Bánovce nad Bebravou

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Bánovce nad Bebravou



 

Bánovce nad Bebravou sa rozprestierajú na úpätí Strážovských vrchov a sútoku potokov Radiša a Bebrava. V prvých zmienkach toto mesto nachádzame pod názvom Villa Ben, pričom v stredoveku bolo renomovaným remeselníckym centrom, a to najmä pre obuvníkov, tesárov, kováčov, mäsiarov či tkáčov. V roku 1376 boli Bánovce povýšené na slobodné kráľovské mesto, neskôr však ich význam upadal.

Po druhej svetovej vojne sa tu rozvinul aj automobilový, nábytkársky a textilný priemysel. V tomto období tiež pomerne rýchlo rástol počet obyvateľstva, budovali sa nové sídliska a bytové domy či sociálne, kultúrne a športové zariadenia. V dnešnej dobe sú Bánovce nad Bebravou vyspelým mestečkom, ktoré svojim obyvateľom, ale i návštevníkom ponúka mnohé atrakcie a krásne miesta pre oddych.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Bánovciach nad Bebravou.

 

PARKOVANIE

V meste je za poplatok možné vozidlo zaparkovať na Hviezdoslavovej ulici a na ulici Záfortňa. Počas pracovných dní je prevádzková doba od 7:00 do 17:00 a v sobotu v čase od 7:00 do 12:00. Počas nedele a sviatkov je parkovanie na týchto miestach bezplatné. Parkovné je možné uhradiť v hotovosti priamo v parkovacom automate, alebo zaslaním SMS na číslo 2200 v tvare: BN medzera A1 (alebo A2) medzera EČV (napr. BN A2 BN123XY). SMS je platná jednu hodinu, avšak preposlaním pôvodnej SMS predĺžite parkovanie o ďalšiu hodinu. Poplatok za jednu hodinu parkovania je vo výške 0,30 EUR pri platbe automatom a 0,40 EUR pri platbe pomocou SMS. Každá ďalšia hodina stojí 0,50 / 0,60 EUR. Celodenné parkovanie je vo výške 2 / 2,50 EUR.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Bánovciach online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol sv. Mikuláša - pôvodne gotický kostol z 15. storočia. Pred samotným vstupom do kostola môžete nájsť hrob farára Jána Crispicha, ktorý sa pokúsil útekom zachrániť pred Turkami, ktorí prechádzali v roku 1663 cez Bánovskú kotlinu. Podľa zmienok z minulosti ho zabili pred kostolnými dverami. V pivničných priestoroch kostola sa nachádzajú dobové krypty.

Socha Sv. Floriána – sa nachádza na Jesenského ulici. Svätec je zobrazený v klasickej póze a v prilbe rímskeho vojaka, držiac zástavu v ľavej a vedro v pravej ruke. Pri jeho nohách je vyobrazený horiaci dom, ktorý hasí vodou z vedra. Presný dátum vyhotovenia sochy nie je známy, avšak odhaduje sa, že to bolo až po roku 1767.

Kostol Najsvätejšej Trojice – na Námestí Ľudovíta Štúra bol postavený v súvislosti s postupným rozširovaním mesta smerom k rieke Bebrave. V minulosti utrpel mnohé škody, spôsobené najmä požiarmi. Miestnym sa ho však vždy podarilo obnoviť. Novšia verzia kostola bola postavená v roku 1803 v klasicistickom slohu a vysvätená Antonom Ďateľom

Kaštieľ rodu Ottlýkovcov - staršie sídlo uprostred časti Horné Ozorovce, ktoré v roku 1693 prestavali na pevnosť s priekopou, padacím mostom a strážnou vežou. Začiatkom 18. storočia ju prebudovali na renesančný kaštieľ, neskôr zbarokizovaný. Z pôvodnej staršej budovy zostala iba dvojpodlažná časť s dvoma krídlami v tvare L.

Synagóga - bola postavená v roku 1862 v historizujúcom neorománskom sloh a dnes slúži ako evanjelický kostol.

Cibislavka - jeden z viacerých spomienkových objektov venovaných obetiam druhej svetovej vojny. Pamätník z roku 1962 pozostáva z horizontálne a vertikálne usporiadaných vápencových blokov na podstavci z tvrdého prírodného kameňa. Na strednom bloku je umiestnená mramorová doska so zlatým textom a menami obetí. Autorom pamätníka je Jozef Pospíšil.

Pamätník Ľudovíta Štúra - je taktiež dielom akademického sochára Jozefa Pospíšila a postavený bol v roku 1936. Hlavnú postavu pamätníka, Ľudovíta Štúra, zakrýva dlhý plášť vedúci až ku podstavcu.

Reliéf Oplakávanie Krista – je pozoruhodným dielom neskorogotického sochárstva. Na jednej zo strán si môžete všimnúť Snímanie z kríža a Ukladanie do hrobu, na tej druhej zas vrúcne výjavy Piety.

Pamätný dom Janka Jesenského – pamiatka pripomínajúca pôsobenie Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou v rokoch 1905-1914. Samostatne stojaci prízemný rodinný dom pochádza zo začiatku 20. storočia a fasádu má zdobenú secesným tvaroslovím.

Múzeum Partizánskej brigády Jána Žižku – sa nachádza v priestoroch bývalého učilišťa Zornica a predstavuje expozíciu zameranú na protifašistický odboj.

 

VOĽNÝ ČAS

Termálne kúpalisko Pažiť - k dispozícii je detský bazén s teplotou 32-34 °C a hĺbkou od 20 do 50 cm, oddychový bazén s hĺbkou vody 60 až 175 cm a plavecký bazén (22 x 50 metrov).

Krytá plaváreň - ponúka možnosť celoročne si zaplávať v bazéne s dĺžkou 25 metrov. V ponuke je aj relaxačný bazén s teplotou 38°C, sauna alebo solárium.

Aktuálny prehľad kultúrnych udalostí v meste nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Jankov vŕšok – pomerne nevysoký kopec je súčasťou Strážovských vrchov a oplýva prekrásnou prírodnou scenériou. Na vŕšku sa nachádzajú pôvodné partizánske bunkre a mohyla, ktorá bola postavená na počesť padlých partizánov a vojakov. Dostanete sa sem po červenej značke z obce Uhrovec.

Hrad Uhrovec – dnes už len zrúcanina hradu nad obcou Uhrovské Podhradie, ktorý bol v postavený už v 13. storočí. V minulosti mal hrad využitie aj ako väznica, až pokým ho v 19. storočí nezachvátil požiar, odkedy už iba pustol. Na hrad vedie asi 1 km dlhá značená turistická trasa z Uhrovského podhradia.

Kšinná - obec známa pamätníkom obetiam 2. svetovej vojny a predovšetkým románskym kostolíkom sv. Kozmu a Damiána z 13. storočia

Trenčín - krajské mesto s množstvom turistických atrakcií

Topoľčany - jedno z najstarších miest na Slovensku

Partizánske - mesto, ktoré založil J. A.Baťa

Šimonovany - v obci sa nachádza kaštieľ Vodný hra, jedno z najstarších zachovaných goticko-renesančných sídiel u nás.

 

INTERNET

https://www.banovce.sk/

http://www.banovecko.eu/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa