Jadran inak: Skvelé dovolenkové destinácie pri mori ponúka aj Slovinsko

2018-05-21 00:00:00 |   |    | 

Zunovala sa vám už dovolenka v Chorvátsku, no región sa vám stále páči? Posuňte sa tento rok o pár kilometrov vyššie a navštívte Slovinsko. Krajina je síce často v tieni svojho slávnejšieho konkurenta, no jeho pekné pláže a kvalitné služby sú dostatočne dobrým dôvodom na to, aby ste zmenili svoju obľúbenú destináciu.



 

Zastávky v Ľubľane a v Postojnskej jame

Po rozdelení bývalej Juhoslávie nezostal Slovinsku veľký priestor na prístup k moru. K dispozícii má len 47 kilometrov pobrežia, ktoré však Slovinci dokážu perfektne využiť pre prilákanie nových turistov. Celá táto oblasť sa volá Prímorie a delí sa na niekoľko menších rezortov. Tie sú známe príjemnými plážami, ktoré obľubujú najmä rodiny s deťmi. K slovinskému pobrežiu sa dostanete z Bratislavy len za šesť hodín. Vaša trasa povedie cez Rakúsko a prechádzať budete tiež Ľubľanou.

Vďaka tomu sa vám naskytá skvelá možnosť na návštevu tohto nádherného mesta, kde si môžete urobiť krátku prestávku a pozrieť si tam všetky zaujímavé atrakcie. Druhou alternatívou je zastávka v jednej z najznámejších slovinských atrakcií. Jaskyňa Postojnska jama spolu s krásnym hradom umiestneným priamo pri vysokých skalách je vzdialená len 75 kilometrov od pobrežia a môžete si tam urobiť malú zachádzku cestou k moru alebo si tam zájdite na krátky výlet.

 

Na skok k dvom susedom

Jednou z veľkých výhod slovinskej dovolenky pri mori je práve malé územie pobrežia. Vďaka tomu máte totiž blízko hneď do ďalších dvoch susedných štátov, kam si môžete zájsť na zaujímavé výlety. Z chorvátskej strany to máte najbližšie do Istrie a jej mesta Umag so známymi kúpeľmi, ktoré pri liečbe využívajú morskú vodu. Nachádza sa tam aj populárna tenisová akadémia, ktorá ponúka tiež krátke intenzívne kurzy pre dovolenkárov. Zabudnúť nemožno ani na historické lokality v centre mesta. Z talianskej strany je to zas na skok do mesta Terst, kde si môžete pozrieť veľký prístav, námestie s architektúrou 19. storočia a starobylé rímske divadlo.

 

Najlepšie slovinské pláže

V Slovinsku nájdete päť hlavných pláží, kde sa sústreďuje prímorský turizmus. Okrem nich tam je pár menších opustených lokalít, kde síce nemáte blízko žiadne služby, ale zato si môžete užiť viac súkromia.

Portorož – ide o najväčšiu piesočnú pláž v Slovinsku. Zároveň je najobľúbenejšou v tejto krajine a nachádza sa tam najviac dovolenkových rezortov. Môžete sa tam tešiť na bohatý nočný život a taktiež na skvelú ukážku slovinskej gastronómie, ktorú ovplyvňuje blízkosť dvoch známych kulinárskych destinácií.

Mesečev Zaliv – tejto pláži dominujú kamene okruhliaky. Napriek tomu je medzi turistami veľmi obľúbená, pretože je tam najčistejšia voda v tomto regióne, vďaka čomu tam žijú pestré morské živočíchy. Celá oblasť je chránená a na aute nemôžete ísť až blízko ku pobrežiu, aby sa tým neznečisťovala vzácna príroda.

Mestna Koper – v tomto prípade sa už pomaly dostávame bližšie k talianskym hraniciam. Pláž Mestna Koper sa nachádza v blízkosti najväčšieho mesta tejto oblasti. Koper je silne poznačený touto južanskou atmosférou. Veľmi pekné je najmä historické centrum, v ktorom nájdete reštaurácie, ktoré zastupujú obe tieto gastronómie. Mestna sa nachádza mimo mesta, vďaka čomu ponúka komornejšiu atmosféru.

Izola – spomedzi týchto pláži je najmenšia. Nájdete ju pri rovnomennom rybárskom mestečku Izola. Časť pobrežia tvoria vyššie útesy, ktoré poskytujú skvelý výhľad na celú riviéru. Vhodná je pre turistov, ktorí hľadajú prepojenie domácej kultúry s kúskom Talianska.

 

Piran

Poslednú piatu pláž nájdete pri najznámejšom slovinskom pobrežnom meste Piran. Nachádza sa na predmestí a domáci sa tam chodia radi prechádzať. Nejde o čistú pieskovú pláž, ale ponúka vám niekoľko dobrých miest na prechod do mora a plávanie. Architektúru mesta Piran poznačili rakúske a benátske vplyvy. Vďaka tomu si môžete pozrieť viacero zaujímavých pamiatok, ktoré vám vystačia na bohatý program jednodňového výletu.

Najobľúbenejšou časťou je námestie Tartinijev Trg, ktoré sa nachádza len na skok od prístavu. Dominujú mu farebné fasády domov a vysoká vyhliadková zvonica. Na tomto mieste nájdete tiež známy Benátsky dom, ktorý postavili v gotickom štýle. V meste môžete navštíviť múzeum potápačstva a malý podmorský svet. Piran je tiež rodiskom skladateľa Giuseppe Tartiniho, v ktorého rodnom dome je situovaná výstava o jeho živote.

 

Leto plné festivalov

Slovinská riviéra je veľmi obľúbená aj vďaka bohatému spoločenskému životu. Najmä v lete sa tam koná množstvo zaujímavých festivalov, ktoré pomáhajú tunajšiemu turizmu. V júni organizujú najobľúbenejší farmársky festival, ktorý je oslavou domáceho vína a olív. Na prelome júna a júla si vychutnáte veľké jazzové dni. Počas celej sezóny tam pravidelne organizujú letné divadlá pod holým nebom a navyše na konci mája môžete navštíviť malý filmový festival. Od konca júla počas dvoch týždňov organizujú festival plný hudobných a tanečných podujatí. Dva augustové dni patria rybárom, ktorí vám okrem svojich úlovkov pripravia tiež veľa zábavy. Posledné dva augustové a prvý septembrový týždeň sa koná festival vážnej hudby, ktorý je poctou Giuseppemu Tartinimu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, archív
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa