Senica

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Senica



Pôvod mesta Senica, ktorého názov je odvodený od slova seno, načŕtajú archeologické  nálezy. Tie sú dôkazom osídlenia tejto oblasti už počas paleolitu. Vďaka svojej geografickej polohe si Senica zaslúžila prívlastok prihraničného regiónu. S tým súviselo aj budovanie strážnych hradov, ktoré slúžili na obranu. Jedným z nich, vďaka ktorému boli ovplyvnené aj dejiny mesta, je hrad Branč pochádzajúci z rokov 1251 až 1261. K rozvoju mesta významne prispeli majitelia tohto hradu - Stibor zo Stiboroviec a Nyáryovci.

Čo sa týka zmienok, prvýkrát sa mesto ako také spomínalo v roku 1256, pričom mestské privilégiá získalo v roku 1396. V 17. storočí sa muselo brániť početným tureckým nájazdom a následne protihabsburskému povstaniu. Svoje postavenie si však Senica ubránila a dnes ma toto mesto vyše 20 tisíc obyvateľov.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Senici

 

PARKOVANIE

Parkovacie karty v Senici sú dostupné iba obyvateľom s trvalým pobytom v meste. Niektoré z parkovísk (riadne označené informačnou tabuľou) však ponúkajú možnosť zaparkovania vozidla aj za úhradu pomocou SMS správy. Po zaparkovaní na vyznačenom mieste je nutné zaslať SMS správu na číslo 2200 v tvare skratka mesta - Senica SE; číslo zóny, v ktorej parkujete (A1) a EČV svojho automobilu, napríklad SE A1 SE123AB. Cena SMS správy je 0,50 EUR, čo zodpovedá 60 minútam parkovania.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie pri Senici online. S kódom XYZ získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kaštieľ - pochádza z roku 1760 a autorom neskorobarokového projektu je údajne rakúsky architekt Franz Anton Hillebrandt. V rokoch 1978 až 1984 bol kaštieľ renovovaný a odvtedy je sídlom Záhorskej galérie.

Evanjelický kostol - bol vybudovaný v rokoch 1783 –1784 v klasicistickom slohu ako tolerančný kostol bez veže. V roku 1794 bol dodatočne doplnený o vežu, ktorá bola vstavaná do štítového priečelia chrámu.

Pomník padlých v 1. svetovej vojne – bol v parku na hlavnom námestí odhalený v roku 1928. Tvorí pylón s atribútmi Slovenska (dvojkríž), Slovanstva (lipová ratolesť) a vojenstva (prekrížené meče vo vavrínovom venci so zapletenou stuhou).

Mestské vily - na Hviezdoslavovej ulici z 1. polovice 20. storočia sú nositeľmi architektonického výrazu a tvaroslovia tohto obdobia.

Obytná Kolónia – na severnej uličnej fronte cesty vedúcej popri rieke pochádza z roku 1942.

Židovský cintorín pred 2. svetovou vojnou žilo v Senici vyše 300 židov, v koncentračných táboroch zahynulo 263. Na cintoríne stojí Pamätník obetiam holokaustu, vzácny je tiež vstupný objekt z konca 19. storočia, ktorý nesie znaky orientálneho slohu.

Sokolovňa – Vagyónova kúria stojí na Štefánikovej ulici. Telocvičná jednota Sokol kúpila v roku 1925 vilu statkára Vagyona a upravila v nej veľkú sálu na cvičenie.

Zvonica – na vŕšku pri cintoríne v Kunove bola postavená v roku 1880, neskôr pristavali márnicu. Zaujímavý je kameň s nápisom nad vchodom.

Škodáčkov mlyn ‐ vzácna technická pamiatka zo začiatku 20. storočia.

Pamätník 1. ČSR -  vznikol na počesť osláv 100. výročia vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov v parku pri ZUŠ.

Socha sv. Jána Nepomuckého –pochádza z konca 18. alebo začiatku 19. storočia a stojí na námestí pred farským kostolom.

Socha Immaculaty – pochádza z prvej polovice 18. storočia a stojí na námestí pred farským kostolom.

Náhrobník Martina Braxatorisa – Sládkoviča – syn Andreja Sládkoviča pôsobil v Senici ako evanjelický kňaz. Je pochovaný na miestnom cintoríne, ktorý sám vysväcoval. Hrob je prikrytý kamennou platňou, na ktorej je jednoramenný kríž.

Socha L. Novomestského – táto bronzová socha v nadživotnej veľkosti sa v meste nachádza od roku 1984 a jej autorom je Ján Kulich.

Galéria Jána Mudrocha - zbierka galérie obsahuje 3.127 umeleckých diel, ktoré boli zbierané od polovice 60. rokov 20. storočia pôvodne v Záhorskom múzeu v Skalici. V priľahlom parku pri kaštieli sú nainštalované štyri sochy, ktoré tvoria stálu vonkajšiu expozíciu inštitúcie.

Múzeum Senica - nachádza sa v budove Letohrádku, ktorého zaužívaným názvom bola Sokolovňa.

 

VOĽNÝ ČAS

Vodná nádrž Kunov - Kunovská priehrada je prímestskou rekreačnou oblasťou mesta Senica. Dá sa k nej dostať na bicykli, autom alebo autobusom, vedie k nej aj samostatný cyklochodník zo Senice. Pri nádrži sa nachádza 250 m široká piesková pláž, inak sú brehy vodnej plochy najmä trávnaté. Vodná nádrž je vhodná na kúpanie, slnenie, člnkovanie i rybárčenie. Súčasťou služieb Kunovskej priehrady sú detské ihrisko, ihrisko na plážový volejbal, požičovňa športových potrieb, požičovňa lodiek, nechýbajú ani reštaurácia a bufety.

Kúpanie - relaxačno-športovému komplexu dominuje 25 metrový bazén. Teplota vody je 28 stupňov a počas letných mesiacov je k dispozícii aj terasa s ležadlami. K dispozícii sú aj dva tobogany s dĺžkou 50 a 60 metrov. Okrem toho funguje aj letné kúpalisko, kde môžu návštevníci v letných mesiacoch využiť plavecký bazén so šmýkačkou a detský bazén.

Turistika - okolie Senice poskytuje množstvo možností. Známa je trasa ku Kunovskej priehrade (4  km), Chodník Viktora Beniaka na Branč (12 km), k pieskovni v Šajdíkových Humenciach (5 km) či na Starý Hrad (5 km). Presný rozpis turistických trás nájdete tu.

Cyklotrasy - v roku 2006 bola dobudovaná cyklotrasa, ktorá spája mesto Senica so svojou prímestskou rekreačnou oblasťou Kunovská priehrada. Trasa začína od letného kúpaliska v Senici a v dĺžke 5 km prechádza popri potoku Teplica a mestskú časť Kunov priamo do centra rekreačnej oblasti. Obľúbená je aj Kopaničiarska, Záhorská či Malokarpatská cyklomagistrála. Presný rozpis cyklotrás nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Branč – zrúcanina hradu, ktorý v minulosti strážil obchodnú cestu vedúcu zo Slovenska cez Malé Karpaty na Moravu. Posledným vlastníkom Branča bol František Nyáry, ktorí tu väznil kalvinistov a evanjelických kňazov, ktorým je venovaný aj pamätník postavený na hrade.

Smolenice - preslávil najmä romantický zímok. Aj keď sú jeho počiatky nejasné, pravdepodobne vznikol v 14. storočí ako strážny hrad v súvislosti s husitskými vpádmi do Uhorska. Po viacerých majiteľoch ho od roku 1777 vlastnili Pálffyovci, ktorí ho na začiatku 20. storočia romanticky prestavali podľa stredofrancúzskych zámkov. Romantický vzhľad zámku zvýrazňuje okolitý prírodno-krajinársky anglický park, ktorý voľne prechádza do hustého malokarpatského lesa. S návštevou zámku môžeme spojiť aj výstup na najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby (767 m). Turistická značka totiž vedie okolo neho. Zo Smoleníc sa môžeme dostať k zámku od kostola po žlto alebo modro značkovanej asfaltovej ceste, ktorá vedie okolo futbalového ihriska a jazierka v zámockom parku.

Havrania skala – ohraničuje východný okraj hrebeňa Záruby v Malých Karpatoch. Táto skala je obľúbená najmä medzi horolezcami, ale obdivovať tu majú čo aj turisti. Skala  sa nachádza nad obcou Smolenice a predstavuje nenáročný výstup, po ktorom si môžete z jej vrcholov vychutnať krásny výhľad na Podunajskú nížinu a Malé Karpaty. Ideálnym východiskovým bodom pre pešiu turistiku je železničná stanica Smolenice, odkiaľ pôjdete najskôr po žltej turistickej značke a potom sa pripojíte k červenej.

Jaskyňa Driny - je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku a jednou z hlavných turistických atrakcií Malých Karpát. Predstavuje systém úzkych chodieb s krásnou kvapľovou výzdobou.

Myjava - malebné centrum rázovitej kopaničiarskej oblasti.

Rozhľadňa Lipovec – týči sa na rozhraní Záhoria a Myjavskej pahorkatiny a vybudovaná bola v rámci cezhraničnej spolupráce s Českou republikou. Je vysoká 6 metrov a má kamennú vežu s tým, že vyhliadková plocha je pokrytá drevenou strechou. Výlet na rozhľadňu je nenáročný a ideálny pre rodiny s deťmi alebo starších ľudí. Pod vyhliadkovou vežou vedú asfaltové cesty z okolitých dedín aj značená cyklotrasa. V tesnej blízkosti rozhľadne sa nachádza Pamätník Slovenského národného povstania a menšie prístrešie s relaxačnou zónou.

Kúpele Smrdáky - ležia v idylických ramenách Bielych Karpát, len pár kilometrov od Senice. Kúpele sú špeciálne vďaka jedinečnému prírodnému zdroju sírovodíkovej vody a špecializujú sa predovšetkým na liečbu kožných ochorení v kombinácii s poruchami pohybového ústrojenstva.

Cerová - obec na trase historickej Českej cesty má niekoľko turistických zaujímavostí. Môžete v nej navštíviť hrad Korlátka, zaujímavú rozhľadňu, aj prvý veterný park na Slovensku.

Sobotište - v obci s nachádza mlyn zo 16. storočia. Habáni ho dostali do správy od grófa Nyáriho a okolo mlyna vystavali ďalšie stavby, až vznikol habánsky dvor.

 

INTERNET

https://senica.sk/

http://rsms.sk/nova/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa