Partizánske

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Partizánske



 

Mesto Partizánske je obuvníckou metropola, ktorá sa nazýva aj vstupnou bránou do oblasti hornej Nitry. Mesto obklopujú Strážovské hory a Vtáčnik. Jeho založenie sa spája s menom Jana Antonína Baťu, ktorý bol majoritným vlastníkom firmy MAS – Moravské a slovenské strojírny. Tá začala v roku 1938 v obci Šimonovany (dnešná časť Partizánskeho) budovať novú továreň na výrobu bicyklov a obuvníckych strojov.

Súbežne s výstavbou továrne začala aj výstavba osady nazvanej Baťovany, kde vznikali moderné domy pre zamestnancov podľa hlavného architekta zlínskej stavebnej kancelárie firmy Baťa Vladimíra Karfíka, popredného predstaviteľa funkcionalizmu.

Baťa však onedlho zmenil plány a v roku 1939 v Šimonovanoch rozbehol výrobu obuvi. Finančná situácia obce sa vďaka firme natoľko zlepšila, že mohla postaviť moderný Obecný dom, v ktorom bola aj pošta. V roku 1941 začala s reguláciou rieky Nitra, ktorá spôsobovala časté záplavy. Obec investovala aj do úpravy ulíc, kostola, námestia a zriadený bol i mestský park.

Štatút mesta získali Baťovany 18. novembra 1948 a už 9. februára 1949 boli premenované na Partizánske a stali sa sídlom nového okresu Partizánske.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Partizánskom.

 

PARKOVANIE

Spoplatnenie parkovacích miest, najmä v centre mesta, nadobudlo platnosť od 1. februára 2020. Platby je možné vykonať buď prostredníctvom SMS správy, mobilnou aplikáciou alebo jednorazovou parkovacou kartou. Jednorazová parkovacia karta vás vyjde 0,60 EUR na hodinu.

Za týchto podmienok je možné zaparkovať na uliciach: Červená, Družstevná (v smere od križovatky s ul. Gen. Svobodu – všetky budovy na ľavej strane + bytový dom č. 644), Februárová (v úseku od Nám. SNP po hranicu s Družstevnou ul.), Generála Svobodu (v úseku od Hrnčírikovej po odbočku na Družstevnú ul.), Hrnčírikova. Hurbanova, Hviezdoslavova, Jesenského, Komenského, Kpt. Nálepku, Krátka, Makarenkova (v úseku od Nám. SNP po hranicu s Družstevnou ul.), Nábrežná, Námestie SNP, Októbrová, Rooseweltova, Rudolfa Jašíka (v úseku od Nám. SNP po hranicu s Družstevnou ul.), Slovanská, Sokolská, Strojárenská, Školská, Škultétyho, Štúrova a ulica 1. mája.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Partizánskom online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Námestie Slovenského národného povstania - bolo založené koncom 30-tych rokoch 20. storočia v zmysle regulačného plánu Baťovian. Severozápadná časť námestia má charakter „zhromažďovacieho“ priestoru, kde stojí spoločenský dom, radnica, dom kultúry, obchodný dom atď. Juhovýchodná časť námestia bola realizovaná ako anglický park.

Kostol Božského Srdca Ježišovho - sa nachádza v južnej časti centrálneho námestia a bol budovaný v rokoch 1943 až 1949 vo funkcionalistickom štýle. Dominantou interiéru je mohutný mramorový kríž so sochou Krista s rozopätými rukami od významného akademického sochára a národného umelca Tibora Bártfaya.

Kvetinová topánka – sa pôvodne nachádzala na mieste dnešnej fontány, neskôr bola premiestnená na verejné priestranstvo pri dome kultúry, kde má svoje miesto aj v súčasnosti. Od jari do jesene krášlia topánku živé kvety a celkový aranžmán sa každým rokom obmieňa. Svoj vzhľad mení topánka aj počas zimných mesiacov, kedy je ako súčasť vianočnej výzdoby posiata stovkami drobných svietidiel.

Baťova kolónia – jej projektantom bol hlavný architekt  zlínskej stavebnej kancelárie firmy Baťa, významný predstaviteľ funkcionalizmu, Vladimír Karfík. Nachádzajú sa na nej charakteristické domy s múrmi z neomietnutej režnej tehly a plochou strechou.

Kaštieľ Vodný hrad v Šimonovanoch - je pozostatkom neskororománskeho nížinného hradu z 12. a 13. storočia a patrí k najstarším zachovaným goticko-renesančným šľachtickým sídlam na Slovensku  v kategórii kaštieľov.

Kostol nanebovzatia Panny Márie - pôvodne neskororománsky jednoloďový kostol bol postavený v polovici 13. storočia, s gotickou prestavbou začiatkom 14. storočia a renesančnými úpravami v 17. storočí. Pod kostolom je krypta s pozostatkami členov miestneho šľachtického rodu Šimoniovcov.

 

VOĽNÝ ČAS

Kúpanie - v letných mesiacoch funguje kúpalisko Dúha,  ktoré ponúka veľký plavecký bazén, detské brodisko, sedací oddychový bazén, bazén s atrakciami - topogán, šmýkačka, plážové volejbalové ihrisko, pieskoviská.

Turistika - zaujímavým miestom na prechádzku sú Bielické bahná. Lokalitou prechádza náučný chodník, ktorý má tri zastávky. Jeho trasa je nenáročná a dlhá iba 0,85 kilometra.

Hvezdáreň - významné kultúrno-vzdelávacie miesto pre študentov, kde je možné pozorovať oblohu počas dňa, aj noci. Hlavnou dominantou tohto observatória je kupola s objektívom.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Brodzany – rovnomenný renesančný kaštieľ sa stal v 19. storočí miestom, kde sa schádzali spisovatelia a umelci z cárskeho Ruska. Letohrádok Babylon zas bol postavený v roku 1911 vojvodkyňou Natáliou z Oldenburgu, neterou Alexandra Puškina, ktorý ho využíval ako letné sídlo. Neďaleko letného domu sa v lese ukrýva novogotický evanjelický kostol, ktorý sa stal rodinnou hrobkou rodiny Friesenhofovcov a Oldenburgovcov.

Kaštieľ v Topoľčiankach – bol v minulosti využívaný ako letné sídlo habsburského kráľovského domu a po prvej svetovej vojne slúžil aj ako letné sídlo československých prezidentov.  Klasicistický trakt sa postupne zmenil na múzeum. Dnes tu môžu návštevníci obdivovať knižnicu s viac ako 14.000 zväzkami. Pozornosť si zaslúži aj interiér s hodnotným historický nábytkom zo 16. až 19. storočia a zbierka porcelánu a keramiky.

Zubria zvernica pri Topoľčiankach - jediné miesto na Slovensku, kde máte možnosť na vlastné oči vidieť zubra európskeho – najväčšieho európskeho cicavca, „bratranca“ známejšieho amerického bizóna.

Pohorie Tríbeč - je hojne vyhľadávané turistami, ktorí často navštevujú tunajšie chránené prírodné rezervácie, zubriu oboru, hrady či pozostatky pravekých i slovanských hradísk, ktoré sa ukrývajú v lesoch. V poslednom období sa však toto pohorie najčastejšie spomína v súvislosti so záhadnými zmiznutiami ľudí, pre ktoré dostali jeho lesy, po vzore Bermudského trojuholníka, prezývku Tribečský trojuholník. Podstatnou mierou sa o publicitu záhadných hôr pričinil spisovateľ Jozef Karika a jeho román Trhlina.

Vodná nádrž Duchonka – 17- hektárová nádrž s rekreačnou oblasťou , kde je kúpanie možné spojiť s možnosťou člnkovania, surfovania ale i vodného bicyklovania. Pre deti sú pripravené atrakcie ako nafukovací hrad a pod. Športovci určite ocenia tenisové kurty, volejbalové ihrisko, minigolf, či možnosť zahrať si stolný tenis. Súčasťou rekreačného strediska je i piesočnatá pláž v západnej časti vodnej nádrže.

Lesný náučný chodník Duchonka – Kulháň – je ako stvorený pre milovníkov prechádzok príjemným prostredím lesa. Trasa je vedená prevažne po asfaltovej ceste a je nenáročná na fyzickú kondíciu, čo z nej robí vhodnú prechádzku aj pre rodičov s deťmi. Na vrchole Kulháň návštevníkov očakáva zariadenie poskytujúce možnosť rybolovu a občerstvenia. Po načerpaní nových síl je možné pokračovať modro značeným turistickým chodníkom na Panskú javorinu, jeden z najvyšších a najkrajších vrcholov Považského Inovca. Na jej vrchole sa nachádza 16 m vysoká trojposchodová rozhľadňa poskytujúca nádherné výhľady.

Valy v Bojnej – mali kedysi významné postavenie v časoch Nitrianskeho kniežatstva. V súčasnosti je pre návštevníkov hradiska pripravená rekonštrukcia valu a modelová rekonštrukcia typického obydlia Slovanov (zemnice), ktorá stojí na mieste pôvodného nálezu. Zemnica je vyhĺbená v zemi a do vnútra sa vstupuje cez dvere, ktoré sa otvárajú pomocou repliky pôvodného kľúča nájdeného v tejto lokalite. Vo vnútri je pre návštevníkov pripravená replika kamennej piecky, ktorá v minulosti slúžila ako jediný zdroj tepla. Najvýznamnejšie nálezy z hradiska Valy sú vystavené v Archeologickom múzeu Veľkej Moravy v Bojnej, ktoré sa nachádza v centre obce v budove obecného úradu.

Minizoo pod Babicou – len kúsok pod Valmi sa nachádza zoo s viac ako 120 zvieratami zo 6 kontinentov Zeme. Afriku zastupujú levy africké, somáre domáce, či rodinka kôz kamerúnskych. Americký kontinent zastupuje rodinka lám krotkých, ktoré na svet priviedli už aj mláďatko a milý medvedík čistotný. Skákajúce klokany, bubnujúce emu hnedé a trepot krídiel anduliek, koriel chochlatých a rozel pestrých vám pripomenú vyprahlé buše a dažďové pralesy ďalekej Austrálie. Po tom, ako vám pred očami opatrným krokom prejde tiger bengálsky, na stromoch uvidíte šantiť makaky a v húštinách zahliadnete dikobraza bielochvostého, budete mať pocit, ako by ste sa nachádzali v srdci Ázie. Bohaté zastúpenie v zoo má i európska lesná zver a vodné vtáctvo, či dokonca aj husi z polárnych oblastí.

Oponický hrad - pôvodne zohrával úlohu strážcu a ochrancu Nitrianskeho kniežacieho hradu pred nájazdmi Tatárov a Turkov v 13. storočí. V roku 1708 sa stal baštou povstaleckej armády Františka Rákocziho II., potom bol zbúraný a ponechaný v ruinách. V súčasnosti poskytuje táto malebná ruina najmä prekrásne výhľady do údolia rieky Nitry a v diaľke sa týčiaci masív Považského Inovca.

Malý kaštieľ v Oponiciach – v renesančnej budove sa nachádza Apponyiho poľovnícke múzeum. Návštevníkov určite zaujmú obrazové zbierky, dobový mobiliár, časť bernolákovskej knižnice, poľovnícke trofeje či sakrálne predmety z miestneho kostola. Od roku 2005 je na prízemí múzea inštalovaná tiež i výstava artefaktov spojeneckých lietadiel z Tribečského pohoria, ktoré tu havarovali na sklonku druhej svetovej vojny. Návštevu múzea je možné spojiť s prehliadkou Apponyiovskej hrobky pri kostole svätého Petra a Pavla, kde sú pochovaní predstavitelia tohto starobylého rodu.

Veľký renesančný kaštieľ v Oponiciach - je známy ako luxusný hotel. Milovníci histórie by si určite nemali nechať ujsť návštevu jeho severného krídla, do ktorého sa po desiatkach rokov znovu vrátila slávna Apponyiovská bibliotéka s takmer 17 300 zväzkami vzácnych kníh. Apponyiovská knižnica ukrýva vo svojich poličkách okrem iných, aj diela rímskych pápežov, súkromnú korešpondenciu francúzskych kráľov, kardinálov Richelieu a Mazarina, Jany z Arku, všetky Dumasove romány či diela Goetheho, Schillera, Kanta a Fichteho, Galileiho, Newtona a i.

Topoľčiansky hrad - je ojedinelou stavebnou pamiatkou na území Slovenska. História jeho vzniku je úzko spätá s rodom Čákovcov, v roku 1446 však bol počas bojov s vojskami Jána Hunyadyho dobytý a vypálený, po upokojení situácie opätovne zrekonštruovaný a v priebehu nasledujúcich storočí neustále rozširovaný. Koncom 16. storočia ho prestavali na rezidenciu v renesančnom slohu. V súčasnosti priťahuje do Podhradia najmä vďaka svojmu romantickému vzhľadu.

Lovecký kaštieľ v Prašiciach - veľmi pôsobivá jednoposchodová v štýle starých nemeckých loveckých zámkov, postavená v rokoch 1930 - 1931. Dnes tu sídli Inštitút pre verejnú správu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Napriek tomu, že interiér kaštieľa nie je verejnosti prístupný, prehliadka jeho exteriéru a okolia je ako stvorená pre príjemné letné popoludnie.

Továrniky - kedysi súčasť Topoľčian, od roku 1993 samostná obec, ktorú na prelome 19. a 20. storočia výrazne ovplyvnil rod Stummerovcov. Najzaujímavejšou pamiatkou je park a kaštieľ zo začiatku 17. storočia, ktorý prešiel v rokoch 1730 – 1750 barokovou prestavbou.

Bojnice – dominantou mestečka je azda najromantickejší zámok na Slovensku. Priamo pod ním sa nachádza obľúbená zoo a neďaleko tiež zaujímavá vyhliadková veža.

 

INTERNET

https://www.partizanske.sk/

https://partizanske.virtualne.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa