Pezinok

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Pezinok



 

Územie, na ktorom sa dnes rozkladá mesto Pezinok, sa v písomných materiáloch prvýkrát spomína v listine z roku 1208 ako "terra Bozin". V nasledujúcich storočiach sa mesto postupne zmenilo z banskej osady na vinohradnícke mestečko po druhej vlne nemeckej kolonizácie na začiatku 16. storočia. Snaha mešťanov a obyvateľov Pezinka o získanie práv slobodného kráľovského mesta vyvrcholila 14. júna 1647, kedy kráľ Ferdinand III. udelil Pezinku tieto privilégiá.

V 17. - 18. storočí zažíval Pezinok svoj najväčší rozkvet a patril medzi najbohatšie mestá Uhorska. Jeho sláva a bohatstvo bolo založené na produkcii kvalitných vín. V 19. storočí začalo postupné spriemyselňovanie mesta; bola tu založená prvá továreň na výrobu kyseliny sírovej v Uhorsku, továreň na výrobu ihiel a taktiež veľká tehelňa. Dočasnú konjunktúru v 19. stor. spôsobilo predovšetkým obnovenie ťažby zlata v chotári Pezinka a zavedenie železnice, čím sa Pezinok stal najdôležitejším mestom Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

Prvá polovica 20. stor. predstavovala úpadok mesta. V tomto čase nebolo v Pezinku väčšieho priemyselného podniku, čo zároveň s poklesom vinohradníckej produkcie spôsobilo masívne vysťahovalectvo do Ameriky. Postupné zlepšenie začalo až po skončení II. svetovej vojny.

Dnes je Pezinok moderným okresným mestom s vybudovaným priemyslom (najmä drevospracujúca, tehliarska a stavebná výroba), kvalitnou vinohradníckou a vinárskou produkciou, rozvinutým obchodom a zaujímavými historickými pamiatkami.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Pezinku

 

PARKOVANIE

Parkovanie v centre mesta je spoplatnené na siedmich parkoviskách (v strede námestia, oproti Radničnému námestiu 1, 3, 5,  pred Billou, pred Kultúrnym domom a na Potočnej ulici, na Holubyho ulici, na Kollárovej ulici a na ulici M. R. Štefánika), a to v pracovné dni od 8.00 do 17.00 hod.

Parkovné sa dá uhradiť zakúpením lístka z parkovacieho automatu alebo parkovacej karty v predajnom mieste (v pokladni Mesta Pezinok na Radničnom námestí 7 a v sídle prevádzkovateľa Pezinskej mestskej spoločnosti, s. r. o., na Holubyho č. 2), prípadne prostredníctvom SMS na skrátené telefónne číslo 2200 v tvare PK (medzera) A1 (medzera) EČV. Príklad: PK A1 PK123XY.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Pezinku online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Krušičova kúria – pochádza zo 14. storočia a v roku 1575 bola prestavaná v renesančnom slohu. V minulosti slúžila ako viecha, evanjelická modlitebňa, daňový dom aj ubytovňa pre vojsko.

Mariánsky stĺp – pochádza z roku 1749.

Radnica – vznikla približne v polovici 17. storočia z dvoch gotických domov na okraji námestia (mestských kúpeľov a Weltzovho domu). Pôvodný vstup do objektu bol z námestia, po barokovej prestavbe z bočných krídel. V podzemí bola mestská väznica a mučiareň. Po požiaru ju v polovici 19. storočia prebudovali v klasicistickom slohu.

Renesančné domy – ich zvláštnosťou je prepojenie typickej meštianskej architektúry 17. storočia s pivnicou. Niekedy je dokonca celý podzemný priestor sú upravené na výrobu vína. Osobitným znakom rohových renesančných domov sú nárožné arkiere. Z mestských renesančných domov sa v Pezinku zachovali okrem náročného domu na Radničnom námestí 5 aj dva vedľa seba stojace objekty na Ulici M. R. Štefánika č. 2 a 4, a tiež na číslach 19 a 22.

Kaviakov dom – renesančná stavba z roku 1638. Z priestoru pod bočnou prístavbou sa zostupuje do lisovne a radu pivníc. Na zvýšenom prízemí sa zachoval priestor tzv. čiernej kuchyne. V objekte sa dnes nachádzajú expozície Malokarpatského múzea zamerané na dejiny mesta, pezinské cechy a dejiny vinohradníctva a vinárstva v Malokarpatskom regióne.

Gotický dom na Ulici M. R. Štefánika 3 - pochádza z polovice 15. storočia. Jeho staviteľ bol pravdepodobne zo stavebnej huty majstra Konráda z Bratislavského hradu. Na prízemí domu boli výrobné alebo obchodné priestory, na poschodí obytné miestnosti, čierna kuchyňa a komora.

Palugyayovská kúria - vznikla v 16. storočí spojením dvoch starších domov. Rozsiahle pivnice sú svedkom toho, že majiteľ sa venoval vinohradníctvu. Od januára 1943 bola v jej priestoroch umiestnená nemecká meštianska škola, neskôr stredné odborné učilište. Dnes v priestoroch sídli Základná umelecká škola Eugena Suchoňa.

Rímskokatolícky Farský kostol - bol postavený začiatkom 14. storočia v gotickom slohu pravdepodobne na mieste románskeho kostola alebo kaplnky z 13. storočia. Kostol pôvodne nemal vežu. Klenby kostola boli vybudované až v 15. storočí v neskorogotickom slohu podľa predlohy klenieb v Chráme sv. Víta v Prahe. Z vnútorného zariadenia je najcennejšia ranorenesančná kazateľnica z roku 1523. K ďalším pozoruhodným dielam patrí krstiteľnica z červeného mramoru, epitaf grófa Juraja z Pezinka z r. 1426, tiež z červeného mramoru a pohrebná kaplnka Štefana Ilešházyho.

Pezinský zámok - vznikol viacerými prestavbami pôvodného pezinského vodného hradu, ktorý na prelome 13. - 14. storočia vybudovali grófi zo Svätého Jura a Pezinka. Hrad bol postavený na kruhovom pôdoryse okolo nádvoria. Obrana hradu spočívala na hradných múroch, dvoch vežiach a vonkajšom opevnení, ktoré tvorili dva valy a dve vodné priekopy. Pod hradom sa nachádzali rozsiahle vínne pivnice.

Zámocký park - založil roku 1844 gróf František Pálffy. Ten dal pri rozsiahlej prestavbe hradu zrušiť staré valy a zasypať priekopy. Potok, ktorý dovtedy priekopy spájal, bol rozšírený na dva rybníky. V nich sa chovali ryby a korytnačky. Záhrada bola premenená na anglický park, v ktorom boli vysadené vzácne stromy a vybudované široké chodníky. V súčasnosti slúži na oddych obyvateľom mesta a jeho návštevníkom.

Rodný dom Jána Kupeckého – maliar Ján Kupecký (narodil sa roku 1667 v Pezinku, zomrel 16. 2. 1740 a pochovaný je v Norimbergu) patril k popredným európskym predstaviteľom barokového meštianskeho portrétu. Pochádzal z rodiny tkáča, ktorá sa presťahovala z Čiech do Pezinka. Bol jedným z najvyhľadávanejších portrétistov svojej doby. Okrem iného maľovali i ruského cára Petra I., cisára Jozefa I., knieža A. Lichtensteina, M. Bela atď. Je autorom aj asi 18 autoportrétov. Jeho diela sú ozdobou galérií v Bratislave, Prahe, Budapešti a iných európskych mestách.

Turecký dom - je svedkom rozšírenia tzv. poľskej renesancie na Slovensku. Dom z roku 1643 je trojpodlažný, má dve obytné krídla, ktoré uzatvárajú pravidelný dvor. Okná druhého poschodia sú slepé a skrývajú pultovú strechu zvažujúcu sa do dvora. Budova je ukončená oblúčkovou atikou, ktorá je jedinou zachovanou v meste.

Bujanovská kúria - nazývaná tiež kúria Škaricerovcov vznikla spojením dvoch budov a následným rozšírením ich dvoch dvorových krídel.

Secesné domy na Holubyho ulici - pochádzajú z rokov 1912 - 1914.

Železničná stanica - bola postavená roku 1841 v klasicistickom štýle. Pozostávala z kamennej administratívnej budovy a dreveného nástupišťa. Prvý vlak konskej železnice dorazil do Pezinka 30. 6. 1841.

Barokový dom na Holubyho ulici 5 - pochádza z prvej polovice 18. storočia a je jediným objektom, ktorý reprezentuje barokový sloh v čistej podobe. Jeho hlavnou časťou je dvojtraktové uličné krídlo. Pôdorys domu má tvar písmena U.

Hotel Jeleň - vznikol spojením dvoch starších renesančných budov rozšírených o prístavby vo dvore. V 17. - 18. storočí ho prestavali, o čom svedčí prelínanie renesančných krížových klenieb s barokovými či kláštornými. V polovici 19. storočia fasádu objektu upravili v klasicistickom slohu, zdobia ju reliéfy symbolizujúce pohostinstvo.

Schaubmarov mlyn - bol vybudovaný roku 1767. Ide o komplex hospodárskych budov zoskupených okolo uzavretého dvora. Dominantou je mlynská budova s barokovou architektúrou a zachovaným technickým zariadením potočného mlyna. Svojmu účelu mlyn slúžil do roku 1951. Roku 1974 objekt kúpila Slovenská národná galéria, celý ho zrekonštruovala a zriadilo v ňom Galériu insitného umenia.

Evanjelický kostol - prvá budova v Pezinku v klasicistickom slohu. Vybudovali ho roku 1783.

 

VOĽNÝ ČAS

Turistika - jednoduché prechádzky ponúka Zámocký park. Náročnejšám turistom sú určené náučné chodníky (Banský, Vinohradnícky či Lesnícky). Značená trasa vedie z Pezinka až na Babu.

Cyklistika - 16-kilometrový cyklochodník vedie z Radničného námestia, cez Viničné, na okraj Šenkvického hája a ďalej až do Senca.

 

 

INTERNET

https://www.pezinok.sk/

 

APLIKÁCIE

Náš Pezinok – poskytuje denné spravodajstvo o dianí v meste, rovnako aj ponuky či zľavy do miestnych podnikov.

Malé Karpaty Travel Guide – aplikácia mapuje Malé Karpaty z Pezinskej strany a pomôže vám spoznať krásy Malých Karpatov z pohľadu histórie, kultúry, ale i prírodneho dedičstva.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa