Termál zdarma: 5 slovenských prameňov, v ktorých sa dá kúpať

2018-08-15 00:00:01 |   |    | 

Slovensko síce nemá priamy prístup k moru, zato sa však v našej krajine nachádza množstvo iných nádherných miest, kde môžeme v horúcich dňoch nájsť vytúžené osvieženie. Jazerá, kúpaliská či akvaparky navštevuje najmä v lete obrovské množstvo ľudí. Už menej ich ale pozná týchto päť skrytých skvostov, v ktorých sa môžete okúpať bezplatne.



 

Prírodný kráter v Liptovskom Jáne

Liptovský Ján, malebná dedinka učupená v nízkotatranskom horstve, patrí k najnavštevovanejším miestam Liptova. Vďačí za to nielen až 17 kaštieľom a zemianskym kúriám, ale aj termálnym prameňom s liečivou vodou, ktorá má priaznivé účinky na dýchacie a pohybové ústrojenstvo a podporuje dobrý spánok a celkovú relaxáciu tela. Celoročne patrí k tým najobľúbenejším aj prírodný kráter, prezývaný Kaďa, kde si môžete oddýchnuť vo vode s teplotou asi 20 stupňov.

 

Termálny prameň pri Chorvátskom Grobe

Mnoho Bratislavčanov ani len netuší, že medzi obcami Chorvátsky Grob a Čierna Voda sa nachádza termálny prameň. Pôvodne mal slúžiť na výskumné účely, dnes je obľúbeným miestom oddychu „zasvätených“ domácich aj cudzincov. Tí sem chodia celoročne – teplota vody je tu totiž až okolo 50 stupňov. Regulovať sa ale dá hadicou, ktorá vedie k neďalekému vrtu s teplotou len 24 stupňov.

 

Prírodné kúpalisko pri obci Kalameny

Kúpeľná obec Lúčky leží neďaleko Veľkého Choča v Dolnom Liptove. Preslávil ju jeden z najkrajších vodopádov Slovenska priamo v strede obce, nádherné travertíny, ale aj viacero teplých prameňov známych hlavne liečbou ženských ochorení. Vedľajšia obec Kalameny je tak trochu v jej tieni, práve tam ale nájdete termálny prameň, v ktorom sa môžete celoročne okúpať bezplatne. Vznikol vrtom v roku 2000 a voda v priľahlom jazierku má teplotu okolo 33 stupňov.

 

Prírodný kráter vo Vyšných Ružbachoch

Malebná obec Vyšné Ružbachy je bohatá na výdatné minerálne pramene, ktoré majú blahodarné účinky na mnohé ochorenia. Raritou kúpeľov je jazierko s názvom Kráter, ktoré sa nachádza na tzv. travertínovej kope a od roku 1967 je chránené ako prírodný výtvor. Je najväčším svojho druhu na Slovensku a má priemer 20 metrov a hĺbku 3 metre. Voda v Kráteri dosahuje teplotu do 24 stupňov Celzia a nezamŕza ani v zime. Najmä v lete je však obľúbeným cieľom kúpajúcich sa, a to aj napriek tomu, že oficiálne je kúpanie v Kráteri zakázané.

 

Travertínové jazierko pri Rojkove

Neďaleko liptovskej obce Rojkov sa v nádhernom prostredí nachádza jazierko Zlá voda, kde sa najmä v letných mesiacoch s obľubou kúpu domáci. V skutočnosti sa jedná o vzácny o travertínový útvar s kráterom na vrchu, ktorý bol v roku 1971  vyhlásený za prírodnú pamiatku. Minerálna voda v ňom pôsobí blahodarne a liečivo na kĺby a kožné choroby.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa