Stará Ľubovňa

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Stará Ľubovňa



 

Stará Ľubovňa je centrom severného Spiša. Oblasť bola obývaná už v praveku, prvá písomná zmienka pochádza z roku 1292 a mesto spomína ako Libenow. Slobodným kráľovským mestom sa však Stará Ľubovňa stala až v roku 1364. O pol storočie neskôr, v roku 1412, sa mesto pripojilo ku ďalším 16 spišským mestám, ktoré až po dobu nasledujúcich 360 rokov vlastnil uhorský kráľ Žigmund Luxemburský a jeho následníci. Mesto malo sedem výročných trhov v jednom roku, čo bolo dôkazom jeho prosperity a postavenia. Mesto sa stalo známym hospodárskym a kultúrnym centrom. Dnes je Stará Ľubovňa miestom známym pre svoje rekreačné, turistické a liečebné pobyty.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Starej Ľubovni

 

PARKOVANIE

Od apríla roku 2020 zaviedlo mesto v centrálnej zóne regulované parkovanie, ktoré je spoplatnené v pracovné dni od 7:00 do 16:00 hod. Zaplatiť je možné prostredníctvom parkovacieho lístka z parkovacieho automatu, mobilnej aplikácie alebo parkovacej karty. Výška parkovného pre osobný automobil je 0,50 EUR za hodinu pri zaplatení v parkovacom automate a 0,45 EUR pri zaplatení cez aplikáciu. Celodenná sadzba je 3,00 EUR pri zaplatení v parkovacom automate a 2,95 EUR pri zaplatení prostredníctvom mobilnej aplikácie.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Starej Ľubovni online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Ľubovniansky hrad - bol postavený na začiatku 13. storočia. V 16. storočí ho postihol rozsiahly požiar, kvôli ktorému ho museli podrobiť veľkej rekonštrukcii. Počas svojich dejín sa dostal aj pod správu poľského panovníka a v 17. storočí tam po dobu šiestich rokov boli odložené korunovačné klenoty.

Skanzen - súbor stavieb ľudovej architektúry v podobe obytných domov, hospodárskych stavieb, sezónnych poľných obydlí, technických pamiatok či sakrálnych stavieb z regiónov Spiš a Šariš.

Námestie sv. Mikuláša - tvoria meštianske domy, kde v minulosti bývali obyvatelia strednej vrstvy. Dnes slúžia ako priestory obchodov, ale časť z nich je stále obývaná. K najvzácnejším patria domy číslo 2, 5, 12 a 21.

Dom ľubovnianskeho mešťana - bol postavený na staršom základe v 18. storočí. Dnes je prerobený na múzeum, ktoré približuje život v 19. storočí a taktiež si tam môžete prezrieť ukážky niektorých remesiel.

Rímskokatolícky farský kostol sv. Mikuláša – bol postavený v 13. storočí v gotickom štýle, v polovici 17. storočiabol mierne prestavaný. V jeho interiéri sa nachádza vzácna neskorogotická kamenná krstiteľnica zo 16. storočia a neskorogotické náhrobné dosky z pieskovca a červeného mramoru.

 

VOĽNÝ ČAS

Turistika - turistické trasy v okolí mesta si môžete stiahnuť tu.

Cyklisika - v okolí Starej Ľubovne sú viaceré cyklotrasy, ktoré spájajú slovenské a poľské kúpeľné mestá.

Plávanie - v meste je krytá plaváreň s 25-metrovým plaveckým a 7-metrovým detským bazénom.

Lyžovanie ponúka moderne vybavené stredisko Ski Park Vyšné Ružbachy so zjazdovkami v dĺžke 4 kilometre.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Podolínec - mestská pamiatková rezervácia s renesančným námestím, zvonicou a kostolom s vzácnymi nástennými maľbami. Za ním sa nachádza kláštor a kostol piaristov v barokovom štýle, kde počas komunistického režimu väznili nepohodlných kňazov,.

Hniezdne - významné stredoveké mestečko, kde dnes sídli Nestville Park. Ten návštevníkom predstavuje zaujímavý historický prierez výrobou liehovín a remesiel súvisiacich so spracovaním a uskladnením liehu až po moderný dnešok.

Vyšné Ružbachy - malebná obec bohatá na výdatné minerálne pramene, ktoré majú blahodarné účinky na mnohé ochorenia. Raritou kúpeľov je jazierko s názvom Kráter, ktoré sa nachádza na tzv. travertínovej kope. Termálne kúpalisko Izabela zas ponúka päť vonkajších bazénov, z toho dva pre deti.. K dispozícii je tiež krytý termálny bazén, ktorý je v prevádzke po celý rok, wellness program, ako aj možnosť zahrať si  rôzne športy.

Pieniny - rozlohou najmenší národný park, ktorý svojou krásou nijako nezaostáva za ostatnými. Lesy tu dopĺňa jedinečná poľnohospodárska krajina s malými poliami, lúkami a pasienkami, na ktorých v lete stoja typické zamagurské stohy pokoseného sena.

Dunajec - dominanta Pienin, po ktorej sa dá plaviť na pltiach a obdivovať nádhernú scenériu.

Jarabina - bývalé centrum drotárskeho remesla na Spiši a rodisko seržanta americkej armády Michala Strenka. Z prírodných krás vyniká chránený prírodný výtvor - Jarabinský prielom. Ide o kaňon vyerodovaný potokom Malý Lipník vo vápencovom podloží so sústavou perejí, vodopádov a obrích hrncov.

Litmanová - známe pútnické miesto

Zrúcanina Plaveč – hrad z 13. storočia, kde poslední obyvatelia bývali ešte v 19. storočí. Po ich odchode vyhorel a zostali z neho iba dodnes uchované ruiny.

 

INTERNET

https://www.staralubovna.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa