Stropkov

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Stropkov



 

Mesto Stropkov sa nachádza v severnej časti východného Slovenska, v údolí rieky Ondavy, v tzv. Stropkovskej brázde. Je súčasťou Nízkych Beskýd - Ondavskej vrchoviny. Stropkov ako stredoveké opidum založili zrejme v 1. polovici 14. storočia v  nemeckí hostia v blízkosti starej rovnomennej slovenskej dediny. Jej obyvateľstvo sa postupne presťahovalo do vznikajúceho mesta a stará dedina Stropkov zanikla

Vzhľadom na charakter hlavného námestia a gotický kostol možno predpokladať, že Stropkov mal svoje práva zabezpečené kráľovskou listinou. V stredovekých, ale ani v novovekých prameňoch však niet ani len najmenšej zmienky o tom, že by niektorý uhorský panovník udelil Stropkovu mestské výsady či iné špeciálne práva. Prvá písomná správa o Stropkove pochádza až z roku 1404.

Isté však je, že sa mestečko už v 14. storočí stalo remeselníckym centrom svojho okolia. Pôsobili tu krajčíri, hrnčiari, kováči, obuvníci a iní. Už koncom 14. storočia sa dá predpokladať aj jestvovanie farskej či mestskej školy.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Stropkove

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie pri Stropkove online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Stropkovský hrad a kaštieľ – prvá zmienka o Stropkovskom hrade pochádza z roku 1408 . Pôvodne sa jednalo o vidiecky šľachtický dom – kúriu, ktorý bol opevnený v štýle hradu. V 16. storočí bol prebudovaný na rodinné sídlo a neskôr v priebehu 16. storočia v súvislosti s tureckou hrozbou pribudli okrem nových obytných priestorov aj obranné prvky. Po veľkom požiari mesta v roku 1814 bol hrad poškodený a začal postupne chátrať. Do 20. storočia sa zachovala len jedna budova – súčasný kaštieľ, kde dnes sídli pobočka Krajského múzea v Prešove – Kaštieľ Stropkov.

Kláštor františkánov a kostol Najsvätejšej Trojice - bol vybudovaný v rokoch 1673-75. Významnou a neoddeliteľnou súčasťou kláštorného komplexu je kláštorná záhrada.

Kostol Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi – bol postavený v 14. - 15. storočí v neskorogotickom štýle. Prestavba veže bola vykonaná v roku 1593. Na južnej strane kostola sa nachádza kópia reliéfnej renesančnej tabule z roku 1661 a v interiéri kostola zasa gotická monštrancia, gotická krstiteľnica z 15. storočia a  barokový oltár z 18. storočia.

Park zvierat - nachádza sa v centre mesta. Zoo bola pôvodne vytvorená v roku 1984 na základe iniciatívy detí a rodičov ako stanica pre mladých prírodovedcov. Návštevníci sa môžu okrem zvieratiek vrátane leva či makaka tešiť aj z krásy vzácnych rastlín a stromov.

 

VOĽNÝ ČAS

Turistika - iba päť kilometrov od centra sa nachádza vrch Baňa. Na jeho vrchole sa vám naskytne pôsobivý výhľad na okolité dediny, mesto Svidník, Slanské vrchy, Čergovské vrchy, hrebeň Vihorlatských vrchov a Laborecké vrchy. Pri dobrej viditeľnosti uvidíte v diaľke aj časť Vysokých Tatier. Na vrchole sa nachádza aj útulný prístrešok či lavičky, kde môžete po výstupe nájsť potrebný oddych.

Cyklistika - cyklisti určite ocenia atraktívne cyklistické trasy zo Stropkova, Šandalu a Hrabovčíka.

Plávanie - krytá plaváreň s plaveckým bazénom

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Priehrada Domaša – je jazero obklopené kopcami, poskytujúce široké možnosti rekreácie a vodných športov. Pravý breh jazera je pokrytý lesmi a na opačnej strane jazero lemujú lúky. Táto oblasť je veľmi vhodná pre hubárov, poľovníkov a milovníkov dlhých túr.

Svidník - okresné mesto

Údolie smrti - je súčasťou komplexu prírodného bojiska Dukla, ktoré sa nachádza medzi obcami Kapišová a Kružlová. Inštalácia pozostáva z ôsmich tankov, kanónov a ďalších ľahších zbraní z druhej svetovej vojny. Pozostatky sovietskej bojovej techniky z karpatsko-duklianskej operácie sú pripomienkou udalostí z roku 1944. Cieľom tejto útočnej operácie bolo spojiť sovietske a československé jednotky s povstalcami v Slovenskom národnom povstaní. Prístup do areálu je z hlavnej cesty z mesta Svidník smerom do Poľska.

Medzilaborce - sídlo múzea svetoznámeho umelca Andyho Warhola.

Chrám sv. Mikuláša v Bodruzale - je drevený gréckokatolícky kostolík, od 8. júla 2008 zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Originálne kostol pochádza z roku 1658 a je jednou z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku.

Vojenský cintorín Hunkovce - pochádza z druhej svetovej vojny a je tu pochovaných takmer 3 100 nemeckých vojakov, ktorí zahynuli počas karpatsko-dukelskej operácie. V Hunkovciach sa nachádza aj vojenský cintorín z prvej svetovej vojny, ktorý leží priamo naproti.

 

INTERNET

https://www.stropkov.sk/

http://www.stropkov.iden.sk/

https://stropkov.virtualne.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste. Okrem aktuálneho diania tu nájdete tiež informácie o meste.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa