Skalica – mesto významných osobností

2020-01-13 12:00:00 |   |    | 

Skalica je známa svojou bohatou históriou, vínom a špecifickou gastronómiou. Z tohto mesta neďaleko hraníc s Českou republikou však pochádzajú aj mnohé známe osobnosti, ktoré ho reprezentujú tým najlepším spôsobom.



 

Skalica sa nachádza v Trnavskom kraji, približne 90 kilometrov od Bratislavy. Je okresným mestom a centrom Záhoria. Nachádza sa tu Záhorské múzeum so širokým záberom na geografiu, národopis, archeológiu či históriu Záhorského regiónu. Špecifické je i zameranie na osobnosti, ktoré ovplyvnili kolorit mesta.

Jednou z takýchto osobností bol i Dušan Jurkovič, rodák z Turej Lúky. Bol významným slovenským architektom, dizajnérom, ale i etnografom. V jeho tvorbe ho silno ovplyvnilo jeho rodisko a národne mysliaci rodičia. Medzi jeho najznámejšie diela patrí mohyla M. R. Štefánika na Bradle, neskôr navrhol súbor liečebných domov v Luhačoviciach.

V Skalici postavil kultúrny (pôvodne Spolkový) dom v roku 1905, ktorý dodnes patrí k najkrajším stavbám v meste. V čase svojho vzniku patrila veľká sála Spolkového domu medzi najväčšie na Slovensku. Zaujímavou Jurkovičovou stavbou v Skalici je aj veža pri evanjelickom kostole z roku 1928.

Rezervujte si ubytovanie v okolí Skalice online. S kódom AFFHCOM120 získate zľavu 8 %.

Ďalšou významnou osobnosťou mesta je Skaličan Marián Varga. Narodil sa v roku 1947 a bol nezabudnuteľným slovenským hudobníkom a skladateľom. Založil prvú slovenskú artrockovú kapelu Collegium Musicum, ktorá sa snažila reinterpretovať klasickú hudbu. Spolu s Pavlom Hammelom tiež skomponovali prvý rockový muzikál u nás Cyrano z predmestia. Spolupracoval aj s komorným súborom v rodnom meste a v roku 2007 mu bol udelený titul „čestný občan mesta Skalica.“

Zabudnúť nemôžeme ani na d. p. Antona Srholca (dr. honoris causa). Rímskokatolícky kňaz, ktorý si získal srdcia nielen Skaličanov, bol známy aj ako filantrop a zakladateľ resocializačného centra. Jeho meno je uvedené na pamätnej tabuli na priečelí skalickej mestskej knižnice, ktorá je venovaná všetkým politickým väzňom.

Dominantou Skalice je Rotunda sv. Juraja. Nachádza sa na malom návrší na okraji mesta a radíme ju k románskym stavbám. Pôvodne ju postavili ako hradný kostolík v 12. storočí, tvorí ju polkruhová svätyňa a kruhová loď. V 15. storočí sa rotunda stala súčasťou hradieb, interiér tvoria nástenné maľby predstavujúce sv. Juraja zápasiaceho s drakom.

V širšom okolí sa nachádzajú zvyšky mestských hradieb a brány. Hradby obkolesujú pôvodné historické jadro mesta. Sú gotické a neskôr prešli mnohými stavebnými úpravami. Mali dve hlavné brány, Holičskú a Strážnickú. Hradby boli tvorené vysokým kamenným múrom s dĺžkou 2355 metrov, hrúbkou 160 až 200 centimetrov a výškou 650 centimetrov. Okolo múru bola priekopa naplnená vodou.

Neďaleko rotundy sa nachádza kalvária. Tá prvá ležala na mieste zaniknutého hrádku začiatkom 17. storočia. V roku 1817 sa začala výstavba klasicistickej kalvárie, ktorú v roku 1825 vysvätil Alexander Rudnay.

 

Autor: © Zoznam/Mária Hikelová

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa