Hrad Ľupča

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Hrad Ľupča



 

Hrad (Ľupčiansky hrad) leží asi 10 kilometrov od Banskej Bystrici. Na jeho nádvorí stojí jedna z najstarších líp v Európe.

 

História

Hrad Ľupča vznikol pred rokom 1250 a pôvodne slúžil kráľovskej rodine ako poľovnícke sídlo. Neskôr menil majiteľov a tí ho prispôsobovali svojim požiadavkám, čoho dôkazom sú mnohé dostavby a prestavby. História hradu sa spájala aj s menom posledného župana Zvolenskej veľžupy, magistrom rytierom Dončom. Jeho úzke zväzky s Ľupčou potvrdzuje listina z roku 1323.

V druhej polovici 14. storočia na hrad často prichádzajú uhorskí panovníci, Karol Róbert z Anjou a jeho syn Ľudovít Veľký, čo potvrdzujú signované listiny (Lipche). V júni 1443 zasiahlo Uhorsko veľké zemetrasenie, pri ktorom bol z veľkej časti zničený aj hrad. Následne bol rozsiahlo opravovaný a pravdepodobne rozšírený. Na prelome 16. a 17. storočia sa dostal do rúk Dóczyovcov. Pri úpravách v 17. storočí bolo nádvorie doplnené arkádami, v miestnostiach boli vymenené klenby. V tomto období bol hrad sídlom ľupčianskeho panstva, ktorému patrilo mnoho dedín na východ od Banskej Bystrice.

Stavovské nepokoje v Uhorsku sa odrážali aj na situácii Hradu Ľupča. Zaútočili naň povstalci Jána Bocskaya, Tőkőlyho aj Františka Wesselényiho. V roku 1703 vyrabovalo hrad vojsko Františka Rákocziho II. O niečo neskôr tam bola umiestnená rakúska posádka a hrad slúžil ako väzenie.

V 19. storočí sa uskutočnili prestavby v klasicistickom slohu, ale význam hradu upadal. Po požiari v roku 1860 bol objekt upravený na sirotinec, v období predošlého režimu tu boli sústredené rehoľné sestry. Vďaka trvalému využitiu hrad prežil a je pomerne dobre zachovaný.

 

Súčasnosť

Od roku 2002 sú vlastníkom hradu Železiarne Podbrezová. Hrad je v súčasnosti v rekonštrukcii, verejnosti je však naďalej prístupný. Veľkú pozornosť návštevníkov púta najmä Gizelina sála so vzácnymi freskami a mobiliárom v štýle Ľudovíta XVI. Gizela bola dcérou cisárovnej Sisi a Františka Jozefa I. V uplynulých rokoch boli opravené aj strechy, fortifikačný systém - hradby, brány a bašty, kaplnka i najvyššie poschodie Rubigallovej veže. Takisto bolo upravené celé dolné nádvorie s hospodárskymi stavbami a vstupom do hradu.

Na nádvorí môžete vidieť Korvínovu lipu, ktorá patrí k najvýznamnejším historickým stromom minimálne strednej Európy. Jej vek sa odhaduje na 700 rokov a údajne pod ňou zvykol po príchodoch z lovu rád odpočívať kráľ Matej. Mohutná lipa veľkolistá (Tilia platyphyllos) má takmer 7,5-metrový obvod kmeňa a je vysoká viac ako 25 metrov.

Počas prehliadky možno vidieť nádvoria hradu, horný hrad, hradné chodby, kaplnku, mučiareň a niektoré miestnosti.

 

Povesti a legendy

Asi najznámejšia povesť zo Slovenskej Ľupče je tragický príbeh kastelána hradu a krásnej Verony. Kastelán Selecký bol svedomitý správca majetku a ľud žijúci v chalúpkach pod hradnými múrmi v ňom mal spravodlivého ochrancu. Keď bol niekto v núdzi a nemal z čoho zaplatiť dane, pozhovel mu a prihovoril sa u pánov. Selecký sa oženil s driečnou a peknou Marienkou, ktorá mu na svet priviedla vytúženého syna. Po pôrode však ostala vyslabnutá, chorľavela a bola už len tieňom bývalej životom kypiacej ženy. Zavolala si preto na pomoc sesternicu, krásnu Veronu, ktorej sa život na hrade zapáčil.

S pekným kastelánom si vzájomne prejavovali náklonnosť a keď sa viac zblížili, Verona ho nahovárala, aby svoju ženu zabil, čo odmietol. Chcel počkať, kým nezomrie, keďže jej už veľa času neostávalo. Prišla im však na to nielen Seleckého manželka, ale i samotná hradná pani, ktorú pochytil hnev. Veronu dala uväzniť v hradnej veži. Ničili ju výčitky svedomia a zakrátko sa zbláznila. Jedného večera vyskočila cez okno do priepasti a zabila sa. Jej duša však nenašla pokoja ani na druhom svete, preto za mesačných nocí chodí v snehobielych šatách kvíliac okolo hradu a hľadajúc svojho milého.

 

Ako sa tam dostať

K Ľupčianskemu hradu vedie prístupová cesta z obce Slovenská Ľupča. Priamo pri vstupe do hradného areálu je k dispozícii parkovisko pre autá.

V obci stojí aj vlak či autobus, k hradu sú to asi dva kilometre.

 

Otváracie hodiny

Pre aktuálne otváracie hodiny odporúčame navštíviť stránku hradu.

 

Zaujímavosti v okolí

Slovenská Ľupča - malebná obec priamo pod hradom.

Ľupčiansky skalný hríb - zaujímavý skalný útvar, ktorý vznikol veterným zvetrávaním usadených hornín.

Banská Bystrica - piate najväčšie mesto na Slovensku s množstvom turistických atrakcií.

Vodné dielo Môťová - bolo na rieke Slatina bolo vybudované v rokoch 1953 – 1958. V súčasnosti nádrž zabezpečuje odbery úžitkovej vody, ale využíva sa i na chov a lov rýb a rekreačné účely. Vhodná je najmä na vodné športy, ako sú kanoistika, veslovanie a surfovanie. V rekreačnej zóne vyrástol športový areál Orlík. Nachádza sa tu Náučný chodník údolím Slatiny.

Čertova skala - nevšedný a v strednej Európe ojedinelý prírodný útvar Čertova skala sa nachádza v prírodnej rezervácii Boky, v katastri obce Budča. Ide o sploštenú sopečnú bombu zasadenú na okraj strmého skalného brala.

Múzeum motocyklov v Lieskovci - sústreďuje  takmer 30 vzácnych motocyklov z medzivojnového obdobia, ktoré pochádzajú prevažne z Anglicka.

Hronsek  - len pár kilometrov od Zvolená leží dedina s vzácnym dreveným artikulárnym kostolom na zozname UNESCO, goticko-renesančným vodným hradom a barokovým kaštieľom z roku 1775

 

Ostrá Lúka - patrí k najstarším obciam na Slovensku. Dnes v nej môžete navštíviť nielen viacero zaujímavých historických budov vrátane renesančného kaštieľa, ale aj miesto posledného odpočinku Adely Ostrolúckej.

Trnavá Hora - panoramatické výhľady na široké okolie, ale aj pohľad do histórie ponúka turistom údajne najväčší pamätník SNP v okrese Žiar nad Hronom, ktorý sa nachádza v Trnavej Hore, v miestnej časti Kľačany.

Horné Pršany - sa preslávili vďaka historickej zvonici. Po turistickej značke sa dostane aj k zaujímavému prírodnému úkazu – jaskyniam Kremenia, ktoré sú v štvrtom stupni ochrany a sú pravdepodobne jediné svojho druhu na Slovensku. K ďalším zaujímavostiam patrí rozhľadňa a studnička, kde v skale obrastenej machom je vyrytý text písaný údajne v runovom písme.

Jaskyňa Kaplnka a Netopieria - vrch Hrádok nad Banskou Bystricou ukrýva dva mimoriadne hodnotné prírodné útvary. Jaskyňa Kaplnka a Netopieria sú zaujímavé nielen svojou geologickou stavbou, ale aj archeologickými nálezmi.

Dolný Harmanec - vstupná brána do Veľkej Fatry, kde sa nachádza jedna z najvýznamnejších jaskýň na Slovensku. Harmanecká jaskyňa má puklinovo-rútivý charakter a vyznačuje sa pozoruhodnými podzemnými priestormi s rútivými dómami, mimoriadne bohatým výskytom mäkkého sintra či množstvom zimujúcich netopierov.

Rakytovo - v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci sa nachádza jedinečná kultúrna pamiatka na splavovanie rovnaného dreva – 2450 metrov dlhý vodný žľab. Vybudovaný bol pravdepodobne už v 19. storočí.

Špania Dolina - banícka obec, ktorá je skanzenom ľudovej architektúry a baníckych pamiatok. Dominuje jej ranogotický Kostol Premenenia Pána z roku 1254. Ku vchodu do kostola vedie pozoruhodné drevené kryté schodisko so 162 drevenými schodmi. Na námestí nájdete najvýznamnejšiu banícku pamiatku – budovu Klopačky zo 16. storočia s expozíciou tradičných paličkovaných čipiek. Pri Klopačke začína okruh Banského náučného chodníka, ktorý vás prevedie obcou a jej okolím, kde na zastávkach spoznáte históriu obce a baníctva, ktoré je s ňou úzko späté. V obci sú aj unikátne banícke domy z 19. storočia, kombinované stavby z kameňa a dreva, omietané hlinou a bielené vápnom s drevenou šindľovou strechou, ale tiež niekoľko tradičných dreveníc. Z haldy Maximilián, pamiatky na činnosť miestnych baní, sa vám naskytne pozoruhodný pohľad na panorámu obce a okolitých vrchov.

Staré Hory - jedna z najstarších baníckych osád bola založená už v 13. storočí. Vrchol rozvoja Staré Hory dosiahli na prelome 15. a 16. storočia, kedy bol v obci vybudovaný rozsiahly komplex taviacich hút na spracovanie striebra a medi, čo podmienilo rozvoj ťažby dreva a uhliarstva. V súčasnosti je obec známa predovšetkým ako pútnické miesto.

Kostol sv. Františka Serafínskeho, Poniky - pôvodne gotický rímskokatolícky kostol z roku 1310. Gotické nástenné maľby pochádzajú zo 14. storočia, krídlový oltár Panny Márie so sochami Madony, sv. Mikuláša a sv. Barbory sú z roku 1512. Neskorogotická kamenná krstiteľnica je datovaná rokom 1526 a rokoková krstiteľnica rokom 1764. Začiatkom novembra roku 2000 kostol navštívil aj anglický korunný princ Charles.

Čiernohronská železnica – sa začala stavať v roku 1908, o rok neskôr sa začala pravidelná prevádzka. Ďalšie vetvy vedúce do väčšiny dolín povodia Čierneho Hrona boli stavané postupne, ich celková dĺžka dosiahla 132 kilometrov. Ešte v čase pravidelnej prevádzky dňa 18. marca 1982 bol zvyšok železnice zapísaný do Štátneho zoznamu pamiatok SR. V súčasnosti premáva železnička na trati Chvatimech – Čierny Balog, Čierny Balog – Dobroč a späť. Vozový park pozostáva zo šiestich motorových lokomotív, dvoch parných lokomotív, motorového vozňa M21004 a 10 historických vozňov pozbieraných z úzkorozchodových tratí celého Slovenska aj spoza hraníc.

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline - bol verejnosti sprístupnený v roku 2003. Tvorí ho plocha 150 ha. Na trojkilometrovom náučnom chodníku tu nájdete vyše šesťdesiat zastávok, ktoré názorným spôsobom vypovedajú o lese, jeho funkciách, biológii, histórii, používanej technike, no predovšetkým o význame lesa pre náš život. Najdôležitejším a najkrajším exponátom tohto jedinečného prírodného múzea je samotný les. Bohatstvo jeho tvarov autori skanzenu len využili na zostavenie zaujímavých ukážok toho, čo je pre les a prácu lesníkov v ňom typické.

Mesto Zvolen

Donovaly - jedno z najznámejších turistických stredísk, kde sa nachádza aj minimestečko pre deti Donovalkovo.

Malachov - vyhľadávané rekreačné stredisko s banským náučným chodníkom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa