Trnava – slovenský Malý Rím plný kostolov, študentov a zábavy

2018-07-03 12:00:00 |   |    | 

Trnava je mestom kontrastov. Vďaka pôsobivým dejinám je plná historických pamiatok, zároveň to tu vďaka množstvu študentov niekoľkých univerzít stále „žije“. Moderné je aj vedenie mesta, ktoré Trnavu ešte viac sprístupňuje zvedavým návštevníkom.



 

Trnava leží približne 50 kilometrov severovýchodne od Bratislavy. Archeológovia nedávno objavili v centre mesta úlomky sošiek žien, pochádzajúce z obdobia mladšej doby kamennej - neolitu. Ich vek je odhadovaný na zhruba 6700 až 6800 rokov, nachádzali sa v jamách, ktoré patrili k sídlisku obyvateľov lengyelskej kultúry. Sú vytvorené z hliny a nateraz sú najstaršími výtvarnými prejavmi, aké sa na území Trnavy našli.

Z iných objavov sa dozvedáme, že na križovatke obchodných ciest bola koncom 9. storočia pomenovaná osada Sobota. Neďaleko od nej existovala ďalšia osada, ktorá dostala meno Trnava. Spojením oboch sídel vzniklo mestečko Trnava, ležiace neďaleko riečky Trnávky.

V roku 1238 mu uhorský kráľ Belo IV. udelil dôležité privilégium, Trnava sa tak stala prvým slobodným slovenským kráľovským mestom. Najväčší rozvoj zažila v 16. storočí, kedy bola významným obchodným centrom. V roku 1543 obsadili turecké vojská Ostrihom a Trnava sa stala sídlom ostrihomského arcibiskupa. Toto zlaté obdobie mesta trvalo približne 300 rokov a zanechalo za sebou množstvo pamiatok.

Ďalším prelomovým rokom bol rok 1635, kedy kardinál Peter Pázmány založil v meste univerzitu. Vďaka tomu sa stalo centrom vzdelanosti a učenosti, neskôr bola univerzita presťahovaná do Budína, v 20. storočí sa však do Trnavy opäť vrátila.

Historické centrum Trnavy bolo vyhlásené v roku 1987 za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Architektonické skvosty stráži trnavské opevnenie. Je jedným z mála zachovaných tehlových opevnení na Slovensku, pôvodne malo obdĺžnikový tvar. Múr mal miestami výšku až 10 metrov a bol 170 – 230 cm široký so 35 štvorpodlažnými vežami. Opevnenie malo štyri brány (dve južné a dve severné) a dve malé bránky tzv. fortne.

Mestskej rezervácií dominuje mestská veža, ktorá bola postavená v roku 1574 ako pozorovateľňa. Jej celková výška je 57 m, má štvorcový pôdorys s ôsmimi podlažiami. Na vrchole veže je baroková kupola s pozlátenou sochou Panny Márie – Immaculaty. Okrem iného tu nájdete hodinový stroj z roku 1729 ovládajúci päť ciferníkov. Zvony odbíjajú štvrťhodiny a celé hodiny, na južnom priečelí sú umiestnené jediné zachované slnečné hodiny v meste. Dnes si môžete z vyhliadkovej terasy veže vychutnať jedinečný pohľad na mesto a jeho okolie.

Na Trojičnom námestí nájdete okrem mestskej veže aj Súsošie Najsvätejšej Trojice. Túto impozantnú barokovú dominantu vytvoril Ján Krištof Khein v roku 1695. Na jej rohoch sa nachádzajú sochy sv. Floriána, sv. Agáty, sv. Františka Xaverského a svätého Antona Paduánskeho. Na vrchole 4- metrového  stĺpa je súsošie Najsvätejšej Trojice korunujúce Pannu Máriu.

Ďalšou charakteristickou dominantou je Bazilika sv. Mikuláša. Postavená bola v rokoch 1380 – 1421 a predstavuje gotickú trojloďovú stavbu. Vnútro tvoria barokové kaplnky, svätyňa s ôsmimi vysokými oknami a farebnými vitrážami. Najstarším oltárom je ranobarokový oltár Všetkých svätých zo 17. storočia.

V barokovej kaplnke Panny Márie sa nachádza milostivý obraz Panny Márie Trnavskej, ktorá je ochrankyňou a patrónkou mesta. Obraz „slziacej“ a žehnajúcej Panny Márie ochránil Trnavčanov od tureckých nájazdov a morovej epidémie. Vďaka nej je kostol hojne navštevovaný pútnikmi z celého Slovenska. V bočných kaplnkách sú umiestnené vzácne epitafy ostrihomských arcibiskupov v renesančnom a barokovom štýle. Na juhovýchodnej strane presbytéria sa našiel románsky karner – kostnica, najstaršia sakrálna stavba Trnavy.

Okrem historických pamiatok môžete v Trnave aj mnohé zažiť. V meste sa počas celého roka konajú rôzne zaujímavé podujatia, v Retro múzeu môžete vidieť staré hodiny, raritné písacie stroje, unikátne bicykle, zachovalé autá i práčky, magnetofóny, televízory a ďalšie exponáty predovšetkým z druhej polovice a len na skok navyše máte aj rodinné vinárstvo Terra Parna, zámok v Smoleniciach či kaštieľ v Dolnej Krupej.

 

Aktuálne podujatia v Trnave

Z Tapes Festival

Svoje brány v polovici júla otvorí nový priestor pre súčasnú kultúru Nádvorie, ktoré v spolupráci so slovenským kazetovým vydavateľstvom Z Tapes, kultúrnym centrom Malý Berlín a kreatívnym štúdiom Kubik tento rok po prvýkrát bude hostiť Z Tapes Festival. V sobotu 14. júla sa všetci fanúšikovia dobrej hudby môžu tešiť na vystúpenia šiestich zahraničných aj tunajších kapiel. Celý koncert bude naživo vysielať Trnavské rádio.

 

Proma Frajdej

Na milovníkov dobrej hudby čaká Proma Frajdej, na ktorej sa 13. a 20. júla predstaví to najlepšie z trnavských mladých kapiel a undergroundu.

 

Kino pod hviezdami

Pokiaľ si chcete vychutnať dobrý film za svitu hviezd, nemali by ste počas júla chýbať v parčíku Bela IV. V krásnom priestore medzi hradbami plnom zelene si pre vás v Trnave prichystali výborné premietania slovenskej filmovej produkcie. V sobotu 21.7. to bude film Pavla Barabáša Vábenie výšok a o týždeň neskôr filmy Mir Vam a Potulky Černobyľom.

 

Trnavská Brána

Trnavská Brána roztancuje a rozospieva celé mesto, ale najmä fanúšikov folklórneho umenia. Na XVII. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu už prisľúbili účasť talentované folklórne súbory z Maďarska, Poľska, Česka i slovenské zoskupenia Liptov, Živel, Vatra, Mladosť a Trnafčan. Vystúpenia budú prebiehať 17.-19. augusta v Mestskom amfiteátri a na Hlavnej ulici.

 

Trnavský Jazzyk

Organizátori obľúbeného medzinárodného open-air jazzového festivalu si pri príležitosti jubilejného 15. ročníka pripravili pre jeho návštevníkov vstupné zadarmo. Ak vám jazz skutočne chutí, neváhajte a uprostred leta zavítajte do Trnavy, program bude naozaj kvalitný.

Jazzyk na Nádvorí

po 30.7. 2018 19.30 h. - Swing Society Orchestra

ut 31.7. 2018 19.30  h. - Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers

str 1.8.2018 19.30 h. - Fehero Rocher

štv 2.8.2018 19.30 h. - Ľudové mladistvá

Jazzyk v Amfiku

pia 3.8.2018 19.00 h.

Oskar Rózsa Partnership Unlimited

Avishai Cohen "1970"

 

Stredoveká prešovačka

Neexistuje lepšie zakončenie leta ako na Stredovekej prešovačke v Trnave. Otvorenie vinárskej sezóny v duchu stredovekých tradícií, ktoré 31. augusta spraví bodku za prázdninami, je vhodné pre všetky vekové kategórie, aj pre rodiny s deťmi. Okrem toho pri príležitosti 780. výročia udelenia kráľovských výsad mestu je vstup zadarmo.

 

Ak sa rozhodnete zavítať do Trnavy autom, nemusíte si robiť starosti ani s parkovaním. Na Radlinského ulici hneď za hradbami starého mesta môžete zaparkovať počas víkendu úplne zadarmo. Možnosť parkovania ponúkajú aj hotely a penzióny v prípade, že sa rozhodnete ostať v meste viac dní.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Hikelová, Trnava Tourism

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa