Spišská Nová Ves

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Spišská Nová Ves



 

Prvá písomná zmienka o Spišskej Novej Vsi pochádza z roku 1268, avšak história mesta a jeho okolia siaha oveľa ďalej. Prvé osídlenie oblasti je známe už od konca mladšej doby kamennej. Najstaršie slovanské pamiatky, ktoré boli nájdené, sa ale odhadujú až na obdobie 8. storočia. Niekoľko osád – ako napríklad Brusník, Stojan, Šág a Kozma, boli v okolí Spišskej Novej Vsi vybudované o niečo neskôr, tesne pred vpádmi Tatárov v roku 1241. Po ich odchode založili obyvatelia novú dedinu nazývanú Nová Ves a Kráľ Belo IV. sem priviedol nových kolonistov, najmä z oblasti Saska. V rokoch 1243 až 1271 tak na Spiši títo noví osadníci vytvorili saské kolónie.

Práva na usporadovanie trhov dostalo mesto v 14. storočí a pomerne rýchlo sa stalo dôležitým trhovým mestom. V roku 1380 sa Spišská Nová Ves stala aj oficiálnym banským mestom, pričom ťažba medi bola jednou z najdôležitejších činností.

Na Spiši žilo aj veľa Nemcov a práve vďaka ich vplyvu sa mesto stalo v 16. storočí čisto evanjelickým -  katolícke bohoslužby boli takmer sto rokov zakázané. O niečo neskôr, v 19. storočí, bola v meste dôležitá výroba kameniny, ťažba ropy a poľnohospodárstvo. V roku 1870 ku komunikačným a dopravným prostriedkom zas prispelo postavenie železnice. Počas druhej svetovej vojny bola Spišská Nová Ves v januári 1945 zajatá sovietskymi armádnymi jednotkami, čoho následkom bolo niekoľko zničených budov, avšak mesto sa pomerne rýchlo pozviechalo.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Spišskej Novej Vsi

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Spišskej Novej Vsi online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

PARKOVANIE

Zaparkovať v Spišskej Novej Vsi je možné v dvoch zónach. Prvá zóna (Z1) zahŕňa ulice Letná, Zimná a parkovisko pri Redute; druhá zóna (Z2) parkovisko v zadnom trakte na Letnej ulici č. 26 – 49 a č. 50 – 78, parkovisko Štefánikovo námestie, parkovisko Námestie SNP (pri Detskej poliklinike), parkovisko Školská ulica (pri bývalom Okresnom súde), parkovisko U. J. Fabiniho (pri železničnej stanici), parkovisko Stará cesta (za Domom kultúry), parkovisko Chrapčiakova ulica (pri autobusovom nástupišti), parkovisko pri cintoríne (Slovenská ulica) a parkovisko pri trhovisku.

Poplatok za parkovné je 1,40 EUR za hodinu (Z1), resp. 1 EUR za hodinu (Z2). Parkovné je možné uhradiť pomocou SMS správy, a to jej zaslaním v tvare SN medzera A1 medzera EČV pre parkovaciu zónu ZI (alebo A2 pre parkovaciu zónu Z2) medzera EČV na číslo 2200.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Centrálne námestie - patrí medzi najkrajšie šošovkovité námestia na Slovensku a najdlhšie tohto typu v Európe. Vďaka tvaru i množstvu historicky cenných objektov je mesto od roku 1992 vyhlásené za mestskú pamiatkovú zónu. Dominantou námestia je Rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie s najvyššou kostolnou vežou na Slovensku. Na námestí nájdete takmer všetky historické pamiatky mesta a tiež centrálny park.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie – bol postavený bol v gotickom štýle v druhej polovici 14. storočia. Na štyroch stranách veže sa ich nachádza až sedem ciferníkov - štyri v hornej časti a ďalšie tri o niečo nižšie. Tie sú pozostatkom z pôvodnej gotickej veže, ktorá bola v roku 1649 prebudovaná. Všetkých sedem ciferníkov poháňa jeden hodinový stroj. Jednou z najkrajších častí chrámu je portál na južnej strane. Pozoruhodný je reliéf, ktorý znázorňuje korunovanie Matky Božej Panny Márie. Tento reliéf je jednou z najstarších plastík na Slovensku. Najcennejšie je súsošie Ukrižovania (z r. 1520) z dielne Majstra Pavla z Levoče. Vzácny je tiež tabuľový obraz znázorňujúci umučeného Krista a Bolestnú Pannu Máriu (z r. 1500).

Evanjelický kostol – bol postavený medzi rokmi 1790 až 1796 v klasicistickom štýle. Kostol sa môže pochváliť najstaršou knižnicou na Spiši, ktorej staré väzby kníh dotvárajú neopakovateľnú atmosféru. Vďaka výbornej akustike je kostol obľúbeným miestom organizovania koncertov a festivalov vážnej a organovej hudby.

Osárium – alebo aj kostnica, je murovaná krypta, postavená počas 17. storočia.

Radnica (alebo Mestský dom) - bola postavená v rokoch 1777 - 1779 v klasicistickom slohu.

Provinčný dompôvodne bol postavený ako radnica a traduje sa, že v roku 1443 v nej uzavreli mier kráľ Vladislav Jagelonský a Ján Jiskra z Brandýsa. V rokoch 1777 budovu od mesta kúpila Provincia XVI spišských miest a zriadila v nej svoje administratívne sídlo až do roku 1876. Od roku 1954 má v ňom svoje expozície Múzeum Spiša.

Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Máriebol pôvodne len kaplnkou pri mestskom špitáli, pravdepodobne zo 14. storočia. Slúžil hlavne slovenskému obyvateľstvu, preto je zaužívaný aj názov Slovenský kostol. Vnútorné zariadenie je barokové.

Miesto prianípripomína význam prvej gotickej zvonolejárskej dielne na Spiši (a zároveň najvýznamnejšej na Slovensku), ktorú založil v Spišskej Novej Vsi Majster Konrád. Pri Mieste prianí sa nachádza zvon uliaty Jánom Wagnerom  na prelome 14. a 15. storočia v dielni založenej Majstrom Konrádom.

 

Reduta - secesná stavba postavená v rokoch 1899 - 1902. Architekt Kálmán Gerster riešil budovu tak, že do nej okrem divadla umiestnil aj hotel, koncertnú sálu a kaviareň.

 

Galéria umelcov Spiša – základy zbierky pochádzajú zo Spišského múzea a rozšírená je o diela spišských umelcov. Do dnešnej doby disponuje 2073 umeleckými dielami v oblasti maľby, sochárstva a kresby.

LaborARTórium - novootvorená zážitková galéria pre deti a dospelých, kde sa môžete napríklad zmenšiť do akvária ku škrečkovi.

 

VOĽNÝ ČAS

Zoologická záhrada – rozprestiera sa na rozlohe 8 hektárov v nádhernom areáli Madaras parku. Nachádza sa v nej vyše 530 zvierat 130-tich druhov. Medzi najvzácnejšie patria zvieratá zapísané v Červenej knihe ohrozených zvierat. Vidieť tu môžete napríklad všetky veľké mačkovité šelmy - leva púštového, tigra ussurijského, či jaguára amerického.

Plávanie - v krytej plavárni návštevníkom je k dispozícii 25 metrov dlhý plavecký bazén s hĺbkou takmer  štyri metre. K dispozícii je tiež malý bazén pre deti. Letné kúpalisko ponúka návštevníkom plavecký bazén s dĺžkou 50 metrov a tri malé bazény. V ponuke je tiež veľký tobogan a druhý menší, vhodný pre deti.

Cyklistika - trasy v okolí sú pomerne náročné, na svoje si však prídu aj začiatočníci či rodiny s deťmi. Čakajú Vás krásne výhľady na Vysoké Tatry, Kráľovu hoľu, Branisko, Spišský hrad, okolité mestečká a dediny, nádherné prostredie Slovenského raja, cesty údoliami či cestičky popri riekach a potokoch. Cyklomapy si môžete stiahnuť tu.

Turistika - Spišská Nová Ves je bstupnou bránou do Slovenského raja, ktorý ponúka takmer 300 kilometrov značených trás. Rozpis turistických chodníkov nájdete tu. V Slovenskom raji nájdete aj 12 náučných chodníkov s celkovou dĺžkou takmer 87 km.

Lyžovanie -  v Slovenskom raji si môžete zalyžovať v niekoľkých lyžiarskych strediskách, ktorých zjazdovky sú určené nielen pre náročných lyžiarov, ale aj pre začiatočníkov a deti. Okrem klasického zjazdového lyžovania, zimnej turistiky či ľadolezenia môžete vďaka rozsiahlym bežeckým tratiam spoznať a vychutnať si neopakovateľnú zimnú prírodu v raji. 

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Slovenský raj - jedna z najkrajších oblastí regiónu Spiš a Slovenska vôbec. Krása a prírodné hodnoty jeho územia priťahujú ročne množstvo turistov, ktorým národný park ponúka zachované krasové planiny, hlboké riečne kaňony, rokliny s čarovnými vodopádmi, rozsiahly podzemný svet jaskýň a priepastí či najkrajších výhľadov.

Gotická cesta -  je tematickou kultúrno-poznávacou turistickou trasou, ktorá spája významné historické pamiatky Gemera a Spiša. Meria takmer 650 kilometrov a vedie po cestách prvej až tretej triedy, ako aj po miestnych komunikáciách. Zahŕňa celkovo pamiatky v deviatich mestách a 24 dedinách.

Levoča - jedno z najkrajších miest Slovenska

 

INTERNET

https://www.spisskanovaves.eu/

 

APLIKÁCIE

Spišská Nová Ves – poskytuje informácie o pamiatkach, turistických atrakciách a aktuálnych podujatiach v  meste. Aplikácie funguje aj bez internetového pripojenia a jej súčasťou je aj GPS, takže sa v meste určite nestratíte. Nájdete tu aj dôležité telefónne čísla a prehľad spojov MHD.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa