Topoľčany

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Topoľčany



 

Mestečko Topoľčany leží na severe Nitrianskeho samosprávneho kraja. Najstaršie náznaky osídlenia územia súčasného mesta siahajú do staršej doby kamennej, Topoľčany však vznikli asi v polovici 9. storočia. Tunajších osadníkov okolie nazvalo Topoľčaně, t.j. obyvatelia osady nachádzajúcej sa uprostred topoľového porastu. Výhodná poloha Topoľčian ležiacich v blízkosti križovatky diaľkových ciest spôsobila, že už v priebehu 11. storočia sa stali trhovým a mýtnym miestom a sídlom fary.

Najstaršia doložená písomná zmienka o Topoľčanoch je v zachovanej darovacej listine (z roku 1235) uhorského kráľa Bela IV. (1206-1270). Koncom stredoveku už patrili k stredne veľkým mestám a žilo tu okolo 800 až 900 obyvateľov. Po porážke pri Moháči v roku 1526 sa ale hospodársky rozvoj mesta značne obmedzil. Až v 18. storočí sa Topoľčany opäť stali významným obchodným a trhovým strediskom.

Roky druhej svetovej vojny by bolo mesto prežilo bez väčšej ujmy, avšak na fašistický teror doplatilo židovské obyvateľstvo, deportované do vyhladzovacích táborov, odkiaľ sa vrátili iba niekoľkí. Ani počas Slovenského národného povstania nedošlo priamo v meste či jeho blízkom okolí k bojom s nemeckými okupačnými vojskami. Po skončení 2. svetovej vojny sa Topoľčany menili z obchodno-remeselníckeho mestečka na priemyselné centrum regiónu. Toto obdobie bolo charakteristické budovaním nových závodov a postupným rozširovaním a modernizovaním výroby.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Topoľčanoch

 

PARKOVANIE

Bezplatne sa dá v Topoľčanoch parkovať na M. Benku, P. O. Hviezdoslava, Streďanskej a M. Rázusa.

Spoplatnené parkovanie je na adresách Krušovská, Československej armády, Námestie Ľ. Štúra, Sv. Cyrila a Metoda, Škultétyho a Bernolákova. Vodiči parkujúci na parkoviskách bez organizovanej prevádzky (prostredníctvom parkovacích automatov) majú možnosť zaplatiť za parkovanie cez mobilný telefón zaslaním SMS na krátke číslo 2200 v tvare TO (medzera) EČV (medzera) H, pričom H je trvanie parkovania v hodinách. Bez udania času parkovania sa automaticky uplatní základná doba spoplatnenia, a to 1 hodina. Príklad: TO  TO123RD  1. Prvá hodina stojí 0,50 eura, všetky ďalšie 0,65 eura.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Topoľčanoch online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Chrám Nanebovzatia Panny Márie – je dominantou Topoľčian. Najstaršia zmienka o ňom je z roku 1285, dnešná podoba však pochádza až z v neskorobarokovej prestavby v rokoch 1792 – 1802. V zadnej časti exteriéru chrámu sa nachádza lurdská jaskyňa s oltárom Panny Márie, ktorá tu bola pristavaná v druhej polovici 19. storočia.

Socha Sedembolestnej Panny Márie – pôvodne stála v jednej zo 4 prícestných kaplniek z roku 1634, dnes je umiestnená v kostole Nanebovzatia Panny Márie. Táto drevená socha, ktorá je dielom neznámeho umelca, pochádza pravdepodobne z druhej polovice 17. storočia. V povedomí domáceho obyvateľstva mala tak významné miesto, že sa neskôr stala predlohou pre ikonografický typ topoľčianskej piety, ktorá sa vyznačuje robustnou kompozíciou.

Farský úrad - je typickým meštianskym dvojpodlažným domom s prejazdom a vnútorným nádvorím. V jeho priečelí sa nachádza nika, v ktorej je umiestnená socha Jána Nepomuckého. Presný rok výstavby budovy fary nie je známy, ale v 17. storočí už stála, čo dokazuje nález renesančnej omietky z tohto obdobia. V roku 1765 sa uskutočnila väčšia prestavba, po ktorej mala budova farského úradu dve poschodia, vínnu pivnicu a stajne. V 19. storočí bola fasáda budovy upravená v eklektickom slohu.

Sochy na Námestí M. R. Štefánika – klasicistické súsošie Najsvätejšej Trojice (Trojičný stĺp) z roku 1768, kamenná socha sv. Vendelína z roku 1862, socha sv. Floriána z obdobia pred rokom 1780, socha sv. Antona, socha Immaculaty z roku 1710, socha svätého Jána Nepomuckého z roku 1760

Kaplnka Ružencovej Panny Márie - bola postavená v roku 1750 v barokovom slohu. Táto kaplnka je jednoloďovou stavbou so segmentovým uzáverom presbytéria a zaklenutá je pruskou klenbou. Parapet empory je národnou kultúrnou pamiatkou.

Starý cintorín - bol založený v roku 1900. Mnohé náhrobné kamene, ktoré sa tu nachádzajú, dokumentujú vývoj umeleckoremeselnej tvorby od začiatku storočia. Poznačené sú módnym štýlom či finančnými možnosťami rodín. Pochované sú tu mnohé významné osobnosti.

Židovský cintorín - bol posvätený koncom 19. storočia. Vchod do cintorína vedie cez obradnú sieň, v ktorej pohrebné bratstvo vykonávalo obrady a modlitby. Sú tu pochované mnohé významné osobnosti ako napríklad vrchný rabín Filip Schlesinger, riaditeľ topoľčianskeho rabínskeho učilišťa, či vrchný rabín Emanuel Schlesinger.

Stummerova nemocnica – z roku 1885 pozostáva zo siedmich objektov, ktoré sú kultúrnymi pamiatkami. Týmito objektmi sú nemocnica, kaplnka, ohradný múr, administratívna budova, hospodárska stavba, pavilón a park.

Kalvária - sa nachádza v západnej časti mesta. Súbor objektov bol postavený v rokoch 1853 až 1856 v neogotickom slohu.

Tríbečské múzeum v Topoľčanoch – so stálou expozíciou Príroda stredného Ponitria zhromažďuje viac ako 81.500 predmetov. Medzi najvýznamnejšie patrí nález fosílnych zvyškov čeľustí s klami treťohorného mastodonta, ktoré sú unikátom nielen na Slovensku, ale i v celoeurópskom meradle.

Moderné vily - Topoľčany sa môžu pochváliť takými architektonickými skvostami, ako je secesná Meštianska vila, funkcionalistická Mokrého vila, Finkova vila s príznačnými prvkami eklekticizmu či Pálffyho vila obkolesená pôsobivým parkom a záhradou. Napriek tomu, že ani jedna zo spomínaných kultúrnych pamiatok nie je prístupná verejnosti, prehliadku ich exteriéru určite ocenia milovníci architektúry.

 

VOĽNÝ ČAS

Letné kúpalisko - poskytuje široké spektrum možností. Pre najmenších je k dispozícii detské ihrisko, brodisko a vzduchová trampolína, plavcov určite poteší päťdesiatmetrový plavecký bazén a tí, ktorí si chcú iba oddýchnuť a schladiť sa počas horúcich letných dní, môžu navštíviť stredný dvadsaťpäťmetrový bazén. Samozrejmosťou je i tobogán, ktorý v kombinácii s volejbalovými ihriskami, stolnotenisovými stolmi, nohejbalovým ihriskom, tenisovými kurtami, či športovým fitparkom poteší milovníkov aktívneho oddychu a športu.

Mestský park - je ako stvorený pre inline korčuľovanie či jogging. Pre trávenie voľného času s deťmi je ako stvorená oddychová zóna Margarétka, kde sa nachádza amfiteáter pod holým nebom, rozhľadňa, detské ihrisko, malý skate park, basketbalové ihrisko či ohnisk,á ktoré poskytujú možnosť grilovania v prírode.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Krušovce - historický park s kaštieľom, Domom služobníctva a kostolom Narodenia Panny Márie z 13. storočia, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Chrám vo svojich útrobách skrýva mnoho vzácnych artefaktov, medzi najvzácnejšie patria zvon Panny Márie z roku 1468 s gotickým majuskulovým nápisom a zachované zvyšky románskych a gotických fresiek zo 14. storočia.

Vodná nádrž Nemečky - jedno z najobľúbenejších rybárskych miest, postavené v roku 1965. Areál vodnej nádrže je ako stvorený pre trávenie voľného času nielen pri rybačke, ale i člnkovaní a vychádzkach do prírody.

Jaskyňa Opálená skala - neďaleko lyžiarskej zjazdovky západne od obce Podhradie môžu návštevníci natrafiť na nenápadnú jaskyňu ukrývajúcu sa v hlbokých lesoch Považského Inovca. Je dlhá asi 50 m a klesá do hĺbky 13,5 m. Napriek tomu, že sintrová výzdoba je značne poškodená, jaskyňa je domovom 6 druhov netopierov.

Vodná nádrž Duchonka – 17- hektárová nádrž s rekreačnou oblasťou , kde je kúpanie možné spojiť s možnosťou člnkovania, surfovania ale i vodného bicyklovania. Pre deti sú pripravené atrakcie ako nafukovací hrad a pod. Športovci určite ocenia tenisové kurty, volejbalové ihrisko, minigolf, či možnosť zahrať si stolný tenis. Súčasťou rekreačného strediska je i piesočnatá pláž v západnej časti vodnej nádrže.

Lesný náučný chodník Duchonka – Kulháň – je ako stvorený pre milovníkov prechádzok príjemným prostredím lesa. Trasa je vedená prevažne po asfaltovej ceste a je nenáročná na fyzickú kondíciu, čo z nej robí vhodnú prechádzku aj pre rodičov s deťmi. Na vrchole Kulháň návštevníkov očakáva zariadenie poskytujúce možnosť rybolovu a občerstvenia. Po načerpaní nových síl je možné pokračovať modro značeným turistickým chodníkom na Panskú javorinu, jeden z najvyšších a najkrajších vrcholov Považského Inovca. Na jej vrchole sa nachádza 16 m vysoká trojposchodová rozhľadňa poskytujúca nádherné výhľady.

Jaskyňa Čertova pec – sa nachádza v nádhernom prírodnom prostredí Považského Inovca. Je 27 m dlhá, priemerne 6 m široká a 4,6 m vysoká. Archeologický výskum zistil, že v jaskyni sa nachádzalo niekoľko osídlení. Najstaršie z nich reprezentovala moustierská kultúra zo stredného paleolitu, ktorej charakteristickým predstaviteľom je človek neandertálskeho typu. Tento nález robí z Čertovej pece doposiaľ najstaršie známe jaskynné osídlenie na území Slovenska. Po jej prehliadke nezabudnite navštíviť neďaleký motorest s výbehom, v ktorom môžete zahliadnuť kozy, srnčiu zver a iné zvieratá.

Valy v Bojnej – mali kedysi významné postavenie v časoch Nitrianskeho kniežatstva. V súčasnosti je pre návštevníkov hradiska pripravená rekonštrukcia valu a modelová rekonštrukcia typického obydlia Slovanov (zemnice), ktorá stojí na mieste pôvodného nálezu. Zemnica je vyhĺbená v zemi a do vnútra sa vstupuje cez dvere, ktoré sa otvárajú pomocou repliky pôvodného kľúča nájdeného v tejto lokalite. Vo vnútri je pre návštevníkov pripravená replika kamennej piecky, ktorá v minulosti slúžila ako jediný zdroj tepla. Najvýznamnejšie nálezy z hradiska Valy sú vystavené v Archeologickom múzeu Veľkej Moravy v Bojnej, ktoré sa nachádza v centre obce v budove obecného úradu.

Minizoo pod Babicou – len kúsok pod Valmi sa nachádza zoo s viac ako 120 zvieratami zo 6 kontinentov Zeme. Afriku zastupujú levy africké, somáre domáce, či rodinka kôz kamerúnskych. Americký kontinent zastupuje rodinka lám krotkých, ktoré na svet priviedli už aj mláďatko a milý medvedík čistotný. Skákajúce klokany, bubnujúce emu hnedé a trepot krídiel anduliek, koriel chochlatých a rozel pestrých vám pripomenú vyprahlé buše a dažďové pralesy ďalekej Austrálie. Po tom, ako vám pred očami opatrným krokom prejde tiger bengálsky, na stromoch uvidíte šantiť makaky a v húštinách zahliadnete dikobraza bielochvostého, budete mať pocit, ako by ste sa nachádzali v srdci Ázie. Bohaté zastúpenie v zoo má i európska lesná zver a vodné vtáctvo, či dokonca aj husi z polárnych oblastí.

Rotunda sv. Juraja - je najstaršou stojacou rotundou s takmer úplne zachovanými múrmi stien na území Slovenska a aj v rámci širšieho stredoeurópskeho priestoru. Počas reštaurátorských prác bol totiž v juhozápadnej časti steny lode objavený okenný otvor, ktorého predrománsky tvar posúva vznik Rotundy sv. Juraja pri Nitrianskej Blatnici do obdobia 9. storočia. Toto datovanie potvrdzujú i nálezy konsekračných krížov na najstaršej omietke, z ktorých sa jeden zachoval takmer celý.

Oponický hrad - pôvodne zohrával úlohu strážcu a ochrancu Nitrianskeho kniežacieho hradu pred nájazdmi Tatárov a Turkov v 13. storočí. V roku 1708 sa stal baštou povstaleckej armády Františka Rákocziho II., potom bol zbúraný a ponechaný v ruinách. V súčasnosti poskytuje táto malebná ruina najmä prekrásne výhľady do údolia rieky Nitry a v diaľke sa týčiaci masív Považského Inovca.

Malý kaštieľ v Oponiciach – v renesančnej budove sa nachádza Apponyiho poľovnícke múzeum. Návštevníkov určite zaujmú obrazové zbierky, dobový mobiliár, časť bernolákovskej knižnice, poľovnícke trofeje či sakrálne predmety z miestneho kostola. Od roku 2005 je na prízemí múzea inštalovaná tiež i výstava artefaktov spojeneckých lietadiel z Tribečského pohoria, ktoré tu havarovali na sklonku druhej svetovej vojny. Návštevu múzea je možné spojiť s prehliadkou Apponyiovskej hrobky pri kostole svätého Petra a Pavla, kde sú pochovaní predstavitelia tohto starobylého rodu.

Veľký renesančný kaštieľ v Oponiciach - je známy ako luxusný hotel. Milovníci histórie by si určite nemali nechať ujsť návštevu jeho severného krídla, do ktorého sa po desiatkach rokov znovu vrátila slávna Apponyiovská bibliotéka s takmer 17 300 zväzkami vzácnych kníh. Apponyiovská knižnica ukrýva vo svojich poličkách okrem iných, aj diela rímskych pápežov, súkromnú korešpondenciu francúzskych kráľov, kardinálov Richelieu a Mazarina, Jany z Arku, všetky Dumasove romány či diela Goetheho, Schillera, Kanta a Fichteho, Galileiho, Newtona a i.

Topoľčiansky hrad - je ojedinelou stavebnou pamiatkou na území Slovenska. História jeho vzniku je úzko spätá s rodom Čákovcov, v roku 1446 však bol počas bojov s vojskami Jána Hunyadyho dobytý a vypálený, po upokojení situácie opätovne zrekonštruovaný a v priebehu nasledujúcich storočí neustále rozširovaný. Koncom 16. storočia ho prestavali na rezidenciu v renesančnom slohu. V súčasnosti priťahuje do Podhradia najmä vďaka svojmu romantickému vzhľadu.

Lovecký kaštieľ v Prašiciach - veľmi pôsobivá jednoposchodová v štýle starých nemeckých loveckých zámkov, postavená v rokoch 1930 - 1931. Dnes tu sídli Inštitút pre verejnú správu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Napriek tomu, že interiér kaštieľa nie je verejnosti prístupný, prehliadka jeho exteriéru a okolia je ako stvorená pre príjemné letné popoludnie.

Radošina – obed preslávilo najmä tunajšie divadlo, milovníci architektúry by ale rozhodne nemali vynechať dvojpodlažný štvorkrídlový renesančný kaštieľ z druhej polovice 16. storočia či kostol Najsvätejšej trojice s oltárom zo začiatku 18. storočia.

Topoľčianky - ponúka až tri hlavné atrakcie. Prvou je kaštieľ z 15. storočia so vzácnou knižnicou. I keď sa tam v súčasnosti nachádza hotel a reštaurácia, časť objektu je prístupná pre širokú verejnosť. Druhou atrakciou je známy národný žrebčín s najvzácnejšími koňmi na Slovensku a neďaleko Topoľčianok je zubria zvernica, kde chovajú jedny z posledných kusov týchto vzácnych zvierat.

Továrniky - kedysi súčasť Topoľčian, od roku 1993 samostná obec, ktorú na prelome 19. a 20. storočia výrazne ovplyvnil rod Stummerovcov. Najzaujímavejšou pamiatkou je park a kaštieľ zo začiatku 17. storočia, ktorý prešiel v rokoch 1730 – 1750 barokovou prestavbou.

Nové Sady - malebná obec, ktorej dominuje neorománsky rímskokatolícky Kostol svätého Štefana Kráľa, renesančný kaľtieľ a 15-metrová rozhľadňa.

 

INTERNET

www.topolcany.sk

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa