Uhrovec

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Uhrovec



 

V Strážovských vrchoch na západnom Slovensku sa na strmom kopci týči zrúcanina hradu Uhrovec z 13. storočia, jedného z najhodnotnejších románskych hradov na Slovensku.

 

História

Uhrovský hrad vznikol v reakcii na vpád Tatárov do Uhorska. Postavili ho v polovici 13. storočia Bášovci z Trenčína ako svoje sídlo v horách, kde sa mohli v prípade potreby skryť so všetkými svojimi listinami. Dole potom za nich bojovali vojaci.

Neskôr sa Uhrovec stal prvým hradom Matúša Čáka, neskôr Trenčianskeho. Tento šľachtic už mal vtedy postavenie, majetky, ale nemal hrad. Tak sa nechal pozvať k večeri a pri večeri miesto poďakovania pohrozil pánovi hradu smrťou s tým, že mu musí jeho majetok zveriť.

Ďalšími majiteľmi hradu bol Ctibor zo Ctiboríc, neskôr potom Pongrácovci z Mikuláša. S ich vládnutím sa spája to, že tu vyrábali falošné mince - bola tu pravdepodobne dielňa nad kaplnkou. Majitelia hradu sa potom začali meniť a tento stav trval až do roku 1547, keď za zásluhy v bitke proti Turkom a nemeckým protestantom dostal hrad do trvalej držby šľachtic František Zay. V júli 1848 bol hrad podpálený a začal pustnúť. Dediči Zaya hrad vlastnili až do roku 1936, keď ho získala katolícka cirkev.

 

Súčasnosť

Hrad Uhrovec je v ruinálnom stave viac ako 150 rokov, po architektonickej stránke však patrí k najhodnotnejším hradom Slovenska. Má zachovanú neskororománsku kaplnku a veže, ako aj rozsiahly renesančný palác s mnohými architektonickými detailmi. Vidieť môžete dobové krby, záchody i cisterny na vodu.

O systematickú obnovu hradu sa už niekoľko rokov stará občianske združenie Hrad Uhrovec. Hrad žije počas sezóny i podujatiami, obľúbeným medzi návštevníkmi je Hradný rínok.

 

Video

 

Povesti a legendy

Známa povesť o Uhrovci rozpráva o jednej jeho odvážnej majiteľke. Jej muž zomrel v boji s Turkami, a tak žila na hrade bez mužskej ochrany. Raz ráno ju prebudili výkriky služobníctva, že sa blížia Turci. Hradná pani nelenila, v nočnej košeli a neupravená vybehla na hradby, najbližšiemu vojakovi vzala kušu a šíp a jedinou ranou zastrelila veliteľa nepriateľov. Turci sa strašne zdesili a žasli nad šikovnosťou miestnych žien. Nečakali radšej na mužov a spod hradu rýchlo zutekali.

 

Ako sa tam dostať

Na hradnú zrúcaninu sa turisti dostanú z Uhrovského Podhradia po modrej a zelenej turistickej značke, cesta im bude trvať približne hodinu. Odvážnejší môžu využiť kratšiu, no strmšiu cestu a k hradu prídu za polhodinu. Pri vstupe do priestoru nádvoria ich uvíta ovca, ktorá slúži ako strážny pes. Spoločnosť jej robí i kocúr Muro.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Uhrovec – v obci môžete navštíviť rodný dom dvoch Ľudovíta Štúra aj Alexandra Dubčeka. Za vzhliadnutie stojí aj Hradná jaskyňa, Čerešňová jaskyňa i neďaleký Jankov vŕšok s pamätníkom SNP.

Bánovce nad Bebravou (7 km)

Partizánske (19 km)

Topoľčany (30 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa