Svetový deň duševného zdravia: Depresiami trpeli aj slávni maliari

2023-10-10 07:30:00 |   |    | 

10. októbra si už od roku 1992 pripomíname Svetový deň duševného zdravia. Hlavným cieľom tohto dňa je zvyšovať povedomie o problémoch duševného zdravia a úsilie na jeho zlepšenie. Psychickým ťažkostiam sa nevyhli ani viacerí slávni maliari.



 

Utopený v dlhoch

Holandský maliar Jan Vermeer (1632–1675) maľuje v priemere len dve plátna ročne a príliš zákaziek nemá ani v čase svojej najväčšej slávy. Obavy o budúcnosť sa zrejme prejavia aj na jeho zdraví. Keď umiera, zanechá po sebe vdovu, 11 detí a značné dlhy.

 

Hluchý paranoik

Už od mladosti trpí španielsky maliar Francisco Goya (1746–1828) ťažkou formou paranoje, navyše príde čoskoro o sluch. Počas svojej kariéry toho ale dokáže veľa, stane sa kráľovským portrétistom na dvore španielskych panovníkov Karola IV. aj Ferdinanda VII.

 

Ucho pre obľúbenú prostitútku

Večer 23. decembra 1888 dorazil istý maliar z Holandska pred dvere nevestinca v Arles. Prostitútke podal balíček zabalený v papieri. Bolo v ňom jeho vlastné ucho, ktoré odrezal britvou,“ píšu miestne noviny na juhu Francúzska. Čo dovedie geniálneho, ale komplikovaného Vincenta van Gogha (1853-1890) k tak šialenému činu? Hypotéz je niekoľko. Podľa jednej si maliar v záchvate šialenstva boltec pri maľovaní odrezal britvou. Mučili ho snáď neznesiteľné bolesti hlavy? Podľa inej verzie siahol k drastickému kroku po tom, čo sa dozvedel o svadbe svojho brata Thea (1857-1891). Ďalšia teória tvrdí, že mu kus ucha odťal šabľou jeho priateľ Paul Gauguin (1848–1903) pri jednej z ich hádok. Jediným jasným výsledkom je to, že Gogh prišiel o ucho az otrasu sa nikdy poriadne nespamätá. Rovnako ako jeho obľúbená prostitútka Rachel, ktorej ho neskôr doručil.

 

Utečie na Tahiti

Žije v Paríži, Bretónsku, nejaký čas zdieľa domácnosť s van Goghom, nakoniec uteká na Tahiti. Tu však Paul Gauguin (1848-1903) prepadne depresiám z osamenia a dokonca sa pokúsi o samovraždu. Stáva sa závislým na alkohole a morfiu. V máji 1903 zomiera na syfilis.

 

Kráľ bohémov

So svojimi kumpánmi vymetá jeden podnik na parížskom Montmartri za druhým, depresie utápa v alkohole a medzitým maľuje stovky obrazov. Kraľujú im ženy. Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) ich stvárňuje nahé, oblečené, v nevestinci, v posteli, pri poháriku aj pri sexe.

 

Zomiera u tehotnej

Taliansky maliar Amedeo Modigliani (1884–1920) sa už od detstva stretáva s podlomeným zdravím, ktoré sa neskôr ešte zhorší jeho závislosťou na absinte a hašiši. Zomrie v objatí svojej tehotnej družky Jeanne Hébuternovej v 35 rokoch. Deň po jeho smrti sa zabije aj ona.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Aneta Bartoníková

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa