Skalica

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Skalica



 

Mesto Skalica leží neďaleko hraníc s Českou republikou. Územie bolo osídlené už v praveku, prvé písomné zmienky pochádzajú z roku 1217 a 1256, kedy sa v dokumentoch spomína ako Zakolcha. 6. októbra 1372 jej uhorský kráľ Ľudovít I. udelil výsady slobodného kráľovského mesta. Vďaka ďalším privilégiám od Žigmunda Luxemburského a jeho nasledovníkov sa stala Skalica už od 1. polovice 15. storočia významným strediskom hospodárskeho, kultúrneho a duchovného života širokého okolia.

V 17. storočí počtom obyvateľov, domov, ale predovšetkým z ekonomického hľadiska patrila medzi 5 - 6 najväčších a najvýznamnejších miest Slovenska. V meste vzniklo množstvo remesiel, zakladali sa cechy, prekvital čulý obchod. Chýrne v celom Uhorsku bolo predovšetkým skalické súkenníctvo, ktoré sa rozvinulo najmä koncom 18. storočia. Skalicu ale preslávilo aj vinohradníctvo,  dodnes sa tu vyrába veľmi kvalitné červené víno.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Skalici

 

PARKOVANIE

V meste Skalica nie je parkovanie spoplatnené. V centre mesta, na sídliskách aj na uliciach s individuálnou bytovou výstavbou je parkovanie na verejných plochách bezplatné.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Skalici online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Farský kostol sv. Michala - dominanta hlavného námestia Skalice zo 14. storočia, postavená v gotickom štýle. Na hlavnom neskorobarokovom oltári z r. 1777 sa nachádza obraz sv. Michala Archanjela od významného rakúskeho umelca F. A. Maulbertscha. Súčasťou kostola je sprístupnená gotická hranolová veža s neskororenesančnou arkádovou ochodzou.

Karner svätej Anny - neskorogotická stavba zo 14. st. je postavená tesne pri farskom kostole. V jej podzemí sa ukrývajú hrobky, do ktorých sa naposledy pochovávalo v roku 1930.

Rotunda svätého Juraja - najstaršia pamiatka v meste, pochádza z prelomu 12. - 13. storočia. Vzácne sú jej vnútorne nástenné maľby (koniec 15. storočia) zobrazujúce výjavy z legendy o sv. Jurajovi, ktorému je objekt zasvätený.

Dom kultúry - reprezentatívna secesná stavba architekta D. Jurkoviča, postavená v roku 1905. Mozaikové nástenné dekorácie na fasáde sú realizované podľa návrhu M. Aleša. Na prvom poschodí ponúka stálu expozíciu a Galériu Júliusa Koreszku Záhorské múzeum.

Františkánsky kostol Sedembolestnej Panny Márie a kláštor - pamätník stredovekého duchovného a kultúrneho života Skalice. Kostol je gotickou stavbou, výzdoba interiéru a mobiliár je zhotovený v neskorobarokovom slohu, bočné oltáre pochádzajú z r. 1750 a kazateľnicu vybudovali v rokokovom štýle.

Radnica - pôvodne neskororenesančná budova z prvej tretiny 17. storočia prešla viacerými prestavbami. Dnešná klasicistická podoba pochádza z koncom 19. storočia. Od konca 18. storočia v budove sídli mestská správa. V roku 1918 sa po rozpade Rakúsko-Uhorskej monarchie stala na krátku dobu  sídlom prvej československej Dočasnej vlády pre Slovensko, čo pripomína pamätná tabuľa na priečelí.

Morový stĺp sv. Panny Márie - sa nachádza na námestí pred gymnáziom. Bol postavený podľa návrhu Giovanniho d´Allio v rokoch 1691-1695 a pôvodne umiestnený pred radnicou.

Gvadányiho kúria / Mestská knižnica - jeden zo zachovalých meštianskych domov, ktorý vznikol spojením dvoch stredovekých domov. Renesančný objekt bol barokovo upravený v polovici 18. storočia.

Mittákovský dom - na Námestí slobody vznikol spojením a prestavbou dvoch stredovekých domov. Neorenesančnú podobu získal na prelome 19. a 20. storočia, v dvoch miestnostiach sú zachované renesančné klenby. Dnes tu sídli Záhorské múzeum.

Mestské hradby - dokončili okolo roku 1435. Z vyše 2 kilometrov sa dodnes zachovalo niekoľko úsekov opevnenia v pôvodnej výške (viac ako 8 m).

Kalvária - na vyvýšenine v severnej časti mesta ju vysvätil arcibiskup Alexander Rudnay v roku 1823. Okolo kamenného kríža so sochami sv. Márie a sv. Jána sa nachádzajú klasicistické kaplnky s výjavmi z Krížovej cesty.

Mlyn bratov Pilárikov – technická pamiatka s mimoriadne dobre zachovaným zariadením.

Ľadovňa - komplex mestských ľadovní a pivníc patrí k významným a atraktívnym dokladom novovekých dejín skalického mestského hospodárstva a je vzácnou technickou pamiatkou.

Evanjelický kostol - klasicistická stavba s prvkami baroka. V interiéri môžete vidieť vzácny romantický organ v zozname národných kultúrnych pamiatok a kalich od J. A. Komenského.

Kostol a kláštor milosrdných bratov – z roku 1711 slúžil ako lazaret, sanatórium a tiež školským potrebám. Dodatočne vznikla loretánska kaplnka, jedna z mála na Slovensku. Vybudovali ju podľa vzoru talianskej Loretty, sochu do nej priviezli z Viedne.

Jezuitský kostol sv. Františka Xaverského - základný kameň stavby bol položený v roku 1693. V roku 1756 ho navštívila  Mária Terézia. V podzemí sa nachádzajú hrobky sprístupnené verejnosti.

Jezuitské kolégium - gymnázium - jedna z najstarších stredných škôl na Slovensku, ktorá funguje od 17. storočia až dodnes.

Mestský chudobinec - Štíbor - gotická stavba z roku 1431 obnovená v roku 1640 a upravená v 2. polovici 19. storočia. V pivničných priestoroch sa zachovali pôvodné valené kamenné klenby. Prízemie a prestavaná kaplnka sv. Alžbety sú zaklenuté neskororenesančnými krížovými klenbami. Stavba si dodnes uchovala sociálnu funkciu a slúži ako Mestské centrum sociálnych služieb pre viacero organizácií so zameraním na sociálnu činnosť a pre seniorov. Je to najstaršie zariadenie sociálneho druhu na Slovensku.

Leták o pamiatkach na stiahnutie tu. Prospekty k jednotlivým pamiatkam nájdete tu.

 

VOĽNÝ ČAS

Baťov kanál - meria 56 kilometrov a okolo celej jeho dĺžky vedie cyklotrasa. V prístave si môžete prenajať loďku a preskúmať jeho zákutia priamo z hladiny.

Turistika - okolie Skalice je stvorené na menej i viac náročné prechádzky malokarpatskou prírodou. Môžete sa vybrať k neďalekým rybníkom a odtiaľ k hraničnej rieke Morave, poprechádzať sa pomedzi stovky skalických vinohradov alebo zájsť do prímestskej rekreačnej oblasti Zlatnícka dolina, kde začína a končí niekoľko turistických okruhov na predhorí Bielych Karpát.

Náučné chodníky - sú v okolí Saklice tri. Cez Zlatnícku dolinu vedie Náučný chodník Biele Karpaty, ktorý pozostáva zo siedmich náučných tabúľ. 500 metrov dlhý náučný chodník Mŕtve rameno Lipa a Perúnska lúka mapuje typickú faunu a flóru tohto zaujímavého územia, ktoré približuje osem zastávok. Náučný chodník Vinohradníctvo sa tematicky dotýka histórie, kultúry a prírody. Meria asi 1,5 kilometra a má šesť zastávok.

Cykloturistika - na bicykli sa môžete previezť po všetkých zákutiach mesta, ale aj k skalickým rybníkom, k rieke Morave či k prístavisku na Perúnskej lúke. Pre zdatnejších sú k dispozícii značené cyklotrasy. Ideálnym výletom na bicykli je breh rieky Moravy, ktorý bol práve na tieto účely náročne a kvalitne upravený.

Kúpanie - v Zlatníckej doline asi 7 kilometrov od mesta sa nachádza letné kúpalisko. Disponuje tromi bazénmi (50 m, 25 m neplaveckým a detský). Je tu aj menší tobogan a športové ihriská.

Tarzánia - sa nachádza v Zlatníckej Doline a ponúka 250 metrov prekážok rozdelených do dvoch samostatných trás.

 

PODUJATIA

Trdlofest - jednoďnový festival, ktorý sa tradične koná v máji a je otváracou bránou letnej turistickej sezóny. Je plný tradičnej hudby, folklóru a najmä bohatého sprievodného programu. Trdlofest možno chápať ako oslavu Skalického trdelníka, pričom pred zrakmi návštevníkom sa táto delikatesa pripravuje na pahrebe.

Hudba v meste - cyklus koncertov a festivalov, ktorý pravidelne predstavuje bluesových a džezových umelcov z celého sveta.​

Skalické dni - 3-dňový festival hudby, folklóru a tradícií s dobovým jarmokom, ktorý sa koná vždy v mesiaci september.

Deň otvorených búd - ponúka možnosť nielen ochutnávať víno, ale aj nazrieť do priestorov búd a pivníc. Podujatie sa koná pravidelne v októbri.

Prehľad podujatí nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Kopčany - v obci sa nachádza veľkomoravský Kostol sv. Margity Antiochijskej z 2. polovice 9. storočia.

Holíč - hlavnou dominantou je zámok, ktorý vznikol na moravsko – uhorskom pohraničí ako hraničná pevnosť už v 11. storočí. Po viacerých prestavbách má dnes barokovú podobu. Zaujímavosťou kultúrnej pamiatky je podzemný systém hradných chodieb vybudovaný v 14. storočí.

Šaštín-Stráže - obec je známa predovšetkým ako pútnické miesto, do ktorého sa kvôli soche Panny Márie oddávna schádzali ľudia zo širokého okolia. V roku 1733 sochu dostali paulíni, ktorí postavili barokový pútnický chrám a kláštor.

Sobotište - v obci môžete vidieť habánsky mlyn zo 16. storočia.

Branč - zrúcanina hradu z 13. storočia.

 

INTERNET

https://www.skalica.sk/

http://www.tikskalica.sk/

 

APLIKÁCIE

V obraze – prehľad aktualít z webu obce

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa