Svidník

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Svidník



 

Mesto Svidník vzniklo v roku 1944 zlúčením dvoch predtým nezávislých obcí, a to Nižného Svidníka a Vyšného Svídníka. Stopy osídlenia vo Svidníku a jeho blízkom okolí siahajú až do praveku. Medzi nálezy z doby kamennej patria napríklad kly a zuby mamutov či sekery z kameňa. Nájdený tu bol tiež strieborný denár z obdobia cisára Marka Aurelia z obdobia roku približne 161. Proces trvalého osídlenia a samotného mesta nastal však až pred 13. storočím. Prvá písomná zmienka o meste je uvedená v dokumente z 28. júna 1355, v ktorom je mesto Svidník zaznamenané ešte pod názvom „Scyuidnyk“.

V roku 1370 bol Svidník jedným z panstiev zverených Petrovi Cudarovi, neskôr pripadol panstvu Makovických, ktorým patril až do konca obdobia feudalizmu v polovici 19. storočia. Toto obdobievšak nebolo pre miestne obyvateľstvo príliš priaznivé - okrem zlej úrody došlo v oblasti aj k prepuknutiu cholery, čoho následkom boli aj zlé ekonomické podmienky a chudoba. Situácia sa ešte viac zhoršila počas prvej svetovej vojny, keď jednotky armády ustupovali a na ich ceste mesto Svidník vypálili. Po prvej svetovej vojne patrilo mesto Svidník aj ďalšie susedné obce k najchudobnejším v krajine.

Opak nastal v období po druhej svetovej vojne, ktoré sa vyznačovalo intenzívnym rozvojom celého Svidníka. Pre lepší občiansky život bola pomaly zabezpečená občianska vybavenosť, stavali sa mnohé nové domy a byty a zakladali sa aj veľké priemyselné závody. Vybudovanie textilného a odevného závodu či závodov potravinárskeho priemyslu urýchlilo rozvoj malého mesta ešte viac.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie vo Svidníku

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie pri Svidníku online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Múzeum (skanzen) Ukrajinskej kultúry – je pobočkou Slovenského národného múzea a pozostáva z niekoľkých expozícií. Asi najznámejšou je skanzen ukrajinskej dediny s takmer päťdesiatimi tradičnými obydliami, hospodárskymi budovami a náradím. Dominantou tohto skanzenu je prekrásny gréckokatolícky kostol sv. Paraskevi z roku 1766, ktorý pôvodne stál v obci Nová Polianka.

Vojenské historické múzeum – jeho činnosť nadväzuje na tradície Dukelského múzea, ktoré bolo založené v roku 1965. Špecializuje sa na dokumentovanie vojenských dejín Slovenska pred a počas prvej svetovej vojny vo východných Karpatoch, medzivojnovom období a druhej svetovej vojne s dôrazom na priebeh karpatsko-duklianskej operácie, partizánske hnutie a oslobodenie územia Slovenska v rokoch 1944 až 1945.

Pamätník sovietskej armády - sa nachádza v tesnej blízkosti areálu Vojenského historického múzea. Pylón pamätníka je vysoký 37 metrov a päťramenná hviezda na jeho vrchole dosahuje výšku 3,5 metra. Pred samotným pamätníkom je umiestnená štvormetrová bronzová socha sovietskeho seržanta, ktorý vzdáva hold padlým spolubojovníkom. Komplex pamätníka dotvárajú symbolické hroby padlých vojakov aj rôzne súsošia a reliéfy. Súčasťou pamätníka je vojnový cintorín, ktorý tvoria štyri masové hroby. V hroboch je pochovaných vyše 9000 sovietskych vojakov, ktorí zahynuli v priebehu Karpatsko-duklianskej operácie a pri bojoch o severovýchodné Slovensko.

Galéria Dezidera Millyho – sa nachádza v pôvabnom barokovom kaštieli z 18. storočia ako súčasť Múzea ukrajinskej kultúry. Galéria bola prvýkrát sprístupnená pre verejnosť v roku 1983 a predstavuje vývoj ľudového a profesionálneho výtvarného umenia rusínskych Ukrajincov na Slovensku od 16. storočia po súčasnosť. Návštevníci majú možnosť vidieť jedinečnú výstavu pozostávajúcu z expozícií chronologicky prezentujúcich vývoj ikonografického umenia 16. - 18. storočia, pričom vzácna sada ikon patrí medzi najstaršie a najcennejšie zbierky múzea ukrajinskej kultúry. Srdcom galérie je dielo národného umelca Dezidera Millyho, člena Generácie 1909, ktorý ako jeden zo svojich zakladateľov vstúpil do histórie moderného výtvarného umenia na Slovensku.


VOĽNÝ ČAS

Plávanie - kúpalisko ponúka 5 bazénov, vrátane detského. Nachádzajú sa tu aj kryté bazény, spomedzi ktorých si môžete dokonca vybrať soľný a rekreačný bazén, ktoré sú otvorené po celý rok. K dispozícii je tiež wellness centrum a saunový svet. Medzi športové zariadenia dostupné v areáli patrí plážový volejbal a stolný tenis.

Turistika - skvelým tipom pre Vás je navštíviť Lesopark Dukla Svidník s možnosťou využitia táborísk  na opekanie. Dĺžka malého okruhu parku meria 1,2 km, veľký okruh je o kilometer dlhší. Cestu lesoparkom Vám oživia informačné tabule s užitočnými informáciami o zveri, stromoch, rastlinách, hubách či vtákoch v danom regióne. K dispozícií je aj parkovisko. Dlhšiu túru lesom  si môžete dopriať výstupom na vrch Čierna Hora, ktorý sa vypína nad  mestom Svidník vo výške 667,1 m n. m. Na vrchu je situovaná turistická útulňa s možnosťou odpočinku. Ak obľubujete naozaj dlhé trasy lesom, vyberte sa na vrch Stavok, ktorý sa nachádza medzi Slovenskom a Poľskom v Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty v nadmorskej výške 752,4 m n. m. Na vrchu je taktiež situovaná útulňa.

Park slnečnej sústavy - návštevníci si tu môžu pozrieť modely slnečnej sústavy.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Hrad Zborov – zrúcanina sa nachádza na kopci pri obci Zborov. Z rozsiahleho stredovekého hradu sa dodnes zachovali iba hradby, niektoré len ako základy. Hrad bol postavený v prvej polovici 14. storočia a pôvodne slúžil na ochranu maďarských hraníc a obchodnej cesty do Poľska. V 18. storočí prestal byť obývaný a jeho stav sa začal zhoršovať. Zrúcanina hradu bola vážne poškodená aj počas prvej svetovej vojny.

Údolie smrti - je súčasťou komplexu prírodného bojiska Dukla, ktoré sa nachádza medzi obcami Kapišová a Kružlová. Inštalácia pozostáva z ôsmich tankov, kanónov a ďalších ľahších zbraní z druhej svetovej vojny. Prístup do areálu je z hlavnej cesty z mesta Svidník smerom do Poľska.

Ľutinská hora – je vhodným miestom nielen pre veriacich. Miesto je známe vďaka zjaveniu sv. Mikuláša chudobnému dievčatu Zuzane Fekete. Centrom tohto miesta je Bazilika Nanebovzatia Panny Márie a štyri kaplnky.

Ladomirová - drevený gréckokatolícky chrám svätého archanjela Michala v obci Ladomirová patrí do skupiny ôsmich drevených chrámov Karpatského oblúka na Slovensku zapísaných do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Bardejov - nádherné mesto, zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Bardejovské Kúpele - nachádzajú sa približne 2 kilometre od centra mesta. Patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb.

Zoo Park Stropkov - sa nachádza v centre mesta Stropkov. Zoo bola pôvodne vytvorená v roku 1984 na základe iniciatívy detí a rodičov ako stanica pre mladých prírodovedcov. Návštevníci sa môžu okrem zvieratiek tešiť aj z krásy vzácnych rastlín a stromov.

Drevený kostol sv. Mikuláša v Bodružali - pochádza z roku 1658 a je jednou z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku. Od 8. júla 2008 je zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

INTERNET

https://www.svidnik.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa