Ako si spríjemniť posledné voľné dni? My sme šli na Branč

2016-01-04 12:00:00 |   |    | 

Množstvo voľného času pomedzi sviatky nám umožňuje, aby sme si splnili naše sny. Keď o niečom dlhšie snívate a stále nemáte čas sa k tomu dostať, postupne vás to začne prenasledovať. U nás to bola túžba spoznať ďalší kus Slovenska. Niekto by povedal, že zima nie je práve ročné obdobie na takéto výlety, ale jemný snehový poprašok, ticho ako v hrobe a skvelá partia vytvorili perfektný zážitok aj napriek zime a vetru.



 

 

Zrúcaninu hradu Branč nájdete pri obci Podbranč časť Podzámok. Zo Senice sa sem poľahky dostanete autom, no takmer pod hradom stojí aj autobus, ak by ste nemali vlastný povoz. Výstup na zrúcaninu z 13. storočia nie je vôbec náročný a zvládnu ho všetky vekové kategórie. Na snehovej pokrývke odporúčame ísť opatrnejšie, ale ani strmší kopček nie je niečo čo by ste nezvládli.

Zrúcanina sa skladá z dvoch častí, dolného a stredného hradu. Po útokoch Turkov a po stovkách rokov tu po nich zostali len obrysy, no i tie majú svoje čaro. Keďže sme sem prišli práve, keď tu bol sneh, celá krajina vyzerala rozprávkovo a živo ste si vedeli predstaviť rušný život v priestoroch hradu.

Ak sa sem vyberiete za krajšieho počasia, budete mať príležitosť ísť si pozrieť aj neďaleký Starý hrad, ktorý by sa mal nachádzať približne 2 km od Branču. My sme však už dostatočne premrzli, a tak sme sa radšej vybrali sa zahriať na neďalekú Kunovskú priehradu.

V okolí je ešte niekoľko tipov na výlet. Zájsť môžete aj na ďalšie hrady a zrúcaniny, ako napríklad Ostrý kameň, Plavecký hrad alebo Korlátko.  Spolu všetky tvorili ochranné budovy, ktoré strážili dôležité obchodné cesty prechádzajúce cez Karpaty. Dnes z nich zostali len zrúcaniny v rôznych štádiách rozpadu, no slúžia nám aspoň ako miesta, kam sa môžeme vybrať a užiť si pekné chvíle s priateľmi alebo rodinou.

Autor: © Zoznam/SiSa

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa