Obec Cerová: Niekoľko unikátov na jedinom mieste

2018-09-20 12:00:00 |   |    | 

Obec Cerová v okrese Senica leží na trase historickej Českej cesty a vo svojom katastri má niekoľko turistických zaujímavostí. Aj preto sa chce v budúcnosti viac orientovať na cestovný ruch. Môžete v nej navštíviť hrad Korlátka, zaujímavú rozhľadňu, aj prvý veterný park na Slovensku.



 

Obec Cerová v Senickom okrese má na to, aby sa stala atraktívnou destináciou pre turistov, podľa starostu Jána Čerešníka veľmi dobré predpoklady:  "Obec vlastní zrúcaninu hradu Korlátka, v ktorej blízkosti sa nachádza veterný park a rozhľadňa. Okrem toho máme na okolí množstvo turistických trás. Sú ideálne pre rodinnú turistiku. Nie je to Slovenský raj alebo Vysoké Tatry, sú to ľahko zdolateľné výškové prevýšenia. Ak sa sem vyberiete s malými deťmi, môžete ísť bez obáv, či to zvládnete." Obec v rámci zvýšenia atraktívnosti pre turistov kúpila časť historického parku pri kaštieli a začala s jeho úpravou.

 

Hrad Korlátka

Hrad Korlátka, ktorý sa nachádza v zalesnenom teréne Malých Karpát v katastri obce Cerová v okrese Senica, dlhé desaťročia chátral. V tom poslednom sa však začalo s jeho postupnou opravou.

Hrad bol postavený približne v 11. storočí a prešiel rukami viacerých majiteľov. V 18. storočí sa panstvo začalo sťahovať do kaštieľov v mestách a obciach a hrady postupne opustili. V roku 1740 bývalo na hrade už len niekoľko panských hajdúchov, ktorí strážili väzňov v hradných pivniciach. Napriek tomu, že bol hrad ešte zachovalý, panstvo ho opustilo a odsťahovalo sa do pohodlnejších kaštieľov v Jablonici a na Lieskovom. Z hradu sa postupne stali ruiny.

V minulých rokoch sa podarilo zachrániť viacero častí, ktoré boli v havarijnom stave. "Po troch rokoch intenzívnych prác v strednom hrade sme sa v minulom roku presunuli do dolného hradu a zaujímavá akcia sa udiala aj v najvyššej časti hradu, priamo na torze veže. V päte veže sme vymurovali kavernu, ktorá mohla spôsobiť 'odtrh' plášťa. Veža je jedným z najstarších objektov hradu, a preto sa záchrana murív považuje za najdôležitejšiu," uviedol vedúci záchranných prác Martin Slezák. Projekt finančne podporujú okrem obce Cerová Fond Telekom pri nadácii Pontis, Nadácia EPH a Ministerstvo kultúry SR.


 

Veterný park

V tesnej blízkosti hradu sa nachádza prvý veterný park na Slovensku, ktorý bol spustený do prevádzky v roku 2003 a výrazne dostal obec s približne 1200 obyvateľmi do povedomia. Bola to totiž prvá veterná elektráreň postavená na Slovensku.

V roku 2000 odsúhlasila Európska únia finančnú podporu projektu prvého veterného parku na Slovensku a prípravy na jeho realizáciu trvali dva roky. Po nich prišla na rad logistika, aby sa kompletná technika dostala na miesto výstavby, keďže niektoré súpravy merali až 32 metrov. Po úspešnom transporte nasledovala montáž štyroch 78 metrov vysokých stožiarov, na ktoré boli osadené sklolaminátové vrtule s priemerom 44 metrov. Každá zo štyroch turbín má inštalovaný výkon 660 kW. Skúšobnú prevádzku prvej veternej turbíny slávnostne spustili 10.10. o desiatej hodine a desiatej minúte.

Aj keď je v obci a okolí množstvo zaujímavostí, práve veterný park prilákal do obce najviac návštevníkov. "Je to rarita, mnohých zaujme blízkosť vrtúľ a zrúcaniny hradu. Je to od Korlátka približne kilometer, ale vďaka veľkosti vrtúľ sa to zdá bližšie. K veternému parku sa obyvatelia obce stavali negatívne aj pozitívne. Ja som v tom čase ešte chodil do školy, ale z môjho pohľadu som to vnímal pozitívne. Mne osobne to neprekáža, ale nemôžem hovoriť za všetkých, keďže sme si nerobili v obci prieskum," uviedol starosta obce Ján Čerešník. Nad Cerovou sa týčia štyri vrtule, ktoré vyrobia ročne približne 4000 MWh elektrickej energie.


Rozhľadňa

Medzi veterným parkom a zrúcaninou hradu stojí rozhľadňa vybudovaná z peňazí získaných v rámci spolupráce INTERREG V-A Česká republika – Slovenská republika. Zaujímavosťou je, že rovnaká rozhľadňa bola neskôr postavená aj v ďalšej záhoráckej obci Prietrž. Rozhľadňa je postavená v nadmorskej výške 460 metrov nad morom a má výšku sedem metrov. Postavená je z betónových tvárnic a obložená prírodným kameňom. Náklady na jej stavbu boli približne 41.000 eur. Rozhľadňa bola slávnostne otvorená 24. októbra 2009 na 10. ročníku majstrovstiev sveta v púšťaní šarkanov.

Návštevníkom rozhľadne sa ponúka pohľad na severnú časť Záhorskej nížiny a najvyšší vrch Malých Karpát Záruby. Pri dobrej viditeľnosti východným smerom vidieť na Zobor, Tribeč, Považský Inovec a mesto Hlohovec, severne sa týči na Bradle Mohyla M. R. Štefánika, pohorie Bielych Karpát a vrch Veľká Javorina. Na severozápade vidieť kopce Chvojnickej pahorkatiny a Pálavy. Z rozhľadne je možnosť pozorovať mesto Senica a obce Jablonica, Osuské, Hlboké, Dojč, Smrdáky a Štefanov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa