Pri Krupine objavili starú cestu, môže siahať až do 12. storočia

Pri Krupine objavili starú
2022-08-25 07:00:00

Pozostatky niekoľko storočí starej cesty, ktorá zrejme kopírovala stredovekú tzv. veľkú cestu - via magna, objavili pri nedávnej rekonštrukcii cesty prvej triedy I/66 pri obci Devičie v okrese Krupina. Úsek, ktorý sa pri rekonštrukcii objavil, je dlhý asi 300 metrov a vedie aj ponad jeden most. Pre TASR to uviedol historik Múzea A. Sládkoviča v Krupine Miroslav Lukáč. viac »

OBRAZOM z Liptova: Netradičnou atrakciou je Dom hore nohami

OBRAZOM z Liptova: Netradičnou
2022-08-20 12:00:00

Dom hore nohami sa nachádza medzi Liptovským Mikulášom a Liptovským Trnovcom. Pôvodne ho nechal postaviť investor súkromného heliportu, aby upozornil na nestabilné podnikateľské prostredie na Slovensku, nakoniec sa z neho stala veľmi úspešná turistická atrakcia. viac »

Uličské Krivé: Dominantou obce v Poloninách je vyše 300-ročný drevený chrám

Uličské Krivé: Dominantou obce
2022-08-07 12:00:00

Dominantou obce Uličské Krivé v Sninskom okrese je vyše 300 rokov starý gréckokatolícky drevený chrám sv. archanjela Michala. Neďaleko neho na tzv. hôrke sa nachádza tzv. skit pravoslávneho mnícha Ignatija Čokinu. Súčasťou katastra dediny je aj národná prírodná rezervácia (NPR) Rožok. viac »

Novinka na Bojnickom zámku: Návštevníkov prevedie i virtuálny sprievodca

Novinka na Bojnickom zámku:
2022-08-04 10:00:00

Vynovené prehliadkové okruhy, ktoré odkazujú na bývalých majiteľov Bojnického zámku, sprístupnilo pre svojich návštevníkov Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Po expozíciách ich po novom prevedie i multimediálny sprievodca Muzeum.guide. viac »

Štrbské Pleso oslavuje 150 rokov: K rozvoju prispelo aj kúpeľníctvo

Štrbské Pleso
2022-07-31 12:00:00

Štrbské Pleso oslavuje 150 rokov od svojho vzniku, do istej miery za ním stojí výstavba košicko-bohumínskej železnice, ktorá bola dokončená v roku 1872 a stanicu postavili aj v Tatranskej Štrbe. Zakladateľom osady bol Jozef Szentiványi, ktorý v tom čase na brehu plesa postavil chatu. "Veľkú zásluhu na rozvoji okolia jazera má však Uhorský karpatský spolok, ktorý vznikol v roku 1873. Jeho hlavnou náplňou bolo rozšírenie cestovného ruchu aj vo Vysokých Tatrách," objasnila vedúca popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove Zuzana Kollárová. viac »

Prejdite sa banskou chodbou: V gelnickej štôlni Jozef je v lete stála služba

Prejdite sa banskou chodbou:
2022-07-26 08:00:00

Štôlňu Jozef v Gelnici chcú ešte viac priblížiť verejnosti, v letných mesiacoch je tak pre návštevníkov k dispozícii stála služba. Pre TASR to za mesto Gelnica uviedol Milo Janáč. Zároveň sa pracuje na možnom predĺžení štôlne o ďalších vyše 200 metrov. viac »

Slovenské more láka na zaujímavú novinku: Na Liptovskej Mare pribudlo plávajúce mólo

Slovenské more láka na
2022-07-12 12:00:00

Liptovská Mara je synonymom letnej dovolenky na Liptove. Do prázdninového času vstúpilo „Liptovské more“ s novinkou – veľkým plávajúcim mólom. V regióne aj vďaka tomu opäť rozširujú ponuku atrakcií pre milovníkov vodných športov aj slnenia. Mólo je dostupné na severnom brehu Liptovskej Mary neďaleko obľúbenej Tatralandie v rezorte Maladinovo. Bude rajom aj pre stále obľúbenejší paddleboarding. viac »

Do Trenčína sa po 400 rokoch vrátila uhorská kráľovská koruna, uvidíte ju na hrade

Do Trenčína sa po
2022-07-01 07:00:00

Do Trenčína sa po štyroch storočiach vrátila uhorská kráľovská koruna. Originál koruny je v Budapešti, v trenčianskom klenotníctve vystavili repliku, ktorú vyrobili slovenskí klenotníci. V polovici júla ju ponúknu na obdiv širokej verejnosti na Trenčianskom hrade. viac »

Banská Štiavnica má novú atrakciu: Autor dreveného betlehemu dokončil maketu mesta

Banská Štiavnica má novú
2022-06-29 06:00:00

K banskoštiavnickému betlehemu, ktorý za niekoľko rokov od svojho vzniku prilákal do priestorov na Radničnom námestí tisícky návštevníkov, pribudla v týchto dňoch ďalšia atrakcia. Je ňou veľkorozmerná maketa Banskej Štiavnice v mierke 1:150, v podobe, v akej toto banícke mesto vyzeralo na začiatku 20. storočia. viac »

Skvelá atrakcia na východe: Na Alpinke pribudol prvý drezinový ovál na Slovensku

Skvelá atrakcia na východe:
2022-06-26 12:00:00

Prvý drezinový ovál na Slovensku sa nachádza pri Košickej historickej detskej železnici na Alpinke. Jeho dĺžka je približne 300 metrov, návštevníci môžu tento okruh absolvovať na cyklodrezine. viac »

Náučný chodník v Haluzickej tiesňave a jej okolí oslávil desiate narodeniny

Náučný chodník v Haluzickej
2022-06-25 11:00:00

Programom pre deti zo základných škôl v Trenčíne a v Novom Meste nad Váhom a z materskej školy v obci Haluzice si v stredu Lesy SR pripomenuli 10. výročie vybudovania lesníckeho náučného chodníka v Haluzickej tiesňave a jej okolí. Informovala o tom hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová. viac »

OBRAZOM V hurbanovskej hvezdárni funguje moderné digitálne planetárium

Hvezdáreň v Hurbanove
2022-06-12 12:00:00

Slovenská ústredná hvezdáreň (SÚH) s planetáriom a so stálou expozíciou uhorského fyzika a astronóma Mikuláša Thegeho Konkolyho v Hurbanove je miestom určeným na aktívny oddych detí i dospelých, ktorí sa radi niečo nové dozvedia, oddýchnu si a popri tom strávia príjemné chvíľky. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ SÚH Marián Vidovenec. viac »

V Gombaseku má vyrásť zipline: Prepojí kemp s kláštorom

V Gombaseku má vyrásť
2022-06-08 07:00:00

Približne 500 metrov dlhá zipline dráha v Gombaseku, miestnej časti obce Slavec v okrese Rožňava, by mala vzniknúť ešte tento rok. Pre TASR to uviedol Péter Kocskovics z občianskeho združenia (OZ) Pre rozvoj Gombaseku s tým, že do konca októbra je potrebné vyčerpať dotáciu, ktorou projekt podporil Košický samosprávny kraj. viac »

Budova, ktorú pozná každý Bratislavčan: Ikonická kukurica zmení podobu

Vizualizácia rekonštrukcie
2022-05-25 13:00:00

Jedno z najvýznamnejších diel modernej architektúry 20. storočia na území Bratislavy, vojenská ubytovňa Hviezda známa tiež ako Kukurica, sa po rokoch dočká komplexnej rekonštrukcie. Súčasné vedenie rezortu obrany sa chce týmto spôsobom vysporiadať s rokmi avizovanou, no nerealizovanou obnovou objektu. Predpokladané náklady sú vo výške 34,8 mil. € vrátane DPH. viac »

Vodáci majú prvé oficiálne nástupné miesto v Tatranskom národnom parku

Vodáci majú prvé oficiálne
2022-05-24 08:00:00

Prvé oficiálne nástupné miesto pre nadšencov divokej vody je od soboty prístupné pod sútokom Tichého a Kôprovského potoka, ktorých spojením vzniká rieka Belá v Tatranskom národnom parku (TANAP). Spoločne s vodákmi ho otvorili minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) a riaditeľ Správy TANAP-u so sídlom v Tatranskej Lomnici Pavol Majko. TASR o tom informovala Martina Petránová zo Správy TANAP-u. viac »


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa