Vzrušujúca metropola Anglicka: TOP 10 atrakcií, ktoré by ste mali navštíviť v Londýne

2019-02-04 12:00:00 |   |    | 

Metropola Anglicka patrí z hľadiska poznávacích výletov k najnavštevovanejším mestám na svete. Rozmanitosť Londýna turistom umožňuje, aby sa tam stále vracali a spoznávali jeho ďalšie zaujímavosti. Do desiatky naj atrakcií preto patria vzácne pamiatky, ale aj moderné atrakcie.



 

1. Buckinghamský palác

Sídlo anglickej monarchie bolo pôvodne iba majetkom bohatých poddaných. Až neskôr sa ho podarilo získať monarchii, ktorá tam postupne zbúrala a postavila viacero zaujímavých stavieb. V roku 1703 vybudovali Buckingham House, ktorý už nadobúdal podobu súčasného paláca. Počas väčšiny roka nie sú jeho priestory prístupné pre verejnosť. Bezplatné prehliadky tam robia len v lete, keď je kráľovná na dovolenke vo svojom škótskom sídle. Tento dátum sa každý rok mení a musíte ho odsledovať na oficiálnej stránke paláca. Vstup je bezplatný, ale o lístky je veľký záujem a je ťažké ich zohnať. Nutná je skorá online rezervácia hneď po oznámení termínov.

 

2. Kensingtonský palác

Nádherné sídlo v centre Londýna patrí od 17. storočia kráľovskej rodine. V jeho priestoroch kedysi vyrastala veľmi obľúbená kráľovná Viktória, neskôr tam žila princezná Diana. V súčasnosti je sídlom rodiny princa Williama a do pôrodu tam budú žiť aj princ Harry s Meghan Markle. Napriek tomu je časť Kensingtonského paláca celoročne prístupná pre verejnosť. Počas prehliadky sa dostanete do komnát bývalých panovníkov, nájdete tam vzácnu zbierku porcelánu a nábytku a v tomto roku otvorili výstavu o módnom vkuse princeznej Diany.

 

3. Westminsterské opátstvo

Prvý pôvodný kostol na tomto mieste vznikol v roku 960. Odvtedy ho postupne zveľaďovali a vytvorili z neho toto veľkolepé opátstvo. To predstavuje zmes rôznych architektonických štýlov. Je miestom pre viaceré významné udalosti v kráľovskej rodine. Odohrávajú sa tam všetky korunovácie, panovníci tam majú svoje hrobky a Westminsterské opátstvo je tiež miestom svadobných obradov členov kráľovskej rodiny. V jeho priestoroch sa nachádza malá záhrada a pochované sú tam aj viaceré významné anglické osobnosti.

 

4. Big Ben

Ikonickou stavbou v Londýne je tiež Big Ben. I keď v súčasnosti už takto volajú celú vežu s hodinami, v skutočnosti sa tak nazýva iba najväčší zvon v nej. Postavená bola v 19. storočí počas rekonštrukcie susedného opátstva. Pre Angličanov sú hodiny synonymom presnosti a tradície. Ich odbíjanie každej celej hodiny sa stalo neodmysliteľnou súčasťou atmosféry tohto mesta. V roku 2017 však museli vežu odstaviť, pretože ju budú počas nasledujúcich štyroch rokov rekonštruovať. Na návštevu sa môžete vybrať aj do susednej budovy parlamentu, v ktorej robia počas niektorých dní bez zasadaní prehliadky pre turistov.

 

5. London Eye

Známe vyhliadkové koleso otvorili 31. decembra 1999 a pre verejnosť sprístupnili v marci 2000. Pôvodne malo na niekoľko mesiacov osláviť príchod nového milénia. No keďže ho turisti tak milovali, rozhodli sa ho uchovať už nastálo. V čase jeho otvorenia bolo najvyšším vyhliadkovým kolesom na svete. Počas pekných slnečných dní si musíte vystáť niekoľkohodinový rad, aby ste sa dostali na takúto exkluzívnu prehliadku mesta. V online predaji máte k dispozícii zvýhodnené lístky, ktoré kombinujú jednu dennú jazdu do štvrtej hodiny a jednu nočnú, počas ktorej uvidíte mesto osvietené tisíckami svetiel.

 

6. Tower of London

V minulosti sa v tejto pevnosti nachádzalo väzenie, ktoré oficiálne zatvorili až v roku 1952. Kedysi tam sídlili anglickí králi a Tower of London sa používala aj na reprezentatívne účely. V súčasnosti je známa predovšetkým ako anglická klenotnica, v ktorej sa nachádzajú všetky významné korunovačné klenoty. Kráľovná si ich odtiaľ môže kedykoľvek vziať a potom ich vráti späť na výstavu. Okrem týchto vzácnych šperkov tam uvidíte rytierske múzeum a výstavy zbraní. Tower of London ešte stále strážia žalárnici v špeciálnych uniformách, ktorí chránia klenoty a pomáhajú návštevníkom.

 

7. Múzeum Madame Tussauds

Francúzka Marie Tussaud bola pôvodne slúžkou v dome doktora Curtiusa. Ten sa vo voľnom čase zaoberal výrobou voskových figurín a toto umenie nakoniec naučil aj svoju zamestnankyňu. Po vypuknutí vojny musela Marie ujsť z Francúzska a postupne začala so svojimi sochami prechádzať jednotlivé miesta v Írsku a Anglicku. Nakoniec sa rozhodla usadiť v budove na Baker Street, kde začali postupne pribúdať nové figuríny. Najstaršia socha pochádza z roku 1765 a jej autorom je Tussaudovej učiteľ. Ona samotná venovala múzeu svoju prvú sochu z roku 1777, ktorá zobrazovala Voltaira. V priestoroch múzea je aj jej vlastná podobizeň, ktorú vyrobila krátko pred smrťou. Ročne pribúdajú do výstavy desiatky nových sôch a kvôli tomu museli neskôr múzeum presťahovať do väčšej budovy. Nájdete tam rôzne známe osobnosti, historické postavy, politikov a športovcov. Najobľúbenejšou častou je výstava s voskovými figurínami kráľovskej rodiny.

 

8. Shakespearovo divadlo

Anglicko sa môže pochváliť aj najlepším dramatikom všetkým čias. William Shakespeare zanechal v divadelníctve silnú pečať a v čase jeho éry patril k najväčším celebritám. Veľkú časť hier prezentoval v divadle pri rieke Temža, ktoré v súčasnosti zrenovovali do čo najvernejšej podoby z minulosti. I teraz sa tam pod otvorenou strechou hrávajú jeho hry a dodávajú Shakespearovým dielam špecifickú atmosféru. Počas dňa sa môžete pozrieť do jeho priestorov počas organizovanej prehliadky. Len kúsok od Shakespear´s Globe Theatre nevynechajte ani návštevu Tate Modern, jednu z najvýznamnejších galérií moderného umenia (na foto vpravo).

 

9. V&A Museum

Londýn je mestom fantastických múzeí. Vedecké patrí k špičke vo svojom odbore, naturálne sídli v krásnej historickej budove, galéria Tate je poctou súčasnému umeniu a V&A spomína na najcharizmatickejších panovníkov tejto krajiny. Kráľovná Viktória s princom Albertom boli známi vďaka podporovaniu rozvoja moderných technológií. Ako mladí ľudia sa radi obklopovali rôznymi vynálezmi a krásnymi dekoráciami. Vďaka tomu vzniklo najväčšie múzeum dekoratívneho umenia, ktoré získalo pomenovanie práve po týchto dvoch predstaviteľoch monarchie.

 

10. Harry Potter Warner Bros Studios

Toto mesto sa už bude fanúšikom fantastickej literatúry navždy spájať s legendárnym čarodejníkom Harry Potterom. J. K. Rowling situovala príbeh i do ulíc Londýna, kde sa neskôr natáčalo niekoľko dôležitých scén. Fanúšikovia prechádzajú jednotlivé lokality, ktoré mohli vidieť v niektorom z dielov ich obľúbenej série. Top atrakciou sú pre nich štúdiá Warner Bros, kde sa nachádzajú originálne rekvizity z natáčania, prejdete sa priestormi učební, ktoré sú vám tak dôverne známe a dozviete sa niečo viac o hercoch a trikoch, ktoré poznáte z televíznej obrazovky a kín.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa