Tip na prázdniny: Preskúmajte s deťmi Bojnice a okolie

2018-10-19 12:00:00 |   |    | 

Jesenné prázdniny sú tu o chvíľu a my sme pre vás pri tej príležitosti pripravili seriál s tipmi na rodinnú dovolenku. Na Slovensku sme vybrali malebné Bojnice, lebo v samotnom mestečku aj v blízkom okolí nájdete množstvo zaujímavostí pre malých aj veľkých.



 

Bojnický zámok

Dominantou Bojníc je samozrejme azda najromantickejší zámok na Slovensku. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza už z roku 1113, odkedy prešiel v rukách mnohých majiteľov obrovskými zmenami. V roku 1852 získal bojnické panstvo gróf Ján František Pálfi a ten nechal jeho dominantu prestavať podľa vzoru francúzskych zámkov v údolí Loiry.

V interiéri zámku dnes môžete vidieť pôvodné zariadenie a umelecké predmety z prelomu 19. a 20. storočia. K najvzácnejším unikátom patrí tzv. Bojnický oltár z polovice 14. storočia a travertínová jaskyňa pod zámkom, s ktorou je prepojená 26 metrov hlboká hradná studňa. Nevynechajte ani prechádzku v priľahlom parku, ktorý je mnohým z nás dobre známy z obľúbeného detského seriálu Safari. Rastie v ňom mnoho vzácnych stromov a približne 600-ročná lipa, pod ktorou vraj rád sedával kráľ Matej Korvín.

 

Za zvieratkami

Súčasťou zámockého parku je aj zoologická záhrada, najstaršia a najnavštevovanejšia ZOO na Slovensku. Malí aj veľkí zvedavci môžu na ploche asi 20 hektárov obdivovať množstvo zaujímavých živočíchov, vrátane slonov, tajomnej nandínie africkej, ktorá žije mimo Afriky len v dvoch zoologických záhradách na svete, či vzácneho kondora kráľovského. Ak vás dravce zaujímajú ešte viac, rozhodne pri zámku neobíďte stálu scénu sokoliarov Aquila.

 

Prechádzky po meste aj za jeho hranicami

Bojnice ponúkajú aj množstvo možností na príjemné „túlanie sa“ na čerstvom vzduchu. Zámocký park pokračuje lesoparkom v Strážovských vrchoch, ktoré práve na jeseň hýria tými najkrajšími farbami. Príjemným miestom na prechádzku sú tiež kúpele s teplými jazierkami plnými rybičiek, žiab a korytnačiek. Veľkej popularite sa teší aj nová vyhliadková veža prístupná aj pre kočíky. Z výšky 30 metrov uvidíte ako na dlani nielen Bojnice, ale aj neďalekú Prievidzu. Bonusom je tobogan, po ktorom sa môžete z vrcholu veže spustiť nadol.

 

Únikové miestnosti

Ak chcete zažiť ešte väčšiu zábavu a adrenalín, navštívte na Hurbanovom námestí Mysterium. Pre staršie deti ponúkajú viacero zaujímavých hier na spôsob „escape rooms“. V susednej Prievidzi, kam dôjdete aj pešo, sa zas nachádza Hostel Prievidza, dobrodružná hra pre 2-6 členné skupiny dospelých i detí, pri ktorej musia v časovom limite jednej hodiny uniknúť z uzavretej miestnosti. Všetky hry, ktoré preveria vaše telo, rozum aj schopnosť komunikovať a spolupracovať,  je nutné vopred zarezervovať. Pri Prievidzi rodiny obľubujú aj Vodný svet v Sebedraží. Loviť ryby v jednom z troch rybníkov, sledovať raky na Račej farme, zahrať si golf či oddychovať v indiánskom teepee sa však dá len od mája do októbra, tento tip je teda pre návštevníkov, ktorí sem zavítajú v lete.

 

Prepoštská jaskyňa a Múzeum praveku

Bojnice sú považované za klenot pravekých dejín. V tzv. Prepoštskej jaskyni a jej okolí sa našlo viac ako 3 000 artefaktov, čo ju radí medzi najbohatšie jaskynné sídliská na Slovensku. Dnes presne na tomto mieste sídli Múzeum praveku, ktoré približuje zaujímavou formou život praľudí. Návštevníci sa môžu oboznámiť s dobou, v ktorej žili, spoznajú, aký viedli spôsob života v rámci svojho rodu (skupiny), aké si zhotovovali nástroje i ktoré nástroje boli objavené, aké zvieratá žili na území Bojníc a akým spôsobom tieto zvieratá lovili, ako aj mnoho ďalších zaujímavostí o dobe, kedy sa každý deň tvrdo zápasilo o holý život... Pred Prepoštskou jaskyňou je pod mohutným travertínovým jaskynným previsom vytvorená dioráma znázorňujúca život pravekých ľudí.

 

Obec Cigeľ

Bojnice sa nachádzajú v srdci Slovenska a ponúkajú mnoho možností na kratší či dlhší výlet. Do pozornosti dávame napríklad obec Cigeľ, kde sa nachádza Hornonitriansky banský skanzen. V autentických priestoroch dobývacieho priestoru, v ktorom sa ešte v roku 2017 vykonávala ťažba hnedého uhlia, spoznáte ťažkú prácu baníkov. Prehliadková trasa začína jazdou banským vláčikom v dĺžke 2 312 metrov do hnedouhoľnej bane. Pokračuje pešou prehliadkou podzemných banských priestorov v hĺbke 80 – 300 m pod povrchom v bývalej časti II. ťažobného úseku. Je nutná rezervácia vopred. V Cigeli sa nachádza aj rovnomenné lyžiarske stredisko, kde môžete v zimných mesiacoch využiť dva vleky alebo 40 kilometrov upravovaných bežeckých tratí. Teraz na jeseň sa tam aspoň poprechádzajte v lone nádhernej prírody.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa