Plaveč

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Plaveč, Plavečský hrad



 

Dominantou obce Plaveč v Ľubovnianskom okrese je zrúcanina hradu z konca 13. storočia. Nachádza sa na kopci na pravej strane obce v smere zo Starej Ľubovne a je neprehliadnuteľnou stavbou pri vstupe do dediny.

 

História

Hrad Plaveč strážil významný brod cez hraničnú rieku Poprad, severnú hranicu Uhorského kráľovstva. Jeho názov pochádza od kmeňa Plavcov, ktorých uhorskí králi usadzovali v 12. storočí na pohraničnom území. Hrad postavil v druhej polovici 13. storočia šľachtic Arnold, syn Ditricha zo Spiša ako reakciu na nájazdy Tatárov.

V roku 1317 daroval hrad panovník Karol I. Róbert z Anjou rodu Drugethovcov a po jeho vymretí v roku 1366 ho od kráľa Žigmunda Luxemburského získali Bebekovci. Hrad sa postupne zväčšoval a tiež bol v 15. storočí významným sídlom husitov. V 2. polovici 15. storočia sa Plaveč dostal do rúk Zápoľským, ktorí ho dali nanovo opevniť.

V 18. storočí hrad stratil vojenský význam a prestavbou sa zmenil na obytný objekt, vďaka čomu sa vyhol demolácii hradov, ktorú nariadil cisár Karol VI. v roku 1715. Po roku 1830 však mal porušenú statiku a majitelia ho opustili. V roku 1856 zachvátil hrad rozsiahly požiar, zanikol strešný krov, ktorý držal oslabené múry pokope a dôsledkom toho sa hrad zrútil.

 

Súčasnosť

Dnes sa z hradu Plaveč zachovali len zvyšky múrov obytných priestorov a obrannej delovej bašty. Od roku 2014 prebieha na hrade obnova s cieľom konzervácie obvodových murív. Zároveň sa podarilo objaviť aj nové časti hradu, tzv. parkanový múr, ktorý v celej dĺžke zakonzervovali a domurovali. Okrem toho sa nad hradom nachádza hrobka rodu Horváth-Palocsayovcov, posledných majiteľov hradu Plaveč.

 

Video

 

Povesti a legendy

K hradu Plaveč sa viaže povesť o jednom z jeho majiteľov – zlom Mikulášovi. Ten vraj svojho brata tak neznášal, že jeho telo nechal po smrti dobiť palicami. Keď mu to miestny farár vyčítal, Mikuláš sadol do koča a prešiel ho. Správa o zabití kňaza sa dostala aj k cisárovi, ten však bol k šľachticovi veľmi zhovievavý. Potrestal ho len zákazom zapriahať kone, hradný pán teda namiesto nich využíval voly. To sa mu však jedného dňa vypomstilo. Mikulášov koč začala prenasledovať svorka vlkov a keďže ho neviedli kone, lež omnoho pomalšie zvieratá, Mikuláša vlky roztrhali.

 

Ako sa tam dostať

Hrad Plaveč stojí nad rovnomennou obcou, odkiaľ k nemu z časti Podzámok vedie pomedzi domy chodník v trvaní asi 10 minút.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Stará Ľubovňa (16 km)

Ľubovniansky hrad (18 km)

Hniezdne (21 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa