky snem prístupný aj pre verejnosť, v niektoré dni sú však jeho návštevy obmedzené.

 

3. Checkpoint Charlie

Spojenie ulíc Koch a Friedrich kedysi slúžilo ako hranica medzi západným a východným Nemeckom. Na tomto mieste sa nachádzal checkpoint Charlie, cez ktorý mohli ľudia prejsť na opačnú stranu krajiny. Po páde komunizmu ho zničili a chceli ho natrvalo vymazať z pamäte mesta. Časom však začali turisti tento bod vyhľadávať, tak tam postavili repliku malej colnice a neďaleko vytvorili múzeum, ktoré sa zameriava na dejiny rozdelenia Nemecka.

 

4. East Side Gallery

Berlínsky múr bol jedným z hlavných symbolov komunistického režimu. Oddeľoval východnú a západnú časť mesta, ale aj celú krajinu. Často sa kvôli nemu nemohli stretávať rodiny, ktoré takto zostali na celé desiatky rokov oddelené a mali len obmedzený kontakt. Počas pádu režimu na konci osemdesiatych rokov demonštranti zničili aj veľkú časť múru a symbolicky tak prepojili rozdelenú krajinu. V súčasnosti sa podarilo uchovať len malú časť, ktorá slúži ako improvizovaná galéria pouličného umenia. Niektoré maľby odkazujú aj na éru komunizmu a zobrazujú, čo urobil s ich krajinou.

 

5. Berlínska televízna veža

Charakteristickým znamením Berlína je televízna veža, ktorá meria 368 metrov. Postavili ju v roku 1969 a odvtedy sa stala významnou turistickou atrakciou. Pod jej vrcholom sa nachádza vyhliadková miestnosť, ktorá ponúka pohľad na celé centrum mesta. S turistickou kartou tam získate zľavu na vstup. Jej súčasťou je reštaurácia, ktorá je medzi domácimi obľúbená na stretávanie sa pri raňajkách. Najmä počas slnečných dní je mimoriadne vyťažená a potrebujete do nej včasnú rezerváciu.

 

6. Berlínska katedrála

Na Ostrove múzeí sa nachádza aj nová budova katedrály, ktorú dostavali na začiatku 20. storočia. Tá nahradila pôvodný kostol, ktorý zbúrali v roku 1893. Keďže už nevyhovoval potrebám miestnych duchovných, nahradili ho veľkolepejšou stavbou. V evanjelickom svätostánku pravidelne organizujú koncerty vážnej hudby a jeho súčasťou je malé múzeum s náboženskou tematikou. V čase bohoslužieb ho môžete navštíviť bezplatne.

 

7. Palác Charlottenburg

Tento palác sa nachádza mimo centra Berlína a v súčasnosti slúži ako výstava čínskeho porcelánu a umenia. Pôvodne slúžil ako letné sídlo pruskej kráľovnej Žofie Šarloty. Tá si túto časť Nemecka zamilovala a rada sa tam vracala. Na konci 17. storočia jej preto dokončili palác, ktorý bol pýchou monarchie. Práve ona tam založila prvú zbierku umenia, keďže patrila medzi nadšených fanúšikov maliarstva, sochárstva a literatúry. Po jej smrti sa podarilo ďalším majiteľom uchovať väčšinu týchto cenných kúskov a tie môžete obdivovať aj počas aktuálnych výstav.

 

8. Ostrov múzeí

Na rieke Spréva sa nachádza menší ostrov, ktorý Berlínčania premenili na centrum kultúrneho života. Postupne tam vystavali päť múzeí, ktoré mapujú históriu krajiny, umenie aj prírodné vedy. Ako prvé otvorili Alte Museum už v roku 1830. Nateraz poslednou budovou je Pergamonmuseum s archeologickou výstavou, ktorú otvorili v roku 1930. V súčasnosti sa uvažuje o ďalšom rozšírení komplexu, aby tak turistom ponúkli na jednom mieste všetky dôležité výstavy. Pri zakúpení berlínskeho pasu získate vstup do všetkých týchto atrakcií zadarmo.

 

9. Pamätník holokaustu

Nemci sa stále trápia kvôli dôsledkom 2. svetovej vojny a zla, ktoré bolo v tom čase napáchané vo svete. I preto sa rozhodli priamo v centre Berlína v blízkosti Brandenburskej brány vybudovať pamätník zavraždeným Židom. Ten pozostáva z 2711 čiernych panelov, ktoré majú symbolizovať pomníky. Otvorili ho v roku 2005 a odvtedy sa tam pravidelne organizujú spomienkové akcie, ktoré vzdávajú úctu týmto obetiam.

 

10. Múzeum špiónov

Na obdobie studenej vojny spomína aj interaktívne Múzeum špiónov, ktoré sa nachádza na mieste bývalého „územia nikoho“, teda na Lipskom námestí, ktoré predstavovalo hranicu medzi východnou a západnou časťou Berlína. Inšpiráciou na jeho založenie boli príbehy o špiónskom moste, na ktorom si agenti oboch strán vymieňali chytených špiónov. Múzeum je rozdelené do niekoľkých častí. Môžete si tam vyskúšať prechod cez laserovú pavučinku, obzrieť si niektoré špiónske predmety a dozviete sa veľa informácií o spôsobe špehovania.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Visit Berlin
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa