Špania Dolina

2021-09-01 18:29:00 |   |    | 

Špania Dolina



 

Obec Špania Dolina patrí k najkrajším miestam na Slovensku. Leží v Bystrickej kotline na Horehroní, 11 km severne od Banskej Bystrice, v Starohorských vrchoch vo výške 728 m n. m. Od mesta ju oddeľuje zďaleka viditeľný masív Panského dielu.

Je starobylou baníckou obcou s bohatou históriou, ktorej začiatky súviseli so vznikom banskej činnosti od doby bronzovej. Prvýkrát sa obec spomína v roku 1263 pod názvom Montania, jej súčasný názov pochádza z latinského slova Spanatus, čo znamená Špánova, županova dolina.

Prvé bane boli v lokalite otvorené okolo roku 1006, lokalitou európskeho významu sa stala Špania Dolina v 15. storočí v čase fungovania Thurzovsko-Fuggerovskej mediarskej spoločnosti.

V roku 1979 bola zachovaná časť Španej Doliny s rázovitou baníckou zástavbou a so zvyškom historického centra vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Španej Doline

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Španej Doline online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Tradičné banícke domčeky - zachovali sa z dôb ťažby a vzhľadom pripomínajú murované domy bez hospodárskej časti, čo bolo typické pre baníkov.

Kostol  Premenenia Pána - bol postavený v 13. storočí v románskom slohu a nachádza sa na miernom kopčeku, kam sa dostanete krytým dreveným schodiskom zo 17. storočia. V areáli kostola nevynechajte ani obrannú baštu z roku 1644 so slnečnými hodinami.

Ťažné šachty - v obci bolo vybudovaných v priebehu storočí viacero šácht. Najznámejšia bola ťažná šachta Ferdinand nazývaná aj stará, resp. dolná, vybudovaná v roku 1494 v blízkosti námestia, kde sa dajú vidieť jej kamenné základy. Najmladšou banskou šachtou je Ludovika, z ktorej sa zachovalo torzo ťažnej veže a strojovne vymurovanej z lomového kameňa.

Klasické štôlne - banícku minulosť pripomínajú aj zachované portály štôlní, napríklad ústie spojovacej, resp. prechodovej štôlne do Starých Hôr pri dome číslo 50, ktoré je označené aj informačnou tabuľou. Zachované sú aj ústia ľadovej štôlne a prístupovej štôlne šachty Ludovika. Obraz lokality dokresľujú mohutné haldy na pozadí.

Banícky orloj - predstavuje drevenú skulptúru aj so zvukom a imituje banícku namáhavú prácu. Nachádza sa v bývalej šachte Ferdinand.

Banský vodovod - bol vybudovaný na pohon banských strojov a diel. Vodovod sa začal stavať v 16. storočí a dosiahol celkovú dĺžku asi 36 kilometrov, takže je najstarším aj najdlhší na Slovensku. Do súčasnosti sa však zachovali iba nepatrné murované časti.

Banícka klopačka - pôvodne renesančná budova s vysokou manzardovou strechou na rohu námestia bola prestavovaná v 17. až 18. storočí.

Banský prekop - 1,6 kilometra dlhá šachta vedúca do osady Piesky.

Múzeum medi – predstavuje kompletnú zbierku minerálov a prierez histórie ťažby a spracovania tejto rudy. Návšteva múzea je možná len so sprievodcom a na objednanie (0905 651 057).

Múzeum paličkovanej čipky – nachádza sa v penzióne v Klopačke a približuje unikátnu miestnu paličkovanú čipku, jednu z najkrajších na celom Slovensku.

 

VOĽNÝ ČAS

Okolie obce Špania Dolina ponúka náročné i menej náročné túry, cykloturistiku aj beh na lyžiach.

Banský náučný chodník – vedie najvýznamnejšími miestami v obci a okolí, napríklad okolo cisárskej štôlne, klopačky, bývalých baníckych domov, historického vodovodu, ale dostanete sa tiež na krásnu vyhliadku, kde si budete môcť pozrieť celú dedinu ako na dlani. Celková dĺžka okruhu je 4,5 km a má 10 zastavení s informačnými panelmi. Zaujímavosťou sú ručne maľované reprodukcie historických banských zariadení.

Horské zvážnice – sú ideálnymi traťami pre horskú cyklistiku v letných mesiacoch a na bežkách v zime. 20 minútový strmší výstup na Šachtičky ponúka jazdu na koňoch, krytý bazén a lyžiarske stredisko.

Športový areál - priamo v centre obce je vybavený tenisovými kurtmi, volejbalovým a detským ihriskom a zastrešeným krbom s posedením.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Banská Bystrica (10 km)

Jaskyňa Kaplnka a Netopieria (10 km)

Staré Hory (12 km)

Harmanecká jaskyňa (12 km)

Slovenské múzeum máp, Kynceľová (13 km)

Malachov (15 km)

Horné Pršany (18 km)

Ľupčiansky hrad (20 km)

Hronsek (21  km)

Donovaly (23 km)

 

 

INTERNET

www.spaniadolina.sk

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa