Dovolenka na Slovensku takmer ako pri mori: Veľká a Malá Domaša a okolie

2020-07-03 00:00:00 |   |    | 

Východ Slovenska ponúka na kúpanie dve najznámejšie vodné nádrže. Jednou je Zemplínska šírava, druhou Domaša, ktorá sa delí na dve časti – Veľkú a Malú. Podľa turistov má najlepšie podmienky na kúpanie a navyše aj vynikajúcu kvalitu vody. Okrem toho sa môžete tešiť na skvelé výlety v okolí.



 

Primárne slúžila na vodohospodárske účely

Vodné diela Veľká a Malá Domaša postavili v rozpätí medzi rokmi 1962 a 1967. Ich hlavným účelom bolo vyrovnávanie prítokov riek a taktiež sa z nich stala aj veľká zásobáreň úžitkovej vody. Využívali ich najmä poľnohospodári z okolitých regiónov. Neskôr objavili ich čaro miestni obyvatelia, ku ktorým sa postupne pridali turisti z celého Slovenska, ale aj z cudziny. Časom sa preto Domaša stala obľúbenou dovolenkovou oblasťou a významným turistickým bodom na východe našej krajiny. Rozprestiera sa najmä v okrese Vranov nad Topľou, čiastočne zasahuje aj do Stropkova. Ponúka niekoľko pláží a množstvo vodných aktivít, ktoré si môžete vyskúšať počas svojich výletov.

 

Kúpať sa dá do polovice septembra

Keďže v okolitej nížine je počas celého leta veľmi príjemné počasie s malým množstvom zrážok, Domaša umožňuje dlhé vodné radovánky. Kúpať sa tam môžete od júna až do polovice septembra, ak sú pekné jesenné dni, tak až do začiatku októbra. Teplota vody počas hlavnej sezóny dosahuje 23 stupňov. Vhodnejšie podmienky na plávanie nájdete na východnom brehu. Veľmi obľúbená je najmä pláž Tíšava, ktorá má jemný piesok podobný ako pri mori. Skvelá je najmä pre rodiny s deťmi a slabších plavcov, keďže má mierny vstup do vody. Taktiež sa tam nachádzajú športové a detské ihriská, takže máte k dispozícii viacero aktivít. Vstup na Tíšavu je spoplatnený symbolickou sumou. Druhá obľúbená pláž sa nachádza v Novej Kelči. Tá je umelo vybudovaná a je tam aj kamenná hrádza. V okolí vodnej nádrže leží dokopy päť stredísk a v každom z nich nájdete aspoň malú pláž a viaceré služby pre dovolenkárov. Niektoré z rekreačných zariadení ponúkajú svojim hosťom súkromné pláže, kde majú lepší priestor pre pokojný oddych.

 

Kde si nájsť ubytovanie?

Okolo Veľkej a Malej Domaše sa nachádza niekoľko hotelov rôznych kategórií, z nich jeden luxusný štvorhviezdičkový komplex aj so samostatnými chatkami. Okrem toho máte k dispozícii penzióny, ubytovanie v súkromí a bývanie v chatách. Pri obľúbenej pláži Tíšava nájdete autokemping, ktorý umožňuje nocľah v chatkách a v 4- a 6-lôžkových apartmánoch. Pri Domaši nájdete aj veľmi obľúbený glamping. Ten ponúka ubytovanie v štýle safari. Letné moderné domčeky sú postavené iba z dreva a špeciálnej bavlny. Ponúkajú originálne bývanie, ktoré je prepojené s okolitou prírodou. V tomto kempe ponúkajú tiež priestor na postavenie vlastného stanu alebo parkovanie karavanu.

 

Rybolov, pozorovanie vtákov i zbieranie húb

Zatiaľ čo východný breh vodnej nádrže sa využíva na zábavu, na tom západnom sa nachádzajú najmä lesy. Tie sú veľmi obľúbené na prechádzky v prírode a aktívne trávenie voľného času. Taktiež je táto časť veľmi dobre známa medzi hubármi, pretože sú tam vynikajúce podmienky pre zbieranie týchto lesných plodov. V okolí Domaši sa taktiež darí rôznym druhom vtákov, preto tam často stretnete ornitológov. Obľúbenou aktivitou je rybolov. Tomu sa darí nielen na Veľkej Domaši, ale vynikajúce miesta nájdete aj v spodnej časti v Malej Domaši. Okolie vodnej nádrže je vhodné aj na pohybové aktivity. Nachádza sa tam 10 turistických trás, môžete sa vybrať na niektorý z okolitých kopcov a k dispozícii sú tiež cyklistické chodníky. Pre nadšencov nordic walking sa naskytá možnosť na pešie túry v okolí.

 

Náučné plavby po Domaši

Dovolenkárov istotne poteší možnosť vyhliadkových plavieb po vodnej nádrži. Na výber majú z dvoch možností. Prvou je výletná loď Bohemia, ktorá ponúka päť plavieb denne. Cestujúci sa počas nich dozvedia i históriu vodného diela a plavebnej dopravy na Domaši. Takisto je toto leto pripravená séria letných koncertov Bohemia spieva (vo štvrtky). Jediným prístaviskom výletnej lode Bohemia bude tento rok mólo v rekreačnej oblasti Dobrá. No okrem týchto organizovaných plavieb si môžete prenajať aj menšie jachty, s ktorými si sami môžete pozrieť celé okolie. V niektorých prístavoch si môžete vyskúšať plavbu v malých člnoch.

 

Tipy na výlety v okolí

Fašistické represálie na východnom Slovensku – obec Tokajík je smutne známa kvôli tragickým udalostiam z novembra v roku 1944. Vtedy dedinu napadli fašisti, vyvraždili veľkú časť obyvateľov a vypálili ju. Dnes na tomto mieste stojí pamätník a múzeum, pripomínajúce túto tragédiu.

Údolie smrti – tridsať kilometrov od nádrže sa nachádza Údolie smrti, v ktorom sa na jeseň roku 1944 odohrali počas 2. svetovej vojny tvrdé boje. Preto tam vytvorili múzeum, v ktorom vystavujú starú tankovú techniku. Vo Svidníku môžete navštíviť aj známe vojenské múzeum, ktoré mapuje obe svetové vojny.

Zrúcaniny hradov – pokiaľ máte radi spojenie kultúry s túrami, potom vás istotne oslovia vychádzky k obľúbeným zrúcaninám. Neďaleko Domaše sa nachádza napríklad Brekov, Čičva alebo Jasenov. Od všetkých z nich máte nádherný výhľad na okolie.

Múzeum Andyho Warhola – keď máte chuť na dlhší výlet, vyberte sa do Medzilaboriec. Tam môžete navštíviť známe múzeum Andyho Warhola, ktorého rodičia pochádzali práve z tohto východoslovenského mesta. Môžete si tam pozrieť informácie z jeho života, ale aj zaujímavosti z tvorby.

Bardejov a Bardejovské kúpele – dovolenku na východe Slovenska môžete spojiť aj so spoznávaním okolitých miest. Od severného cípu Domaše je to do Bardejova približne 50 kilometrov. Tam sa môžete tešiť na historické centrum, známu katedrálu a múzeá. Na prechádzku, ale aj vybrané procedúry môžete zájsť do kúpeľov.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa