Nová letecká linka do Nemecka: Kolín nad Rýnom je viac než len prestupná stanica

2017-05-11 12:00:00 |   |    | 

Od jesene predstavilo bratislavské letisko niekoľko zaujímavých noviniek. Zaostávať však nechcú ani Košice, ktoré uvádzajú dve nové letecké spojenia. Jedno z nich bude už od konca júna smerovať do nemeckého Kolína nad Rýnom.



 

Prvé lety od júna

Z Košíc do Kolína sa dostanete po prvýkrát 25. júna, teda dva dni po spustení ďalšej letovej novinky, ktorá nás spojí s Tel Avivom. Športových fanúšikov istotne zamrzí fakt, že sa Wizzair trošku nepoponáhľal so založením tejto linky a neumožnil im tak jednoduchšie cestovanie na Majstrovstvá sveta v hokeji, keďže naši hokejisti odohrajú zápasy základnej skupiny práve v tomto meste. Do Nemecka sa bude z východu Slovenska lietať dvakrát týždenne – vo štvrtok a v nedeľu. Lety sú naplánované na skorú rannú hodinu. Odchádzať sa bude už o 6:00 a v Kolíne nad Rýnom budete o 8:00. Hlavným dôvodom je, že Kolín má slúžiť najmä ako prestupná stanica do iných destinácií a vy si tak môžete pohodlne naplánovať pokračovanie vašej cesty. Naspäť sa dostanete v rovnaké dni, keď sa z Nemecka odlieta o 8:30 a o dve hodiny už pristanete na Slovensku. Cena akciovej spiatočnej letenky vás pri členstve vo Wizz Clube vyjde na 40 eur. Letenky sú už v predaji.

 

Kolínsky dóm

Najznámejšou pamiatkou mesta je nepochybne kolínsky dóm. Zaujímavosťou je, že ho stavali neuveriteľných 600 rokov. Prvé práce začali v roku 1248, keď chceli cirkevní hodnostári nahradiť pôvodnú staršiu katedrálu. V nej ukrývali údajné relikvie troch kráľov, ktorí priniesli dary Ježišovi. Svätostánok sa im nezdal dostatočne veľkolepý pre tak vzácne pozostatky, a tak odsúhlasili nový veľkokapacitný kostol, ktorý by zodpovedal ich významu. No tak ako je to v prípade Sagrady Familia, i tento obrovský projekt si vyžadoval množstvo peňazí a najmä dlhú precíznu prácu, ktorá sa nakoniec s prestávkami vyšplhala až na hranicu 600 rokov. Jedna z vysokých veží dómu ponúka aj nádhernú vyhliadku na okolie. Predtým ako sa k nej dostanete, musíte zdolať vyše 500 schodov. Vstupné je zadarmo, platíte iba za návštevu klenotnice a veže, prípadne ak máte záujem o prehliadku so sprievodcom.

 

Kolínska lanovka

Jednou z najnavštevovanejších atrakcií je tiež lanovka, ktorá prechádza ponad rieku Rýn a spája tak oba brehy mesta. Vychádza priamo z historického centra a končí v blízkosti kolínskej ZOO a botanickej záhrady. Po prvýkrát bola otvorená v roku 1957. Predstavitelia mesta chceli návštevníkom ponúknuť ten najkrajší výhľad na Kolín a tak sa rozhodli pripraviť trať, ktorá prechádza ponad rieku. Odporúčame vám naplánovať si podvečernú jazdu, keď zapadá slnko a centrum je zaliate krásnym svetlom. V zime si môžete vychutnať aj pohľad na vysvietenú katedrálu, pretože posledná jazda odchádza o 18:00. Jednosmerná cesta stojí 4,80 eura.

 

Dom číslo 4711

Už vyše 200 rokov má najznámejší nemecký parfum (známa "kolínska"), ktorý sa vyrába v Kolíne nad Rýnom. Zakladateľom spoločnosti je Talian Johann Maria Farina, ktorý ju vyrábal v dome, ktorý nájdete v historickom centre pod označením „4711“. Voňavku vtedy nazval Eau de Cologne a odštartoval tak veľmi úspešnú púť jedného z najprestížnejších parfumov. I v súčasnosti sa nachádza na prízemí predajňa, v ktorej si môžete zakúpiť výrobky tejto značky. Pokiaľ máte záujem dozvedieť sa niečo z histórie, zájdite si do malého múzea na prvom poschodí.

 

Historická radnica

Najväčšia nemecká budova radnice sa nachádza práve v Kolíne nad Rýnom. Zároveň ide o najcennejšiu renesančnú budovu vôbec, ktorej fasáda je zdobená viac ako sto rôznymi sochami. Zaujímavosťou je aj balkón nad jedným z vchodov, ktorý v minulosti používali na oznamovanie dôležitých oznamov pre verejnosť. Počas 2. svetovej vojny bola radnica značne zničená, no nakoniec sa ju podarilo aspoň z časti zrekonštruovať a potom k nej pridali aj modernejšiu časť. Za svojej éry bola najvyššou budovou v meste, aby vyvolávala medzi obyvateľmi úctu a rešpekt. V súčasnosti je prístupná iba na organizovaných skupinových prehliadkach, ktoré treba objednať vopred.

 

Ludwig múzeum

Milovníci umenia pokladajú Kolín za jedno z najdôležitejších miest na ich cestovateľskej mape. Dôvodom je známe Ludwig múzeum, ktoré sídli v modernej budove v blízkosti Kolínskeho dómu. Ide o galériu umenia, v ktorej sa nachádzajú veľmi vzácne kúsky z moderných i historických dejín umenia. Nájdete tam napríklad obrazy Rembrandta, Maneta, Renoira, ale aj Andyho Warhola. Pokojne si vyhraďte na jeho návštevu i celý deň, aby ste si mohli pomaly vychutnať jednotlivé umelecké chuťovky.

 

Schildergasse

Ak patríte k cestovateľom, ktorí si počas dovoleniek a výletov neodpustia aj malé nákupy, v Kolíne vás to potiahne ku Schildergasse. Pešia zóna je plná obchodov prestížnych značiek, ale aj cenovo dostupných kolekcií. Pripraviť sa však musíte na davy rovnakých nákupných maniakov, pretože po ulici sa každú hodinu prejde niekoľko tisíc ľudí. Jej súčasťou sú aj viaceré obľúbené reštaurácie, ktoré sa vo veľkej miere špecializujú na domácu nemeckú kuchyňu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa