Pustý (Zvolenský) hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Pustý hrad, Zvolenský hrad



 

Pustý alebo Zvolenský hrad je hradný komplex nad sútokom Hrona a Slatiny.

 

História

Pustý hrad vznikol na mieste staršieho slovanského hradiska, prvá historická zmienka pochádza z Anonymovej kroniky z 12. storočia. Pôvodne objekt tvorili dva hrady - horný a dolný, ktoré boli navzájom prepojené cestou.

Najstaršou stavbou hradného komplexu je románska obytná hranolová veža datovaná do 2. polovice 12. storočia. Výstavba hradu pokračovala v rokoch 1241 – 1255, kedy bolo vybudované veľké opevnenie – refúgium, ktoré hrad ohraničilo na ploche 7,6 ha, čo Pustý hrad radí k najrozsiahlejším hradom v Európe. V najjužnejšej časti opevnenia bola postavená monumentálna prechodová vežová brána, ktorej zvyšky sa stali symbolom celého objektu.

Pustý hrad vo svojej histórii vystriedal množstvo majiteľov, k tým najznámejším patril Magister Donč či Matúš Čák Trenčiansky. Slúžil tiež ako sídlo zvolenského župana. Vzhľadom na blízkosť iných pohodlnejších sídiel význam hradu veľmi rýchlo upadal a už v závere stredoveku došlo k jeho spustnutiu. Turecké nebezpečenstvo síce prinieslo určité oživenie, keď hrad slúžil na stráženie okolia pred nepriateľskými vojskami, v 17. storočí však s odznením nebezpečenstva stavba definitívne stratila svoj význam.

 

Súčasnosť

Dlhú dobu bol Pustý hrad úplne ukrytý v poraste, vďaka odlesneniu časti kopca ho však dnes vidno aj zo Zvolena. Na hradnom kopci prebieha už od roku 1992 archeologický výskum, vďaka ktorému sa postupne odkrýva pôvodná veľkosť hradu, našli sa však aj stopy osídlenia z praveku.

V súčasnosti je možné vidieť vežu a vstupnú bránu Dolného hradu, ako aj pozostatky Horného hradu – vežu, baštu, hlavnú vstupnú bránu aj areál tzv. Dončovho hradu.

 

Video

 

Povesti a legendy

Podľa povesti kedysi Pustý hrad strážil zakliaty mních s kopytom namiesto nohy, ktorý sa zjavoval v podobe človeka, ale aj zvieraťa. Návštevníkov vraj lákal na vidinu bohatstva a kto neodolal, ten bol potrestaný večnou a nikdy nenaplnenou túžbou po peniazoch.

 

Ako sa tam dostať

Na Pustý hrad sa dostanete jednoducho, zo Zimného štadióna RATES vedie k Pustému hradu náučný chodník (modrá značka). Ide o náročnejší strmší terén, cesta vám približne bude trvať 40 minút. Dá sa ísť aj žltou značkou po asfaltke, no tento spôsob vám zaberie cca 90 minút.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Zvolen (5 km)

Múzeum motocyklov v Lieskovci (9 km)

Čertova skala (14 km)

Hronsek (15 km)

Ostrá Lúka (16 km)

Trnavá Hora (22 km)

Horné Pršany (22 km)

Banská Bystrica (24 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa