Senec

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Senec



 

Senec sa nachádza v Podunajskej nížine, na hranici Podunajskej roviny a Podunajskej pahorkatiny, iba 27 kilometrov od rakúskej a 28 kilometrov od maďarskej hranice. V druhej polovici 15. storočia boli mestu udelené kráľom Matejom Korvínom mestské privilégia. Najväčší rozvoj však začal až v 19. storočí, kedy bola prebudovaná trasa Bratislava - Budapešť a mesto slúžilo ako mýtnica.

Samotný názov pochádza od slovanského slova pre seno, nakoľko bývalí obyvatelia obchodovali s dobytkom. Nemecký ekvivalent historického názvu bol Wartberg.

V dnešnej dobe do mesta lákajú návštevníkov najmä prírodné podmienky - mierna klíma, teplá voda s priemerom okolo 25°C, bohaté možnosti vodných športov, rybolovu, ubytovania a stravovania či ďalšie služby ponúkané priamo v oblasti. Jedným z najhlavnejších lákadiel sú Slnečné jazerá, ktoré poskytujú aj priestor pre kemping.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Senci

 

PARKOVANIE

V Senci sa nachádza niekoľko parkovísk rozdelených do zóny A1 a A2, ktoré sú riadne vyznačené tabuľami. Tie obsahujú aj podrobný návod na platbu parkovného. Vo všeobecnosti však platí, že najjednoduchším spôsobom je platba cez SMS.

V tomto prípade je potrebné zaslať SMS v tvare skratka mesta, t.j. SC; číslo zóny, v ktorej parkujete (A1, A2) a EČV automobilu, napríklad SC A1 BL123CD. Správu v takomto tvare zašlite na skrátené číslo 2200 a svoj parkovací lístok obdržíte v odpovednej SMS. Cena parkovného v zóne A1 je 0,20 EUR za 30 minút a v zóne A2 0,40 EUR za 60 minút.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Senci online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Turecký dom - bol postavený v 16. storočí a je jedným z najstarších objektov v meste. Budova v nepokojoch chránila svojich majiteľov, avšak nemohla mať charakter pevnosti. Dnes sa v budove nachádza Mestské múzeum, kde sú vystavené aj kostrové pozostatky mamuta, nájdené v roku 1961 pri ťažbe hliny v miestnych tehelniach.

Veľký Štift - jeden z najväčších historických objektov v meste. Rozsiahla renesančná stavba slúžila ako zemepanský kaštieľ rodiny Esterházyovcov. V súčasnosti má niekoľko vlastníkov. V časti veľkého objektu sa býva, časť je využívaná ako sklad zeleniny a časť je opustená.

Biskupský kostol sv. Mikuláša – najstaršia pamiatka mesta. Pôvodne ranogotická stavba prešla v roku 1326 niekoľkými prestavbami. Ďalšie správy o stavebných úpravách sú z roku 1561, renesančná úprava pochádza z roku 1633, baroková z roku 1740.

Židovská synagóga - postavená v roku 1825, do súčasnej podoby zrenovovaná v roku 1904 v secesnom slohu s orientálnymi prvkami. V minulosti bol Senec mestom s početnou židovskou komunitou – židia tvorili až štvrtinu celkového počtu obyvateľov Senca, avšak po ich deportácii sa do mestečka vrátil iba nízky počet, čoho dôvodom bolo, že synagóga prestala slúžiť svojmu pôvodnému účelu.

Stĺp hanby – alebo aj pranier hanby fungoval v rokoch 1552 až 1848. Pri pranieri vystavovali previnilcov na "verejnú potupu" a trestali ich na verejnosti bičovaním.

Immaculata – so sochou Panny Márie bola v centre mesta postavená v roku 1747 na znak vďaky ukončenia moru.

 

VOĽNÝ ČAS

Kúpanie - najobľúbenejšou letnou možnosťou sú Slnečné jazerá. Celoročne je prístupný Aquapark Senec s piatmi bazénmi a toboganom, ku ktorým v lete pribúdajú ďalšie dva bazény, dva tobogany, desať šmýkačiek a adrenalínový lievik.

Cyklistika - bezpečné a turisticky zaujímavé prepojenie mimo hlavných cestných komunikácií ponúka 16-kilometrová cyklotrasa do Pezinka. Cyklotrasa, ktorú využívajú aj korčuliari, vedie aj okolo Slnečných jazier.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Most v Kráľovej pri Senci - trojklenbový kamenný most s balustrádami postavený v barokovom štýle, popod ktorým tečie potok Čierna voda. Postavený bol pravdepodobne v roku 1904 talianskymi staviteľmi a kameníkmi a viedol na pozemok Pálffyovcov.

Múzeum holokaustu v Seredi - - vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska.

Vodný mlyn v Jelke – patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky a vďaka trom podlažiam je považovaný za stredoeurópsku raritu.

Vodný mlyn v Tomášikove - nachádza sa v krásnom prírodnom prostredí na brehu Malého Dunaja, asi 2 km za obcou Tomášikovo. Mlyn z Vodný mlyn z roku 1895 sa zachoval v pôvodnom stave a dnes slúži ako technická pamiatka ľudového mlynárstva na južnom Slovensku.

Múzeum včelárstva – nachádza sa v Kráľovej pri Senci. Je zaujímavou expozíciou, v rámci ktorej sú vystavované jedinečné staré úle (najstarší je zo 17. storočia), koše a rôzne pomôcky používané pri chove včiel. Okrem toho tu môžu návštevníci aj ochutnať a kúpiť si včelie výrobky, med a destilát z medu.

Malkia park - nádherná zoologická záhrada s množstvom zaujímavých zvierat, predovšetkým mačkovitých šeliem. Nachádza sa v Orechovej Potôni.

Oáza sibírskych tigrov - necelé 3 kilometre od obce Kostolná pri Dunaji môžete vidieť osemnásť krásnych zdravých tigrov, šestnásť z nich sa narodilo v tejto oáze. Patria poddruhu tigra ussurijského sibírskeho, ktorý je celosvetovo evidovaný v zozname ohrozených druhov zvierat.

Hrad Červený kameň – je najkrajším hradom v Malých Karpatoch a jedným z najzachovalejších slovenských hradov. V 16. storočí bol prestavaný na mohutnú pevnosť s opevňovacím systémom, v tom čase jedným z najlepších vojensko-obranných systémov. Obývaný bol až do roku 1945.

Jaskyňa Driny - je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku a jednou z hlavných turistických atrakcií Malých Karpát. Predstavuje systém úzkych chodieb s krásnou kvapľovou výzdobou.

Pezinok - malebné vinárske mestečko na úpätí Malých Karpát.

Smolenice - preslávil najmä romantický zímok. Aj keď sú jeho počiatky nejasné, pravdepodobne vznikol v 14. storočí ako strážny hrad v súvislosti s husitskými vpádmi do Uhorska. Po viacerých majiteľoch ho od roku 1777 vlastnili Pálffyovci, ktorí ho na začiatku 20. storočia romanticky prestavali podľa stredofrancúzskych zámkov. Romantický vzhľad zámku zvýrazňuje okolitý prírodno-krajinársky anglický park, ktorý voľne prechádza do hustého malokarpatského lesa. S návštevou zámku môžeme spojiť aj výstup na najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby (767 m). Turistická značka totiž vedie okolo neho. Zo Smoleníc sa môžeme dostať k zámku od kostola po žlto alebo modro značkovanej asfaltovej ceste, ktorá vedie okolo futbalového ihriska a jazierka v zámockom parku.

Modra - malebné mestečko, ktoré preslávilo víno, keramika aj Ľudovít Štúr.

Budmerický zámok - národná kultúrna pamiatka, ktorú v rokoch 1888 až 1889 postavil gróf Ján Pálfi.

Vojenské pamätíky - v okolí Senca môžu milovníci vojenskej histórie navštíviť viacero pamätníkov. Nachádzajú sa v obciach Hrubý Šúr, Hrubá Borša, Králová pri Senci, Vlky, Tomášov, Ivanka pri Dunaji či Nová Dedinka.

Trnava - siedme najväčšie mesto Slovenska, prezývané vďaka množstvu kostolov "Malý Rím".

 

INTERNET

https://www.senec.sk/sk

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa