Sabinov

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Sabinov



 

Prvá zmienka o meste Sabinov, ktoré bolo v minulosti kráľovskou obcou, pochádza z roku 1248. Dôležitým zlomom v jeho rozvoji bol 28. január 1299, kedy uhorský kráľ Ondrej III. udelil mestu privilégiá, medzi ktoré patrila možnosť voľby sudcu a kňaza, právo na súd, na lov, rybolov a vojsko. V roku 1405 bol následne Sabinov povýšený na slobodné kráľovské mesto, vďaka čomu sa v oblasti ešte viac rozvíjali remeslá a obchod.

Na konci 15. storočia sa stal členom Pentapolitany, zväzu piatich východoslovenských miest, medzi ktoré okrem Sabinova patrili Košice, Levoča, Bardejov a Prešov. Mesto aj naďalej prosperovalo, najmä v ére medzi 16. a 18. storočím. V roku 1740 dokonca v meste piaristi založili gymnázium.

Názov mesta je podľa legendy založený na mene dcéry zemepána Kamenice a manželky uhorského kráľa Ondreja II., ktorá sa volala Szabina.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Sabinove

 

PARKOVANIE

V centre mesta je k dispozícii parkovisko na Námestí slobody. Pozor však, parkovanie je tu v pracovných dňoch od 8:00 do 18:00 obmedzené na dobu parkovania na 1 hodinu, a to bezplatne. Znamená to teda, že počas tejto doby je na námestí možné bezplatne parkovať iba maximálne jednu hodinu – následne musíte vozidlo preparkovať.

Mimo centra je možné po dodržaní zákonov o cestnej premávke možné parkovať aj na neoznačených parkovacích miestach.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie pri Sabinove online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Farský Kostol Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa – je najstaršou a najvzácnejšou pamiatkou mesta, pochádza. Ide o neskorogotickú stavbu z prelomu 15. a 16. storočia, ktorej veža bola neskôr renesančne upravená. V minulosti sa v interiéri kostola nachádzal oltár Majstra Pavla z Levoče, dnes tu môžete vidieť jeho repliku.

Mestská radnica – je jednou z najkrajších kultúrnych pamiatok. Bola postavená v 19. až 20. storočí v neogotickom slohu.

Piaristické gymnázium – aj keď budova výzorom gymnázium nepripomína, ide o renesančné protestantské lýceum z roku 1530. V 18. storočí bola budova prestavaná v barokovom slohu a pripojený k nej bol aj kláštor.

Stredoveká východná bašta -  bola niekoľko storočí súčasťou mestského opevnenia, od roku 2012 je sídlom Mestského múzea. V bašte sa nachádzajú štyri poschodia, z ktorých je každé venované inej oblasti. Na jednom sú napríklad vystavené fotografie architektonických pamiatok zo Sabinova, na ďalšom je zobrazené, ako vyzeral mestský dom zo začiatku 19. storočia a na ďalšom sú kostýmy a zariadenie dedinskej izby zo Šariša.

Socha Oscara - centrum Sabinova od stredy 15. júna 2016 zdobí socha inšpirovaná filmovou cenou Oscara, ktorú získal pred 50 rokmi film Obchod na korze nakrútený v meste.

 

VOĽNÝ ČAS

Plávanie - v letných mesiacoch funguje kúpalisko s tromi bazénmi, športovými a detskými ihriskami.

Lyžovanie - 7 km od Sabinova sa v pohorí Čergov v Drienickej doline nachádza Ski centrum Drienica. Stredisko ponúka dve zjazdovky, Drienicu a Lysú, ktoré sú umelo zasnežované.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Náučný chodník Brezovica – miesto, kde si môžete oddýchnuť a užiť krásu prírody. Náučný chodník tvorí okruh, a teda štart aj cieľ sú na jednom mieste. Trasa vedie nenáročným terénom, ktorý zvládnu aj menšie deti a má dĺžku 4,3 kilometra. Prejdenie trvá približne 1 hodinu a 20 minút. Na trase sú vám k dispozícii aj studne, priestor na posedenie, ohnisko a dokonca aj horská knižnica, kde si môžete požičať alebo vymeniť knihu.

Šarišský hrad - kedysi impozantný hrad bol postavený v gotickom a renesančnom štýle na kopci v nadmorskej výške približne 570 metrov. V roku 1678 bol zničený požiarom a dnes sú z neho len ruiny.

Pečovská Nová Ves - v obci sa zachovalo päť kúrií ako spomienka na šľachtické rody, ktoré tam v minulosti žili. Jedna zo stavieb slúži ako obecný úrad, ostatné sú v súčasnosti nevyužívané.

Gravitačná anomália v Lačnove - miesto, na ktoré sa azda ani nevzťahuje zákon gravitácie. V blízkosti turistickej odbočky do jaskyne Zlá diera sa nachádza mierny svah s cestou, kde zažijete fascinujúce divadlo. Potok tečie do kopca, lopta sa valí do kopca a dokonca aj nezabrzdené auto sa rozbehne do kopca. Kúzlo, ktoré už roky priťahuje pozornosť nielen turistov, ale aj domácich, má jednoduché vysvetlenie. Ide totiž o takzvanú očnú ilúziu, ktorá vytvára zakrivený horizont a nezvyčajný sklon stromov. Zdá sa preto tak, že kopec stúpa, aj keď v skutočnosti klesá.

Jaskyňa Zlá diera – sa nachádza neďaleko obce Lipovce. Základná trasa trvá asi 40 minút a nie je náročná, vhodná je dokonca aj pre deti.

Lysá stráž – kopec známy aj ako archeologické nálezisko. Vyhľadávané je tiež pre jeho skvelé podmienky na lety rogalom a paraglajding. Z horných častí kopca si môžete vychutnať krásny výhľad na okolie. Na Lysú stráž vedie niekoľko označených turistických chodníkov, pričom najľahší prístup je z dedín Terňa a Kanaš. Výstup nie je náročný a ak máte stále silu, môžete odtiaľ pokračovať až do susednej Veľkej gardy.

Zborov – pôvodne gotický hrad slúžil ako „strážca“ cesty do Poľska a bol pravdepodobne postavený na mieste bývalej slovanskej pevnosti. Prvá zmienka o ňom pochádza z roku 1250. Poslední majitelia - Rákócziovci - opustili hrad po jeho zničení cisárskou armádou v roku 1684 a presťahovali sa do kaštieľa v obci. Významnou pamiatkou je aj kostol sv. Markéty, pôvodne gotický, s neskoršími renesančnými a barokovými prestavbami. Hlavný oltár sv. Margarety je z roku 1635 a bol vytvorený v štýle nemeckej renesancie. Interiér je zariadený v renesančnom a barokovom štýle. V obci sa nachádza aj vojenský cintorín z prvej svetovej vojny, pamätník 28. pražskému pluku a vojenský cintorín z druhej svetovej vojny.

Ľutinská hora – je vhodným miestom nielen pre veriacich. Miesto je známe vďaka zjaveniu sv. Mikuláša chudobnému dievčaťu Zuzane Fekete. Centrom tohto miesta je Bazilika Nanebovzatia Panny Márie, ktorá sa nachádza iba 800 metrov od Ľutinskej hory. Je to miesto, kde sa každoročne zhromažďujú tisíce veriacich, či už na hlavnej púti alebo na rôznych liturgických a modlitebných oslavách. Na Ľutinskej hore sa nachádzajú štyri kaplnky, a to kaplnka sv. Mikuláša s liečivou pružinou, kaplnka Premenenia Panny Márie s liturgickým priestorom, kaplnka sv. Anny a kaplnka sv. Kríža.

Hlas dreva, drevený megafón – tento štvormetrový drevený megafón bol nainštalovaný pozdĺž cyklotrasy pri Prešove. Keď pri ňom budete sedieť, budete očarení zosilnenými zvukmi okolitej prírody a môžete si dosýta vychutnať ten pravý prírodný orchester.

Červená Voda - obec vznikla v roku 1956 odčlenením od mesta Sabinov. Dnes turistom ponúka niekoľko zaujímavostí. Môžete sa v nej pomyselne poprechádzať Slovenskom a vidieť rozhodne treba aj vzácny kameň, ktorý bol 450 rokov ukrytý pod zemou.

Hanigovský hrad - bol postavený na úpätí pohoria Čergov nad obcou Hanigovce. K zrúcanine sa dá dostať po neznačkovanej lesnej ceste z horného konca obce Milpoš za približne 30 až 40 minút chôdze.

Kamenica - cestou zo Sabinova do Starej Ľubovne, pri obci Kamenica, sa nedá prehliadnuť skalný útvar pripomínajúci ležiacu postavu spiaceho mnícha. Podľa názoru odborníkov je to dielo prírody – zložením jurský krionidový vápenec. Predpokladá sa však, že v minulosti bol upravený do terajšej podoby.

Krivany - tunajší mlyn bol kedysi hnaný vodou privádzanou na vrch dreveného kolesa s lopatkami, takzvaným žľabom. Do roku 1918 sa mlelo zrno medzi dvoma veľkými kameňmi, ktoré boli na to špeciálne upravené.

 

INTERNET

https://www.sabinov.sk/

http://www.farnostsabinov.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa