Severný Spiš a Pieniny - ideálne miesto na dovolenku i prázdniny

2020-03-04 12:00:00 |   |    | 

Deťom na východnom Slovensku začínajú jarné prázdniny, a to je ideálna možnosť spoznať krásy našej krajiny a ešte sa pritom poriadne zabaviť. Skvelou destináciou je aj severný Spiš a Pieniny.



 

Pieninský národný park je rozlohou najmenší, ale svojou krásou nijako nezaostáva za ostatnými. Lesy tu dopĺňa jedinečná poľnohospodárska krajina s malými poliami, lúkami a pasienkami, na ktorých v lete stoja typické zamagurské stohy pokoseného sena. Dominantou celého územia je rieka Dunajec, po ktorej sa dá plaviť na pltiach a obdivovať nádhernú scenériu národného parku.

Medzi miesta ako stvorené na rodinný výlet patrí aj najnavštevovanejší hrad Prešovského kraja – hrad Ľubovňa. Ten bol v minulosti významným miestom stretnutí uhorských a poľských kráľov. Medzi historické zaujímavosti patrí aj to, že tu bol väznený Móric Beňovský a jeho legendárna dobrodružná cesta odštartovala práve útekom z hradného väzenia v roku 1687,“ upozornila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš - Pieniny Erika Šalatová.

Súčasťou Ľubovnianskeho hradu je aj skanzen pod ním, ktorý približuje život na tradičnej dedine v minulosti. V každom z objektov, ktoré sa v skanzene nachádzajú, je zobrazený iný zvyk či tradícia. Dominantou expozície je drevený gréckokatolícky chrám, cerkev, zasvätený sv. Michalovi archanjelovi, postavený v roku 1833.

Pre tých, ktorí namiesto aktívnej prechádzky či spoznávania histórie preferujú gastronómiu a netradičné prostredie, je tu zase Nestville Park v Hniezdnom. Hoci je známy najmä ako expozícia liehovarníctva s výrobou prvej slovenskej whisky, ponúka okrem prehliadky a degustácie aj návštevu čokoládového kráľovstva. Nedávno tam vybudovali aj remeselný pivovar Nestville Taberna, kde môžu návštevníci spoznať históriu a výrobu piva a ochutnať nefiltrované a nepasterizované poctivé pivo,“ uviedla Šalatová s tým, že v areáli je k dispozícii aj sto metrov dlhá ľadová dráha a klzisko. V Hniezdnom sa tiež nachádza jazdecký areál s dvoma stajňami zameranými na chov frízskych koní, na ktorých sa môžu návštevníci aj povoziť.

Pre tých, ktorí by jarné prázdniny radi využili na poslednú tohtoročnú lyžovačku, sa v regióne núka hneď niekoľko alternatív. Návštevníci si môžu vybrať z troch lyžiarskych stredísk. „Sezóna je vďaka priaznivým klimatickým podmienkam Spišskej Magury dlhá. V Ski Litmanová podobne ako aj Skipark Vyšné Ružbachy sú v prevádzke všetky vleky aj svahy a lyžovať sa dá aj v Ľubovnianskych kúpeľoch,“ doplnila Šalátová.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa