Hrad Šomoška

2019-06-17 00:00:00 |   |    | 

V katastrálnom území obce Šiatorská Bukovinka v bezprostrednej blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice sa nachádza zrúcanina hradu Šomoška. Hradný kopec je národná prírodná rezervácia Šomoška, ktorá je spolu s Kamenným vodopoádom skvelým tipom na zaujímavý letný výlet.



 

Hrad Šomoška pochádza z konca 13., prípadne začiatku 14. storočia. Medzi jeho vlastníkov patril Matúš Čák Trenčiansky, v 16. storočí bol jednou z protitureckých pevností. Osmanským vojskám sa však neubránil a v ich moci zostal 23 rokov.

Osudným sa mu nakoniec stali stavovské nepokoje. Po porážke povstania Františka II. Rákocziho ho cisárske vojská sčasti zbúrali a odvtedy chátral. V 70. rokoch minulého storočia bol čiastočne zrekonštruovaný a konzervovaný.

Na Šomošku vedie zo záchytného parkoviska 1,6 kilometra dlhý náučný chodník s ôsmimi zastávkami. Pod hradným areálom sa nachádza takzvaný Kamenný vodopád, ktorý vznikol pred štyrmi miliónmi rokov z bazaltovej lávy a neďaleko je situované aj Kamenné more, ktoré vytvárajú hranoly z bazaltu a má pôvod v dobe ľadovej.

V blízkosti Šomošky je situovaný bývalý kameňolom Mačacia s vyhliadkovou vežou a zvyškami baníckej osady.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa