Topoľčiansky hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Topoľčiansky hrad



 

Mohutná silueta na vápencovo-dolomitovom brale nad dedinkou Podhradie, ktorú vidno už zďaleka – to je Topoľčiansky hrad.

 

História

Hrad vznikol na prelome 13. a 14. storočia, keď s jeho výstavbou začal rod Čákovcov, ktorý sa stal okolo roku 1260 vlastníkom panstva Topoľčany. Najstaršia písomná zmienka pochádza z roku 1235, kde sa uvádza ako kráľovský majetok. Neskôr vystriedal množstvo majiteľov. Od 13. storočia bol strediskom hradného panstva s 26 obcami. Hovorí sa, že v rokoch 1431 – 1434 ho dobyla a užívala posádka husitského vojska, lenže zistenia preukázali, že husiti na hrade nikdy neboli.

O súčasnú podobu hradu sa rozsiahlymi stavebnými aktivitami zaslúžili v 14. až 15. storočí Országhovci a v 17. storočí rod Forgáchovcov z Gýmeša. Rekonštrukciu jej podoby môžete vidieť na stránke hradu www.topolcianskyhrad.sk/.

Hrad začiatkom 18. storočia za povstania Františka II. Rákociho poškodili cisárske vojská a v priebehu 18. storočia bol opustený. Z hradu sa postupne stávala ruina, o záchranu ktorej sa na prelome 19. a 20. storočia postarali baróni Stummerovci. Tí nechali hrad čiastočne zakonzervovať a romanticky ho upravili. Vežu dostavali dvoma stupňovitými štítmi, čím získala svoju dnešnú charakteristickú siluetu. Hrad však napriek tomu postupne chátral a rozpadával sa.

 

Súčasnosť

Momentálne je pamiatka v prenájme združenia Topoľčiansky hrad, ktorému sa ho podarilo v rokoch 2009 a 2010 zrekonštruovať. Opravila sa jeho centrálna časť a vykonal sa tam archeologický výskum.

Dnes ho môžu navštevovať turisti. Môžu si pozrieť parkan, dochované časti východného, západného, stredného i renesančného paláca, nádvorie či kaplnku.

Prístupný je priestor horného hradu a obnovou komunikačných priestorov sa návštevníci dostanú k veži a plošinu poschodia gotického paláca, z ktorej sú krásne výhľady do krajiny. Palácové trakty vnútra hradu sú upravené na amfiteátrové hľadisko.

 

Povesti a legendy

Topoľčiansky hrad sa spája s niekoľkými povesťami. Tá najznámejšia rozpráva o Ľudmile, dcére hradného pána. Jej matka zomrela pri pôrode, a tak dievčina dlho trpela výčitkami otca. Neskôr jej však chcel túto krivdu napraviť a zniesol by je aj modré z neba. Nenamietal preto ani vtedy, keď sa Ľudmila zamilovala do chudobného zemana Janka z neďalekej obce Bojná. Osud im však aj tak neprial, Janko totiž musel narukovať do vojny. To využil zlý a zákerný pán Tematínskeho hradu, ktorý chcel získať Ľudmilinu ruku aj Topoľčiansky hrad. Mladej žene nahovoril, že jej milý prišiel vo vojne o život a Ľudmile od samého žiaľu puklo srdce.

 

Ako sa tam dostať

Hrad dnes láka turistov svojím romantickým vzhľadom, ktorí si z jeho hradieb môžu vychutnávať výhľad na lesy Považského Inovca a do údolia rieky Nitry. K hradu je pohodlný prístup, parkovať sa dá v obci Podhradie prakticky v bezprostrednej blízkosti.

 

Otváracie hodiny

Hrad je prístupný od rána až do približne 18. hodiny, vstup je bezplatný.

 

Vstup so psom

Zrúcanina je so psom na vôdzke prístupná.

 

Zaujímavosti v okolí

Topoľčany (16 km)

Bojná (19 km)

Nitrianska Blatnica (26 km)

Oponice (30 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedar / AKO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa